Naposabb, szárazabb lesz az időjárás

hirek.sk 2017. június 18., 19:08
A hidegebb légréteg dél felé távolodva elhagyja térségünket, mögötte a magasban pár fokkal melegebb, szárazabb levegő érkezik fölénk. Az anticiklon peremén hétfőn már nyugodtabb, eseménytelen, kellemes idő ígérkezik.Kedden Szlovákia-szerte kimondottan meleg, nyárias időjárásra számíthatunk.


Hétfőn kora reggel még gyengén felhős, helyenként ködös időjárásra ébredünk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9-14, a magasabban fekvő völgyekben,völgykatlanokban 7 Celsius-fok körül alakul. Napközben túlnyomórészt derült, vagy gyengén felhős égre, de nyárias melegre számíthatunk. A hőmérő higanyszála a 25-30 Celsius-fokot is elérheti, Kiszucán, Árvában, Liptóban és északkeleten néhány fokkal hűvösebb lesz, a hőmérséklet 23 fok körül alakul. Mérséklődik a szél is, gyenge, a nyugaton helyenként északira forduló szél erőssége nem haladja meg az óránkénti 5-20 kilométeres sebességet. Csapadékra nem kell számítanunk.

Kedden a légköri helyzet hasonló képet mutat majd. Délnyugat felől egy nagy kiterjedésű magasnyomású légréteg áramlik térségünk felé. Az ég derült vagy  gyengén felhős lesz, viszont Szlovákia-szerte nagy lesz a meleg. Az éjszakai hőmérséklet eléri a 10-15, a magasabban fekvő területeken a 8 Celsius-fokot. A nappali hőmérséklet 28-33 fok körül alakul, Árva. Liptó, Túróc és a Szepesség környékén némileg alacsonyabb, 26 fok körüli hőmérséklet várható. A légmozgás gyenge lesz, szinte szélcsendre számíthatunk.

Szerdán Európa fölött gyengül a magasnyomású légréteg ereje, északnyugatról bár kevésbé markáns, de hidegebbnek mondható front éri el térségünket. A felhőzet átmenetileg megnövekedhet, főként a nappali órákban elvétve záporok és zivatarok is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13-18 Celsius-fok, a hegyekben pedig 11 fok körül alakul. A várható legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 26-31 fokot, Zsolna megyében és északkeleten a 24 fokot. A gyenge, változó irányú, később túlnyomórészt északnyugati irányból érkező szél erőssége nem haladja meg az 5-20 km/h sebességet.

Forrás: smhu.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS