2021. január 3., 15:02

Online előadások januárra

2021 januárjára is gazdag programkínálattal állt elő az eSzínház. A világhálónak, illetve a különböző streaming lehetőségeknek köszönhetően az új esztendő első hónapjában, a kijárási korlátozások idején is részesei lehetünk egy-egy kiváló fellépésnek.

Galéria
+1 kép a galériában
Halász Judit
Fotó: www.eszinhaz.hu

Az Örkény István Színház január 8-án játssza Térey János utolsó drámáját, a LÓT – Szodomában kövérebb a fű című művet, Kovalik Balázs rendezésében. Az alkotással kapcsolatban árulkodó, hogy Térey kéziratának címoldalán az alábbi Kierkegaard-idézet szerepel:

Ha nem élne örök tudat az emberben, ha mindennek a mélyén nem volna egyéb, csak valami vadul forrongó hatalom, mely sötét indulatával mindazt előteremti, ami nagy és silány, ha mindennek alján egy tátongó, betelni soha nem képes üresség rejtőzne, mi más lenne akkor az élet, mint kétségbeesés?”

Földes László ’Hobo’ Tudod, hogy nincs bocsánat című előadása január 11-én 19 órai kezdettel lesz elérhető.

Mindig kisajátítottam József Attila verseit, úgy éreztem, sorai rólam szólnak. Ez az előadás nagyobb alázattal készült, a Költőt szeretné bemutatni”

– nyilatkozta Hobo az előadóest elkészültekor, több mint tizenöt éve, majd hozzátette:

Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt.”

A Nemzeti Színház előadásában, amit Vidnyánszky Attila rendezett, Hárs Viktor, Márta István és Nagy Szabolcs is közreműködik.

A stream-nézők január 22-én, a magyar kultúra napján az Örkény István Színház egyik jövőbeli bemutatójának szövegéből hallhatnak részleteket, de különböző archív felvételek és dokumentumok segítségével az írási folyamatot megelőző kutatásba is betekintést nyerhetnek. A színlap részleteket is közöl:

1989-ben, több mint harminc év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt. Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.”

A Kelemen Kristóf rendezte produkcióban Für Anikó, Kerekes Éva, Borsi-Balogh Máté, Bíró Kriszta, Csákányi Eszter, Nagy Zsolt és Józsa Bettina közreműködik.

Január 23-án a Vígszínház A vándorkutya című előadását tekinthetjük meg. A Pass Andrea által írt és rendezett darabot, amiben Halász Judit a főszereplő, 16 éven felüli nézőknek ajánlják.

A Vígszínház – a Pesti Színházzal együttműködve – január 30-án 18 órától teszi elérhetővé A dzsungel könyve 25 éves jubileumi előadását. A Hegedűs D. Géza rendezte darabban Balu szerepében a nagyszerű Reviczky Gábort is megcsodálhatjuk.

Az Örkény István Színháznak köszönhetően január 31-én az iskolás korosztály választ kaphat az alábbi kérdésekre: Mit csinál Edward király, angol király? Mihez ne fogjon senki könnyelműen? Mi történik őszi éjjel a galagonyával? A Várady Szabolcs válogatása alapján Mácsai Pál szerkesztette műsorban mintegy száz ismert magyar vers hangzik el.

A felsorolt előadásokról, továbbá a jegyvásárlási lehetőségekről az eSzínház honlapján, ide kattintva tudhat meg többet.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.