2022. február 2., 18:20

Nem feledjük emlékezetes alakításait: Tarics Lőrincz Margittól búcsúzunk

Tavaly október 29-án örömmel számoltunk be arról, hogy teljesült Tarics Lőrincz Margit, a Magyar Területi Színház alapító tagjának, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagjának nagy álma: ünnepélyes keretek között átadták a róla elnevezett szabadtéri színészmúzeumot a komáromi Semmelweis Ignác Egészségközpont melletti parkban. Akkor megígérte, hogy majd a 90. születésnapján nagyinterjút ad a Ma7-nek. Sajnos, arra már nem kerülhet sor, mert életének 89. évében elhunyt.

Búcsúzunk Tarics Lőrincz Margit színművésztől, a Magyar Területi Színház alapító tagjától
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Margitka a róla elnevezett szabadtéri színészmúzeum tavalyi avatóünnepségén

Az 1994-ben nyugdíjba vonult Tarics Lőrincz Margitot a több évtizedes színészi pályája során több díjjal jutalmazták – megérdemelten. Nem csak a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagjaként, hanem az Irodalmi Alap (Literárny fond) életműdíjasaként, a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjének és a Pro Cultura Hungarica díj birtokosaként költözött át a mennyi színtársulatba, a MATESZ általa nagyra becsült, további alapító tagjai közé.

Bár az emlékezetes alakításait sem feledjük, legmaradandóbb emléket talán az általa megvalósított Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum létesítésével állított magának és a legendás színésztársainak.

A Kisebbségi Kulturális Alap és szponzorok támogatásának köszönhetően 27 oszlopot emeltek, amelyek közül az ötletgazda válogatása alapján először 22 speciálisan megvilágított táblára került fel a már elhunyt, 1960-ig a MATESZ-hez szerződtetett színművészek fotója. A komáromi színtársulat egyébként idén ünnepli a megalakulásának 70. évfordulóját, s a tervezett eseménysorozat méltó előzöngéje volt a szabadtéri múzeumavató. Sajnos, Margitka nem sokáig örülhetett a négy évtizeden át szorgalmazott terve valóra válásának, hogy emléket állítsanak a mennyei színtársulatba távozott, egykori kollégáinak, s a további színházi jubileumi eseményeket sem érhette meg.

Búcsúzunk Tarics Lőrincz Margit színművésztől, a Magyar Területi Színház alapító tagjától
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A szabadtéri színészmúzeumban Őt is megilleti egy emlékoszlop...

A színészmúzeum avatóünnepségén hangsúlyozta: további anyagiak megszerzése esetén újabb táblákkal gyarapodhat az arcképcsarnok. Mint mondta: később e múzeumban a két fiatalon elhunyt tehetségnek, Holocsy Istvánnak és Benkő Gézának, valamint a nemrég távozott Takáts Emődnek és Gyurkovics Mihálynak, illetve másoknak is érdemes lenne majd emléket állítani. A beszéde végén a jelenlevőktől tapsot kért a hajdani kollégáinak, mert minden színész annak örül a legjobban.

Ma, amikor a hozzátartozóin kívül a szeretett közönsége is gyászolja Őt, a szerkesztőségünk és az olvasóink nevében Neki is álló vastapsot kérünk. Amíg a hamvasztás utáni búcsúztatásának időpontját kijelölik, az iránta érzett tiszteletünk-szeretetünk jeleként sétáljunk ki a színészmúzeumba, ahol az élete párja, Tarics János emlékoszlopa közelében Őt is megilleti egy sajátos mementó! Köszönet mindenért, nyugodjon békében!
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.