Színházi csodaélmény várja a felvidéki cseperedőket

Horváth Szomolai Andrea 2018. november 04., 11:44

Új felvidéki turnéra indul a Cseperedő program keretén belül a Varázsszekrény meséi darabbal nagy sikereket arató budapesti VSG Táncszínház.

Fotó: VSG

A VSG Táncszínház több, mint húsz felvidéki helyszínen lépett fel a tavaszi évadban a Varázsszekrény meséi című klasszikus zenével és tánccal fűszerezett csecsemő (baba) színházi előadással. Berky Angelika, a Cseperedő program szakmai koordinátora a nagy sikerre való tekintettel az őszi – téli évadra is meghívta a budapesti táncszínházat, hogy további csodás előadásokkal bűvöljék el a gyerekeket és szülőket.

A VSG Táncszínház ezúttal három nagyszínpadra rendezett előadással érkezik a felvidéki Ringató-helyszínekre. A Rendíthetetlen ólomkatona, a Pöttöm Panna és a Csipkerózsa előadások már nem csupán apró babáknak szólnak, minden bizonnyal ámulatba ejtik a cseperedő gyerekektől kezdve a szülők korosztályát is. Vass Sándor Gergely, a VSG táncszínház vezetője elmondta lapunknak ezúttal tizennégy felvidéki helyszínt járnak majd végig a társulattal. Hozzátette, ezúttal kicsit nehezebb dolguk volt a helyszínek elrendezésével, mivel az előadások már komoly technikai hátteret és színpadi megjelenést igényelnek, míg a nézőtéren már egy nagyobb befogadó létszám van jelen.

Fotó: VSG

A rendíthetetlen ólomkatonát sokan egy karácsonyi, Diótörő-pótló előadásnak tartják. Ebben a történetben a kedvesség, a melegség és a szeretet árad abból a jelenségből, ahogy a sérült kis ólomkatona a sok viszontagság ellenére is őrködik a balerina felett. Ennek az előadásnak a különlegessége az, hogy a klasszikus táncszínházi elemek mellett a bábozás elemei is megjelennek”

– mutatta be röviden az előadások művészi lényegét a vezető koreográfus.

A Pöttöm Panna című előadásba a művészek a klasszikus balett-kompozíciók mellé modern táncelemeket is beépítettek. Vass Sándor Gergely szerint a gyerekek általában nagyon élvezik, amikor a cserebogarak brake-táncba kezdenek, megtörve ezzel a klasszikus mozdulatok harmóniáját, hiszen ennek egész más dinamikája van. A rendező kiemelte, a Pöttöm Panna nagyon szépen mutatja be és vezet rá minket azon humanista kérdések megoldására, miként találjuk meg magunkat az életben.

A Csipkerózsa előadásnak olyan díszletigénye van, ami nem mindenhova építhető be, így a kíváncsi Felvidékiek egyelőre csak a mátyusföldi Pereden láthatják majd az előadást december ötödikén.

Képgalériánk:
Fotó: VSG

A rendező ezúttal is hangsúlyozta, mekkora öröm a társulat számára a Felvidékre jönni. Az új évadban már jó ismerősként várják őket a helyszínekre. „Egyre több szállal kötődünk a Felvidékhez, a Cseperedőhöz. Szívből várjuk a találkozást a régi és új kis nézőkkel, szülőkkel, Ringató háziasszonyokkal”.

A VSG Táncszínház november ötödikén, hétfőn kezdi meg az új turnésorozatot a mátyusföldi Felsőszeliben, ahol délelőtt tíz órától a Rendíthetetlen ólomkatonát játszák. Ugyan ezen a napon, délután fél négytől a nagymácsédi kultúrházban kerül sor az előadásra.

A Cseperedő Program hatékonyan összetartja a felvidéki családokat és minőségi előadásokat juttat el a közösségekhez. A program 2015 májusában indult útjára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Galánta és Vidéke Társulás lebonyolításában.

0 HOZZÁSZÓLÁS