Mától fesztiválhangulatban: 56. Jókai Napok Komáromban

Nagy MIskó Ildikó 2019. június 11., 14:55

A hazai magyar műkedvelő felnőtt és diákszínjátszók országos fesztiválja június 11-én 19 órakor a Komáromi Jókai Színház-beli ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A mai ünnepség szervezői a tavaly ősszel elhunyt Kiss Péntek József posztumusz Pro Urbe-díjas rendező, tanár, író, városi képviselő emléke előtt gálaműsorral tisztelegnek. Idén 3 felnőtt és 6 diákszínjátszó csoport, valamint 1 bábcsoport bizonyíthatja tehetségét. A vasárnapi díjkiosztással záruló esemény főszervezője a Komáromi Jókai Napok Alapítvány és a Komáromi Városi Művelődési Központ.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Emlékgála Kiss Péntek József tiszteletére

Az emlékgála ötletét Jóska egykori barátai és volt munkatársai: a fesztivált szervező Bajkai Csengel Mónika, továbbá Varga Emese, Szabó Csilla és Spátay Adriana vetették fel, illetve valósították meg. Kiss Péntek József neve, személyisége ugyanis összeforrott a Jókai Napokkal, amelyre rendezőként rendszeresen diákszínjátszók sokaságát készítette fel, valamint sokáig a VMK munkatársaként annak szervezéséből is oroszlánrészt vállalt. Ráadásul a fesztivál történetéről számtalan újságcikken kívül könyvet is írt.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A ma esti gálaműsorban a másik volt munkahelyén, az általa egy ideig igazgatóként irányított Jókai Színházban olyan hajdani műkedvelő színjátszói szerepelnek, akik később a színészpályát választották.

Többségben lesznek a diákszínjátszók

Ez alkalommal 3 felnőtt és 6 diákszínjátszó csoport, valamint 1 bábcsoport méri össze tudását a szakmai zsűri előtt, melynek tagjai lesznek: Naszlady Éva színművész-rendező, Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor báb-, díszlet- és jelmeztervező, Perényi Balázs drámapedagógus-rendező és Matusek Attila színművész.

A felnőttek között versenyez majd a lévai Garamvölgyi Színpad, a Nánai Színjátszó Csoport és a kassai Pinceszínpad. A diákszínjátszó csoportok fele komáromi, ezek: a Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+növünk Diákszínpada, az Ipari Szakközépiskola Vidám Iparisták Színjátszó Társulata (VISZTA) és a GIMISz Diákszínpad. Rajtuk kívül ringbe szállnak még az ipolysági Szondy György Gimnázium, a füleki Apropó Kisszínpad és a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad ifjú tehetségei. A versenyzők között üde színfoltot jelent a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja.

Vonzó vendégjátékok és kísérő műsorok

Vendégjátékokból és kísérő műsorokból sem lesz hiány. Vajdaságból Komáromba érkezik a Kupuszinai (Bácskertesi) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja. Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című mesélőszínházi produkcióját Fandl Ferenc mutatja be. Varga Anikó szlovákul adja elő Háy János A halottember (Bez života) című monodrámáját. Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pedig a Széllel szembe – poénok és poémák című stand up estjével szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

Szerdán A Jókai-legenda címmel rendhagyó irodalom óra lesz Nyáry Krisztián könyvkiadó-író-irodalomtörténésszel, a Magvető Café művészeti vezetőjével a Rév-Magyar Kultúra Házában. Csütörtökön a Tiszti Pavilonban nyílik kiállítás a 80 éves „színházcsinálóról“, Beke Sándorról. Ugyanott a pénteken zajló Múzeumi Szalon keretében Miklósi Péter újságíró beszélget Gál Sándor költővel, a Jókai Napok alapító ötletgazdájával. Majd ismét érdemes lesz betérni a Révbe, ahol Saly Noémi budapesti irodalom- és helytörténésszel Gágyor Zille cseverészik, miközben Jókai-bablevest is kóstolgathatunk. Egyébként a Fesztiválklubként is működő Révben SzondySokk-, slam poetry-, illetve Apropó-est és záróbuli résztvevői is lehetünk.

Ingyenes belépés és jutányos árú „Jókai Napok-menü”

Örvendetes, hogy a fesztivál valamennyi produkciójára ingyenes a belépés. Akinek étvágya támadt egy jóadag kultúrára, foglaljon majd helyet a közönség soraiban! Közben pedig egy ízletes „Jókai Napok-menüre“ is érdemes lesz betérni a belvárosi Bandérium, Bella és/vagy Klapka étterembe, amelyek jutányos áron kínálják az alkalmi étel-összeállításukat.

Az ünnepélyes díjkiosztásra vasárnap 10 órakor a VMK-ban kerül sor, előtte fél 10-től pedig – remélhetőleg valamennyi szereplő és rendező számára is -- kihagyhatatlan programpont lesz Jókai Mór szobrának közös megkoszorúzása. Az 56. Jókai Napokat a pozsonyi Kisebbségi Kulturális Alap, valamint a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve Komárom város és a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatja.

0 HOZZÁSZÓLÁS