2019. december 7., 20:13

Nagy Hajnal Csilla győzött a Dráma 2019 – versenyen

A Dialóg nonprofit szervezet idén először hirdetett magyar nyelvű drámapályázatot felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnék elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt hazai magyar dráma megújulását, miközben az sem volt kizáró ok, ha a pályázó már nem Szlovákiában tartózkodik. Közéjük tartozik a losonci származású, Budapesten élő győztes, Nagy Hajnal Csilla is, aki személyesen nem lehetett jelen a Dráma 2019 - verseny december 7-i díjátadó ünnepségén, a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében.

Galéria
+9 kép a galériában
Nagy Hajnal Csilla győzött a Dráma 2019 – versenyen
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Varga Emese a Dialóg n.sz. nevében köszöntötte a jelenlevőket, s leszögezte: hiánypótló tevékenységükkel felvállalták a hazai magyar dráma pozíciójának megerősítését. Örömmel nyugtázta, hogy az első pályázatukra meglepően sok, összesen 19 szerző 22 pályaműve érkezett be, s nem csak e mennyiség, hanem a munkák minősége is reménykeltő. Úgy véli, nagy szükség van arra, hogy folyamatosan szülessenek hazai magyar drámák.

Az idei értékelő bizottság tagjai a következő szakemberek voltak: Hizsnyan Géza színikritikus, Forgács Miklós rendező, valamint Peter Kováč, a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának igazgatója és Soóky László író-költő. Közülük Kováč egyéb fontos teendői miatt, Soóky pedig egészségügyi okokból nem lehetett jelen az eredményhirdetésen.

Hizsnyan Géza zsürielnök boldogan hirdette ki a hazai magyar kultúra, azon belül a drámai műfaj és az abba vetett hit győzelmét, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Annál is inkább boldoggá tette őt az idei termés, mert állítólag viták folynak arról, hogy szükség van-e külön felvidéki magyar irodalomra és azon belül a mostohagyereknek számító drámára. Nos, szerinte igenis, minderre nagy szükség van!

„Van szlovákiai magyar irodalom, ám a drámaírás terén elenyésző a próbálkozások száma és a született művek visszhangja. Ezért is örvendetes Varga Emese dramaturg és társai kezdeményezése, hogy meghirdették a Dráma 2019 – versenyt. Az arra történő nevezés kapcsán csak azt az egyetlen feltételt szabták meg, hogy a pályázónak valamilyen kötődése legyen a Felvidékhez, nem feltétlenül kell jelenleg is itt élnie. Borzasztó boldogság tölt el amiatt, hogy 22 pályaművet értékelhettünk, s akadtak szerzők, akik két drámával is beneveztek a versenybe. Legalább 8 olyan pályamű született, amelyek legnagyobb irodalmi-színházi értéke az, hogy a színpadon máris használható szövegek, de a többi munka is izgalmas, jó témákkal foglalkozik, ha teljes mértékben még nem is bemutatásra érett“ - magyarázta Hizsnyan. Hozzátette, hogy egy nemrég kiírt szlovák drámapályázatra ugyan 30 művet küldtek, de azok közül csak 5-6 volt színpadérett.

Az ünnepség fénypontjaként Matusek Attila színművész-műsorvezető elárulta a győztesek névsorát és azt, hogy öten részesülnek pénzjutalomban, ketten pedig különdíjban.

Első helyen a losonci származású, Budapesten élő Nagy Hajnal Csilla Másnap, megosztott 2. helyen a pozsonyi Jakubecz László S mi csak hallgattunk, illetve a szintén Pozsonyban élő Szalay Zoltán Márciusi dusa, megosztott 3. helyen pedig a marcelházi Gerendás Bea Reunion és a Budapestre költözött Léderer György Bonaparte című műve végzett. Ez utóbbi alkotó a marcelházi Gál Lászlóval együtt a Pátria Rádió különdíját is elnyerte, aminek köszönhetően jövőre a Sasmadár és a Szebb napok című drámájukat hangjáték formájában sugározza majd a rádió.

Gál és Jakubecz maga adott elő részleteket a saját pályaművéből, a többi díjazott munkáiból Panyi Ágota, Bencsik Stefánia, Katona Eszter, Panyi Zoltán, Szebellai Dániel és Matusek Attila olvasott fel részleteket.

Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.