2022. április 10., 13:13

Parasztopera – Háromszázötvenedszer

A Pintér Béla és Társulata 2022. április 10-én 350. alkalommal játssza talán legismertebb előadását, a Parasztoperát.

opera
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Dusa Gábor

A Parasztoperát csaknem húsz éve, 2002. október 19-én mutatták be a budapesti Szkéné Színházban; s talán nem túlzás kijelenteni, hogy azóta is ez a társulat egyik legnagyobb sikere. A bemutatót követően a színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadása díját, 2003-ban a VIDOR fesztiválon Pulcinella-díjat kapott A kivételes összhangzatért, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon pedig A színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért járó díjjal tért haza.

Pintérék az előadással bejárták szinte egész Európát, de az Egyesült Államokba és Kanadába is eljutottak. A Parasztopera egyike annak a néhány Pintér Béla-darabnak, amelyet nemcsak a társulat vitt színre: a művet több színházban is bemutatták, jelenleg épp a Szegedi Nemzeti Színházban (az Újvidéki Színházzal koprodukcióban, Keresztes Attila rendezésében) és a Kassai Thália Színházban (Rédli Károly rendezésében) látható.

A Parasztopera 2016-ban CD-n is megjelent. A 350. előadást több kamerával rögzítik, így az hamarosan online is megtekinthető lesz.

A színészek között megtalálható mások mellett Baranyi Szilvia, Nagy-Abonyi Sarolta, Enyedi Éva, Szalontay Tünde, Tóth József, Bencze Sándor „Qpa”, Thuróczy Szabolcs és Adorjáni Bálint is, de ezúttal sem hiányozhat az alkotó, Pintér Béla sem. A darabot a Jászai Mari-díjas Pintér Béla írta és rendezte, a zenéjét pedig az a Darvas Benedek szerezte, aki Nyíri László, Pelva Gábor, Veér Bertalan és Póta György társaságában maga is ott található a 75 perces előadás zenészei között. Az egyfelvonásos dráma jelmezeiért Benedek Mari, díszleteiért pedig Horgas Péter és Tamás Gábor felel.

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság” – árulta el Pintér Béla, majd hozzátette: „Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.