2019. július 3., 13:16

Péntektől gondűző VIII. Ekhós-szekér Fesztivál Örsújfalun

A többszörös fesztiváldíjas örsújfalui ÉS?! Színház július 5-6-án Komárom-Örsújfalu romkultúrházában tartja meg a VIII. Ekhós-szekér Fesztivált, ahol a csoportok nem díjakért, hanem a közönség és önmaguk szórakoztatásáért lépnek a világot jelentő deszkákra. Mivel a rendezvényt Komárom és Csallóközaranyos önkormányzata, valamint a Kultminor és a Bethlen Gábor Alap is támogatta, a vidám előadások ingyenesen tekinthetők meg. A romkultúrház felújítására szánt önkéntes adományokat azonban örömmel fogadják a szervezők.

Ekhós fesztivál
Médialapozó
Fotó: Archív felvétel

Az erdélyi falusi színjátszó csoportok és külföldi vendégeik részére előbb a Székelyudvarhely környéki településeken szokták megtartani a „zsűrimentes“ Ekhós-szekér Fesztivált. Várady Kornélia, az ÉS?! Színház Polgári Társulás elnöke a 2011-ben Rugónfalván megtartott rendezvényről hazafelé utazva határozta el azt, hogy hasonló fesztivált a jövőben Örsújfalun is rendeznek.

Az 2012 júliusában megvalósított első, akkor még csak egynapos örsújfalui Ekhós-szekér Fesztiválra meghívták a rugónfalvi és a szentegyházi színjátszókat, valamint magyarországi és felvidéki csoportok is felléptek a rendezvényen. Azóta minden év első júliusi hétvégéjén begördül az ekhós szekér az örsújfalvi kultúrházba.

Bajnoki tánckűr, Jókai Ági önálló estje és felolvasó színház

„Meghagytuk a fesztivál jól bevált forgatókönyvét, így pénteken hivatásos előadók, illetve olyan szereplők lépnek fel, akik tájainkról származnak, s már távolabb is öregbítik szülőföldjük hírnevét. Tehát a nyitónapon 18,30 órától Jančík Dóra Európa-bajnoki tánckűrjét csodálhatjuk meg. Ő az ÉS?! Színház egyik tagjának, Jančík Krisztinának a lánya, aki szólótáncosként a nemrég Balatonfüreden megrendezett Európa-bajnokságon latin-amerikai táncprodukciójával kategóriájában megszerezte az Európa-bajnok címet“ - mondta el a Ma7-nek Várady Kornélia főszervező.

Fotó:  Archív felvétel

Hozzátette: a látványos nyitányt Jókai Ági színművész egyórás verses-zenés estje követi, amelyben szép versek és az azokhoz több szempontból illő sanzonok, színházi és népdalok is felcsendülnek. Végül az ÉS?! Színház felolvasó színházi előadásként mutatja be a budapesti Katona József Színház egyik volt sikerdarabját, a Top Dogsot, amely az elbocsátott topmenedzserek lelkében vájkál. „Tíz óra után átjövünk a csallóközaranyosi szálláshelyünkre, ahol a csoportok majd alaposabban megismerhetik egymást, miközben szakmai kérdéseket is megvitatunk.“

Visszatérő csoportok és mosolyfakasztó új arcok

Szombaton 14.30 órakor a bel- és külföldi műkedvelő színjátszók gondűző, vidám hangvételű előadásaival folytatódik a fesztivál.

„A most nálunk is bemutatkozó, királyhelmeci Varázskerék színjátszó csoport az ottani speciális alapiskola mellett működik. Nagyszerű produkciójával az idei Duna Menti Tavaszon aranysávot szerzett, s elnyerte a gyerekzsűri díját. Megjegyzem: a DMT-ről minden évben meghívunk egy-két tehetséges csoportot. A füleki MeseFigurákat a helyi Zsákszínház két egykori tagja, Bódi Andi és Gyetvai Viki alkotja. Önállósulásuk óta tárgybábozással szórakoztatják a közönséget. Fesztiválunkon új színfoltot jelentenek. A komáromi Selye János Egyetem színjátszó csoport áprilisban alakult meg. Rendezőként eleinte 20 fiatallal foglalkoztam, közülük a megmaradt öt leglelkesebb egyetemistával Karinthy-bohózatot állítottunk színpadra, amelyet most először láthat a nagyérdemű. Az csak ősszel derül ki, hogy lesz-e folytatás, illetve az SJE igényt tart-e e csoport további létére“ - ecsetelte a részleteket Várady Nelli.

Aznap több erdélyi és magyarországi „ekhós törzscsoport“ is visszatér Örsújfalura.

„A rugonfalvi Vadrózsák színjátszó csoport a Bosszú és A buszmegállóban című jelenettel érkezik hozzánk. Megalakulásáról tudni kell, hogy a helyi házaspárok számára hagyományosan megrendezendő házasbálra készített egy előadást, amely sikerén felbuzdulva az alapító tagok együtt maradtak. Gyermekeikből és tanítványaikból pedig később létrejött a RIF csoport, amely ez alkalommal a Micsoda pályázó című előadást mutatja be. A szentegyházi Vigyorgók színjátszó csoport előadásában A rátóti assszonyokat láthatjuk. A pápai Szó és Kép Színpad Az okos lány című népmese alapján készítette el A jóeszű bakfis című darabot. Meglepetés lesz, hogy vagy azzal, vagy a Biztosíték című Rejtő Jenő-művel rukkolnak-e majd elő. A márkói KamaraTehátRum Az erőszakos Faragó című előadását mutatja be. A körmendi Kastély Színpad tagjaival a homokbödögei színjátszó fesztiválon ismerkedtünk meg. Nálunk most először A vidékiek Pesten című kabarétréfával szerepelnek. Fesztiválunk a romkultúrházbeli gulyáspartival és retro-bulival zárul, ahol Grassl Jani alias DJ Juan lemezlovas szolgáltatja majd a zenét“ - tudtuk meg.

Hamarosan megújul a romkultúrház tetőzete

A szereplőknek kísérőműsorokkal is kedveskednek. Pénteken közösen nézik meg az esztergomi bazilikát, szombaton pedig idegenvezetővel, komáromi vármustrát biztosítanak számukra.

Bár a belépés ingyenes, a szervezők szívesen fogadják az adományokat kultúrházuk felújítására.

„Miután a statikai mérések során bebizonyosodott, hogy érdemes felújítani az épületet, nekifogtunk a szükséges pénzeszközök összegyűjtésének. Már több rendezvényt valósítottuk meg. A jószándékú adakozóknak köszönhetően az épület tetőzetének teljeskörű felújítására összegyűlt a kellő összeg. Elkezdődött a munkálatok engedélyeztetése, ami 30 napig tartó folyamat. Remélhetőleg augusztus közepén indulhat a tetőcsere. Az újabb adományokat a falak szigetelésére, a villanyvezetékek rendbehozatalára és a további belső korszerűsítésre költenénk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, s előre is köszönjük támogatásukat!“ - zárta tájékoztatását az ÉS?! Színház egyik motorja.

Ekhós fesztivál
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.