2018. november 25., 08:57

Monodráma fesztivál mérsékelt érdeklődés mellett

Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál címmel a Dialóg nonprofit szervezet november 22-én és 23-án színházi fesztivált szervezett a Bodrogközben. Ezen szlovákiai magyar művészek léptek fel egy-egy monodrámával, mesélőszínházi előadással. Mivel ennek a nagy bátorságot igénylő műfajnak rajongója és egyben művelője is volt a 2017-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza, az ő emlékének szentelték a rendezvénysorozatot.

lajos-andras.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

A fesztivál 22-én este Királyhelmecen kezdődött Gál Tamásnak, a Csavar Színház alapító tagjának Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című eposzából készült előadásával. Szégyen, de ez az igazság: az előadás érdeklődés hiányában elmaradt. Finoman szólva is furcsa, hogy a szeptemberben még Királyhelmec díszpolgárává választott Benkő Géza emlékére készült fesztiválra november végén (a választások után) már senki sem volt kíváncsi.

 A fesztivál központi települése Kiskövesd, Benkő Géza szülőfaluja lett, ahol 23-án délután 15 órai kezdettel emlékeztek a korán eltávozott színészről. E szűkkörűre sikeredett emlékezés során megnézhettünk az In memoriam Benkő Géza /1969-2017/ című összeállítást a színművész színházi sikereiből, nyilatkozataiból, majd aznap még öt helyszínen egyidőben egyszemélyes előadást láthattak a nézők Bodrogköz különböző településein: Kiskövesden, Kisgéresben, Nagygéresben, Őrösben és az előzőleg  meghirdetett Bodrogszerdahely helyett Nagykaposon.

Kiskövesden a Lehár című Benkő Géza rendezte monodrámát Derzsi György adta elő mintegy 80 néző előtt. Itt volt a legnagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt. Jómagam  Kisgéresben a Papa különböző hangszereken hegedül című darabot láttam Keszég László rendezésében és Lajos András előadásában. A viszonylag kis létszámú, ám értő közönség nagyon élvezte a darabot és Lajos András alakítását, aki a Miskolci Nemzeti Színház művésze. Nem csak a játéka, maga a Soóky László-darab is dicséretet érdemel, amely egyrészt bemutatja a pap és a Jóisten kapcsolatát a Papa haláláig, miközben egy zenekaralapításnak és egy (vagy két?!) lakodalomnak is részesei lehetünk.

Háy János A halottember című darabja Nagykaposon került színre. Márai Sándor Őrjárat című darabjának Őrösben örülhetett a közönség, ezt Havasi Péter adta elő. Nagygéresben pedig az Azonos esőben való létezés került színre, Jakubecz László tolmácsolásában. A seregszemle a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre. A szervezésbe bekapcsolódtak a fesztivál helyszínéül szolgáló községek és városok polgármesterei is. Bár a kulturális élményért sehol sem kellett fizetni, minden helyszínen volt egy becsületkassza, ahová az itt maradt árvák és a művész özvegye megsegítésére lehetett adakozni.

Filmrészlet
Filmrészlet
Fotó:  Zsebik Ildikó

lajos-andras.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.