2012. szeptember 28., 15:47

Szerdáig tart a Besztercebányai Nemzetközi Bábfesztivál

BESZTERCEBÁNYA. A Négy évszak című darabot adja elő a Bozsik Yvette Társulat a Besztercebányai Nemzetközi Bábfesztiválon, amely péntektől szerdáig tart hat napon át. A neves magyar táncos-koreográfus együttese vasárnap délelőtt lép színpadra.
Az 1977 óta kétévente megrendezett fesztiválon a nemzetközi kortárs bábszínházak előadásai felnőtteknek és gyermekeknek szólnak. A vendéglátó Szlovákiával együtt 14 ország, köztük francia, portugál, kanadai és izraeli együttesek 32 produkcióját láthatják az érdeklődők. A fesztivál első felében a gyerekeknek szóló darabokat mutatják be, hétfőtől a felnőtt előadások kerülnek színre.

A Négy évszak című, 25 perces darabot 0-tól 4 éves korig ajánlja Bozsik Yvette, aki a modern tánc és zene elemeiből egy, a négy évszakon átívelő eseménysort készített társaival. Ebben a groteszk és a lírai vizuális elemeket ötvözték, saját stílusukat pedig a megcélzott korosztály speciális igényeihez igazították.

Az előadásban az alkotók megismertetik a gyerekekkel az évszakok színeit, hangjait, fényeit, jellemző állatait és növényeit, egy-egy évszak hangulatát egy kislány élményein keresztül.
A darabot Fülöp Tímea, Hasznos Dóra, Gombai Szabolcs adja elő, a jelmezeket Nagy Fruzsina, a díszletet Juristovszky Sosa és Vati Tamás készítette, a zenét Vajdai Vilmos állította össze, aki egyúttal a darab társrendezője, Bozsik Yvette koreográfus mellett.

Bozsik Yvette Európában szinte az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót is, amelyben a társulat tagjaival sokat kísérletezett a darab hosszával és a ritmussal, a terek kihasználásával és a mozgás ismétlésével. Egy idő után a kisbabák láthatóan utánozni kezdik a táncosokat, integetnek, tapsolnak, bújócskáznak - idézett Bozsik Yvette egyik interjújából az MTI-nek Horváth Judit, a társulat művészeti asszisztense.

A fesztiválon az előadások mellett kiállítás is látható a Visegrádi Négyek: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország bábszínházzal foglalkozó művészeinek munkáiból. Magyarországot Boráros Szilárd báb-, díszlet- és jelmeztervező, a Ziránó Színház tervezője képviseli - olvasható a fesztivál honlapján
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.