2021. március 1., 08:47

Márciusi online programok a magyar színházakban

A koronavírus-járványnak "köszönhető" intézkedések miatt ugyan bezártak a kulturális intézmények, az érdeklődők azonban nem maradnak zene és színház nélkül. A világhálónak, illetve a különböző streaming lehetőségeknek köszönhetően továbbra is részesei lehetünk egy-egy fellépésnek.

Fotó: eszinhaz.hu

Március 2-án tekinthető meg a Radnóti Színház színArany – balladákra és zenére hangolva című műsora. A Szilágyi Bálint által rendezett, 20 órakor kezdődő előadásban – a Zách Klára, a Bor vitéz, a Tetemre hívás, a Rozgonyiné, Az egri lány, a Szondi két apródja, a Rákócziné, az Ágnes asszony, az Éjféli párbaj, A honvéd özvegye, A kép-mutogató és a Híd-avatás című Arany-balladákat felelevenítve – emlékeznek és emlékeztetnek a magyar történelem egy-egy fontos eseményére:

Az előadás a nőket állítja középpontba. Olyan balladák kerültek bele az előadásba, amelyeknek főszereplője nő, vagy amiben az éppen mellékszereplőnek tűnő nő történetét érdemesnek tartottuk kiemelni. Az ő szempontjukból nézünk rá a magyar történelem kiragadott eseményeire.”

Az Arany-balladák Kováts Adélnak, Lovas Rozinak, Sodró Elizának és Józsa Bettinának köszönhetően elevenednek meg.

Az Örkény István Színház március 6-án játssza Térey János utolsó drámáját, a LÓT – Szodomában kövérebb a fű című művet, Kovalik Balázs rendezésében. Az alkotással kapcsolatban árulkodó, hogy Térey kéziratának címoldalán az alábbi Kierkegaard-idézet szerepel: „Ha nem élne örök tudat az emberben, ha mindennek a mélyén nem volna egyéb, csak valami vadul forrongó hatalom, mely sötét indulatával mindazt előteremti, ami nagy és silány, ha mindennek alján egy tátongó, betelni soha nem képes üresség rejtőzne, mi más lenne akkor az élet, mint kétségbeesés?”

A Vígszínház Lóvátett lovagok című vígjátéka szintén március 6-án, 19 órai kezdettel lesz elérhető. A Shakespeare legjátékosabb komédiájának is nevezett mű ezen feldolgozásának rendezője Rudolf Péter.

Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye. Naná, hogy rögtön felborítják a jól kieszelt tervet. Cselszövések, esküszegések és félreértések során vezet az út a szerelembe, keresztül-kasul a rímek sűrű bozótosán”

– olvasható a több mint 246 szójátékot tartalmazó darab színlapjában.

Március 12-én 19 órától elérhetővé válik a Vörösmarty Színház Cserhalmi György rendezte Mesterkurzus című előadása. David Pownall közel háromórás drámájában Gáspár Sándor, Kuna Károly, Derzsi János és László Zsolt is felbukkan.

A kortárs színművek mellett jó néhány klasszikus színpadi alkotás is látható lesz, így sok más mellett terítékre kerül a Radnóti Miklós Színház társulatának előadásában Friedrich Schiller Don Carlos című tragédiája, valamint az Örkény István Színház által színpadra vitt Tartuffe című Moliére-darab is.

Az itt felsorolt előadásokról, továbbá sok egyéb online programról az eSzínház honlapján, ide kattintva tudhat meg többet.

Az eSzínházat egy olyan alapítvány működteti, amelyet maguk a színházak hoztak létre és irányítanak. Sokszínűségre és igényességre törekedve, a színházakért és a színházkedvelőkért dolgozva minden bevételét az alkotók jogdíjaira és színházi projektekre fordítja.
Megosztás
Címkék