Szellemek a Komáromi Jókai Színházban

Bárány János 2018. december 07., 15:37

Ma estétől Komáromban, a Petőfi utcában áll majd ég és föld között A padlás. A Komáromi Jókai Színházban lesz minden szellem látható és minden szólam hallható. Este hét órakor kerül színre Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter 30 éve bemutatott félig meséje, félig musicalje, a Jászai Mari-díjas Méhes László m.v. színművész rendezésében, aki a Vígszínház ősbemutatójában a Herceget alakította.

A mesékből kimaradt mesehősök szellemei. Bernáth Tamás (Herceg), Skornka Tibor (Meglökő), Holocsy Katalin (Kölyök), Majorfalvi Bálint (Lámpás) Fotó: Kiss Gibbó Gábor

Meghittebb lesz A padlás december hetedikei premierje abban az épületben, amely előtt Kaszás Attila színművész szobra áll, akinek harminc éve Presser Gábor a Rádiós szerepét írta a Vígszínházban. És emlékezhetnek a komáromi nézők az 1992 tavaszán már játszott A padlásra is, Boldoghy Olivérrel a Rádiós szerepében. Az akkori előadást Korcsmáros György m.v. rendezte. Ma este Béhr Márton egyetemi hallgató lesz a Rádiós, aki engedély nélkül próbál kapcsolatot teremteni idegen bolygókkal és földönkívüli lényekkel. Sünit, a szomszéd padlás lakóját, aki csodát tesz a történet során, Bárdos Judit m.v. alakítja.

Az évszázadok óta bolyongó szellemeket, akik a Révészt várják, hogy elvigye őket az „örökre szépek” bolygójára, Bernáth Tamás (Herceg), Holocsy Katalin (Kölyök), Majorfalvi Bálint (Lámpás) és Skronka Tibor (Meglökő) játsszák és mutogatják a dalszövegeket különös jelbeszéddel, hogy mindenkihez eljusson az üzenet: legyen a szívünk romlatlan és tiszta, mint a gyermekeké.

Képgalériánk:
Barrabás B. Barrabás, a kötözött gengszter Témüllerrel. Tóth Károly m.v. és Culka Ottó Fotó: Kiss Gibbó Gábor

A padlás egy betörés, két szerelmes fiatal, valamint négy túlvilágot kereső szellem története. És Mamókáé (Cs. Tóth Erzsébet), aki kiváló szilvás gombócot főz, a padlást ellenőrző és mindenkit feljelentő Témülleré (Culka Ottó), a jó lelkű detektívé (Olasz István), Ütegé, a kissé korlátolt rendőré (Szabó Viktor), a Révészé és Barrabás B. Barrabás körözött gengszteré (mindkét szerepben Tóth Károly m.v.).

Kiválóan énekel (zenei vezető Gebora György m.v., korrepetítor. Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, sound designer Ditzmann Tamás „Maci” m.v.) és remekül táncol (koreográfus Kispál Anita m.v.) a tizenegy fős kis társulat, remekül segítik a színészeket a láthatatlan műszakiak. A komáromi előadás igazi bravúrja Robinson, a gép (videóanimáció Domján Gergely m.v ). A rendező asszisztense Balaskó Edit.

Képgalériánk:
Üteg és Rádiós. Szabó Viktor és Béhr Márton e,h. jelenete a 2. felvonásból Fotó: Kiss Gibbó Gábor

Varázslatos Juraj Gráfel m.v játéktere, amelyben minden csoda megtörténik. Gadus Erika m.v. káprázatos jelmezei egyenként is mesélnek!

Az előadást rendező Méhes László m.v. több mint háromszáz alkalommal játszotta a Herceget A padlásban. A mostani komáromi előadáshoz készült Kulisszák című színházi lapban azt is elmondja, máig nem tudta megfejteni a mű titkát. Rajta kívül a szerzők arról vallanak, miképp született a musical, a színészek pedig valódi padlásokról mesélnek.

Képgalériánk:
Bárdos Judit m.v. (Süni), Tóth Károly m.v. (Révész), Béhr Márton e.h. (Rádiós) Fotó: Kiss Gibbó Gábor

A csütörtöki nyilvános főpróba végén a közönség állva, ütemes tapssal jutalmazta a produkciót. Úgy hírlik a december harmincadikai délután három órakor és este hétkor kezdődő előadásokra alig van már belépőjegy. Sőt! 2019. január 19-én 19 órára is kiírtak már egy újabb játszási időpontot. Tizenegy színész, 17 dal és a nem mindennapi látvány garantálja A padlás újabb komáromi sikerszériáját.

A mesékből kimaradt mesehősök szellemei. Bernáth Tamás (Herceg), Skornka Tibor (Meglökő), Holocsy Katalin (Kölyök), Majorfalvi Bálint (Lámpás) Fotó: Kiss Gibbó Gábor

0 HOZZÁSZÓLÁS