2020. augusztus 26., 14:52

Nyolc nap a színház bűvöletében Kisvárdán

Augusztus 21-29. között immár 32. alkalommal találkoznak a színészek határon innen és túlról Kisvárdán, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

Fotó: Kisvárdai Várszínház facebook oldala

A fesztiválhét ünnepélyes megnyitóján Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos mondott köszöntőbeszédet. Ennek elején a 95 éve született Harag György rendező gondolatait idézte.

A Magyar Művészeti Akadémia az idei évet Harag György emlékének szentelte. A Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi és magyarországi színházművészet korszakos művésze életéről és munkásságáról az idei emlékévben vándorkiállítás és két új kiadású kötet született.

„Valahogy a színház alakítja a sorsomat. Gyakran még aludni sem tudok. Fölébredek éjszaka, és nem tudok visszaaludni. Valami szorongás fog el, s ez a szorongás egy csomó látomásos gondolatot vált ki. Az éjszaka csendje, a magány különös, furcsa ötleteket, képeket sugall. Ilyenkor úgy érzem, megvan a látomás, a nagy felfedezés. Másnap, amikor el akarom mondani a színészeknek, az egész elveszti a varázsát. Ez borzasztó érdekes. Mert a színház nagy, eleven, élő látomás. De ez a látomás csak szellemi síkon, az éber, reális, kemény és gyötrelmes munka közben jöhet létre” – vallotta Harag György.

Kisvárdai Fesztivál 2020 - Gál Tamás
Fotó:  Kisvárdai Várszínház facebook oldala

A miniszteri biztos fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kisvárdai színházfesztivál a színházak közötti összefogás egyik kiemelkedő példája és az összmagyarság teátrumainak legjelentősebb szakmai találkozója. Elmondta azt is, hogy napjainkra a Kárpát-medencei színházak és társulatok egyre inkább egységes szakmai közösséggé kovácsolódnak, s az ennek jegyében létrejött koprodukciók közül több meg is tekinthető a fesztiválhét során.

Idén, természetesen az előretekintés szándékával ünnepeljük nemzeti összetartozásunkat. Az eltelt száz év során, a külhoni teátrumok, a nehéz kihívások ellenére, jelentős mértékben hozzájárultak az egyetemes magyar kultúra gazdagításához, hiszen a határon túli színházakban komoly értékőrző szakmai munka folyik”

– hangsúlyozta Petneházy Attila.

Köszöntőjét, a  kassai polgár, a 120 éve született Márai Sándor gondolataival zárta:

„Epikrétosz ajánlja, hogy lehetőleg egyáltalán ne járjunk színházba. De ha már elmegyünk, viselkedjünk szerényen és csendesen. A színházban ugyanis gyermekek ülnek. Gyermekek, sőt csecsemők. Felmegy a vasfüggöny, megvillan a fényszóró a vörös bársonyon, s a nézőtéren abban a pillanatban ezer tátott szájú csecsemő ül, akik várják a csodát. Ezek a csecsemők néhány perccel elébb, magánéletükben komoly orvosok, értelmes ügyvédek, szorgalmas és művelt tanárok, felelős gondolkodású, megfontolt felnőttek voltak. De a pillanatban, mikor beültek egy színház nézőterére, s felvillan a függöny piros bársonyán a fényszóró tüze, ez a színházi tömeg már csak egy gigantikus gyermekszoba apró, tátott szájú népségének tekinthető. Ezer csecsemő várja a cuclit. S ha megkapják a cuclit - lehet édes, vagy keserű, mindegy -, boldogan és önfeledten, csendesen ülnek. De ha öt percig nem kapnak cuclit, mocorogni kezdenek, köhögnek, ásítanak, nyűgösködnek, nemritkán gőgicsélve tiltakoznak. Mi ez a cucli? A feszültség. Ezért tehát ne légy túlságosan büszke a színházban, ha tetszik neked valami. Mondd ezt: ,,Jó gyerek voltam, cuclit kaptam."

Felvidéki teátrumok is a világot jelentő deszkákon

A színházfesztiválon tájainkról már fellépett a Csavar Színház, amely a Soproni Petőfi Színházzal mutatta be Peer Gynt című darabot, Gál Tamás főszereplésével. A Komáromi Jókai Színház társulata augusztus 26-án, délután 17.00 viszi színre A Glembay ház című előadást, a főszerepben Szabó Viktort láthatják a nézők.

Kisvárdai Fesztivál – A Glembay ház
Fotó:  Kisvárdai Várszínház honlapja

Második kőszínházunk, a Kassai Thália pedig augusztus 28-án pénteken, 21.00 órakor a Ma már nem mész sehova című darabbal örvendezteti meg a fesztivál közönségét, melynek rendezője Czajlik József, a színház igazgatója.

Bővebb információk a Kisvárdai Várszínház honlapján találhatók.

Kisvárdai Fesztivál - Ma már nem mész sehova
Fotó:  Kisvárdai Várszínház honlapja

A fesztivál aktuális eseményeiről és az előadásokról szóló kritikák, valamint  az előadóművészekkel és rendezőkkel készített interjúk, a fesztivál idején napi rendszerességgel megjelenő „Kisvárdai Lapok” online felületén , valamint a Kisvárdai Várszínház Facebook oldalán olvashatók.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.