2012. október 14., 17:16

Mária Terézia zárta az Armel Operafesztivál versenyprogramját

BUDAPEST. Magyar döntőssel a címszerepben, Roland Baumgartner Mária Terézia című művének magyarországi bemutatójával zárul az Armel Operafesztivál versenyprogramja vasárnap este a Szegedi Nemzeti Színházban.
Az uralkodóról szóló darabban a verseny egyedüli magyar döntőse, Haris Nadin énekli Mária Teréziát. A művet a Szlovák Nemzeti Színház produkciójában, Ladislav Adamik rendezésében láthatja a közönség. Az oratóriumokat, filmzenéket, musicaleket, zenekari műveket és baletteket is komponáló Roland Baumgartner operáját az október 11-i pozsonyi ősbemutatót követően a Tisza-parti városban játsszák először.

A történelmi eseményeken alapuló, neoromantikus opera egy olyan meghatározó uralkodó életét kíséri végig, aki közvetett és közvetlen módon egyaránt befolyásolta Európa történelmének alakulását. A darab nem a történelemkönyvek szikár stílusában mutatja be Mária Terézia XVIII. századát, a zenés színház lenyűgöző eszközeivel igyekszik megfesteni a Habsburg-ház egyik legnagyobb uralkodójának arcképét.

A versenyen korábban négy teátrum produkcióját élvezhette a közönség: a nyitódarab Umberto Giordano Andrea Chénier című operája volt a házigazda Szegedi Nemzeti Színház társulatának előadásában. Majd a fesztivál visszatérő partnere, a New York-i Center for Contemporary Opera produkciójában William Mayer Haláleset a családban című művének európai bemutatója következett Alföldi Róbert rendezésében. Az operaverseny rendszeres résztvevője a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház is, amely idén Philip Glass A fegyencmaraton című zeneművét vitte színre. Magyarországi bemutató volt Aleksandra Vrebalov Mileva című operája is, amelyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház hozott el Szegedre.

A hétfő esti gálán kiderül hogy a Bernard Faivre d'Arcier vezette zsűri kinek ítéli oda a legjobb női és férfi előadó díját, és fesztivál legjobb rendezéséért és produkciójáért járó elismerést. Ekkor adják át a közönségdíjat is.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.