Pénteken este nyit Komáromban a Felhergelt Bakmacska szálloda

2020. január 29., 13:05
ma7

Georges Feydeau 1907-ben írt Bolha a fülbe című bohózatát mutatja be január utolsó napján, e héten, pénteken este hét órakor a Komáromi Jókai Színház. A második felvonás eseményei a Felhergelt Bakmacska szállodában játszódnak. Ahová házas emberek járnak. Csak nem együtt.

Más színházak előadásaiban Gavallér Gúnár Szálló, Hotel Numera vagy éppen Tüzes Kandúr a hely neve. A Komáromi Jókai Színház előadásában a Felhergelt Bakmacska a félreértett helyzetek tere. Augustin Ferraillon tulajdonost Skronka Tibor alakítja.

Ferraillon egy Indokínából hazatért veterán ezredes, aki szállodát vett a pénzből, amit ott kapott. A Felhergelt Bakmacskában habzsolja az életet Hawaii-mintás ingében, katonai dögcédulákkal a nyakában. Felesége, Olympe tartozik még a szálloda vezetőségéhez, akit a Bársony Denevér nevű kuplerájból hozott magával, amikor leszerelt. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy viszonyt folytat Eugènievel, a szobalánnyal. Nagyon szeretem ezt a szerepet”

– mondta portálunknak Skronka Tibor.

A színész szerint a Feydeau-darabok csapdája abban rejlik, hogy ha nem pendül meg az előadás, akkor káosz lesz belőle. Ám, ha minden sikerül aznap este, megcsendül rendesen.

Pénteken este nyit Komáromban a Felhergelt Bakmacska szálloda

„Eddig két Feydeau-karaktert játszottam. Az Osztrigás Miciben, amelyet Iglódi István rendezett, a Herceg voltam, az Egy hölgy a Maximból című Feydeau-átiratban pedig az abbé szerepét bízta rám Verebes István rendező. Az abbé is minden volt, csak szent ember nem” – idézte fel a színész.

Skronka Tibor hangsúlyozta, a próbafolyamat legvégének a közepén tartanak, még sok minden változhat.

Érdekes, de valamennyi Feydeau-darab próbái közben jön egy fázis, amikor az ember elbizonytalanodik, hogy a nézőre is olyan hatással lesz-e majd az általa alakított figura, mint amilyet elképzelt. Kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd az előadást a közönség”

– tette hozzá Skronka Tibor.

„Feydeau mintha rám írta volna Eugènie szerepét!” – lelkendezett Hostomský Fanni negyedéves színművészeti egyetemista, majd így folytatta:

„Vörös a hajam, ezt emlegetik is a darabban. A lány a Felhergelt Bakmacska mindenese. Takarító- és portáskisasszony egyszerre, közben amolyan pletykafűzőgép is. Laza és vagány, nem érdekli senki és semmi. A munka azért kell neki, hogy megéljen valamiből, de igazából nem törődik senkivel. Kivéve a főnökét, akivel titokban intim kapcsolatot folytat. Remek szerep, nagyon szeretem!” – ragyogott a szeme.

Pénteken este nyit Komáromban a Felhergelt Bakmacska szálloda

Horváth Illés rendezőnek, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetőjének a legendát emlegettük, amely szerint 1907-ben a Bolha a fülbe ősbemutatóján két embert kórházba kellett szállítani, mert annyira kacagtak, hogy előadás közben kiakadt az állkapcsuk. Ilyen lesz a komáromi előadás is?

Igyekszünk egészségileg nem károsítani a nézőket, de bízom benne, hogy rengeteget fognak nevetni. Nagy felelősség, hogy itt pedig röhögnie kell a nézőnek, tessék viccesnek lenni! Ez bizonyos értelemben teher is lehetett volna a próbafolyamaton, de valahogy megúsztuk, és minden próbán sokat nevetve, nagy szeretettel és könnyedséggel dolgoztunk. Bízom az eredményben!”

– nyilatkozta Horváth Illés.

Feydeau figuráit Mokos Attila (Victor-Emmanuel Chandebise / Poche),  Melecsky Kristóf e.h (Camille Chandebise), Béhr Márton (Romain Tournel), Majorfalvi Bálint (Dr. Finache), Szabó Viktor (Carlos Homenidès de Histangua), Skronka Tibor (Augustin Ferraillon), Olasz István (Étienne), Culka Ottó (Rugby), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Baptistin), Holecskó Orsolya m.v. (Raymonde Chaandebise), Staub Viktória m.v. (Lucienne Homenidès de Histangua), Holocsy Krisztina (Olympe Ferraillon), Horváth Csenge e.h. (Antoinette), Hostomský Fanni e. h. (Eugenie), Nagy László (Marcel) játsszák.
A komáromi előadás díszleteit Vereckei Rita m.v., a jelmezeket Gálvölgyi Anett m.v. és Miovác Márton m.v. tervezték. A zeneszerző Zságer-Varga Ákos m.v., a  koreográfus Balázs László m.v. voltak. Az előadás dramaturgja Kardos Tünde, a rendező asszisztense Balaskó Edit.
Pénteken este nyit Komáromban a Felhergelt Bakmacska szálloda