2011. május 1., 15:02

Magyar színészek előadása a Szlovák Nemzeti Színházban

POZSONY. Együttműködési program keretében Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház új épületének prózai színpadán adja elő Csiky Gergely: Lumpok című színművét a Komáromi Jókai Színház május 21-én, szombaton 19 órai kezdettel.

A Komáromi Jókai Színházban 2010. október 22-én bemutatott előadást Valló Péter m.v. Kossuth-díjas rendezte. „Mások zsebéből élni a legnagyobb tudomány“ – mondja ki hangosan a darab lényegét az egyik szereplő. A rendező szerint „hihetetlen alakok gyülekezete a Lumpok szereplőgárdája. Van egy közös jellemvonásuk: egyik sem dolgozik közülük. A kivétel egy fiatalember, őt meg nem hagyják. A magyar közgondolkodásban az ügyeskedés mindig előbbre való volt, mint megfogni a munka végét. Erről a nemzeti habitusról szól a Lumpok“ – vallja Valló Péter.

Csiky Gergely A proletárok címen írt (1880. január 23-án bemutatott), majd Ingyenélők címmel játszott darabjában Kamilla, az állítólagos honvédözvegy (Holocsy Krisztina), jobbkeze, Mosolygó Menyhért zugügyvéd (Fabó Tibor Jászai Mari-díjas) segítségével koldulja végig az adakozásra hajlandó bús honfitársakat. Vele él romlatlan leánya, Irén (Tar Renáta E.J.I.-ösztöndíjas), aki szerelmes Kálmánba (Majorfalvi Bálint E.J.I.-ösztöndíjas). Ám Timót Pál gazdag birkakereskedő (Olasz István) is szemet vet a lányra. Zátonyi Bence, a szélhámos házi barát (Mokos Attila) kapva kap a lehetőségen, megzsarolja az álözvegyet, és ő maga veszi el a lányt, hogy jó pénzért tovább adhassa a kereskedőnek.

A társulat pozsonyi vendégjátékára a Szlovák Nemzeti Színház pénztárában válthatók belépőjegyek.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.