Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Tóth Tibor, a Jókai Színház volt igazgatója

2020. október 27., 19:38
Nagy Miskó Ildikó

Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt, illetve Tisztikereszt és Középkereszt polgári tagozat kitüntetéseket, valamint egészségügyi díjakat nyújtott át hétfőn este a Pesti Vigadóban. Az egyedüli felvidéki kitüntetett, Tóth Tibor, Jászai Mari-díjas színművész, a Jókai Színház volt igazgatója Magyar Érdemrend Lovagkeresztben részesült.

Fotó: Bodó Gábor

„Pár héttel ezelőtt értesültem arról, hogy Petneházy Attila, a magyar kormány magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa felterjesztett kitüntetésre. Először azt hittem, hogy az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából ért e megtisztelés. Aztán kiderült, hogy az én elismerésemet is eredetileg augusztus 20., az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták volna át, ám azt a koronavírus-járvány meghiúsította“ - tudatta a Ma7.sk-val Tóth Tibor színművész, ex-színidirektor.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Tóth Tibor, a Jókai Színház volt igazgatója
Fotó: Bodó Gábor

Elárulta, hogy mivel semmiféle kitüntetésre sem számított, meglepődött: „Nagyon megtisztelő, hogy Áder János köztársasági elnök úr méltónak talált a Magyar Érdemrend Lovagkereszthez. A méltatásomban azt elsősorban a 17 évnyi igazgatói tevékenységem során felmutatott eredmények indokolták. Pontosabban: azt a felvidéki magyar kulturális életben betöltött jelentős szerepem, valamint a határon túli magyar színjátszás érdekében végzett kiemelkedő művészi munkám elismeréseként vehettem át“.

Azt is megtudtuk, hogy a nagyobb lovagkereszt mellé kisebb kitűzőt is kapott: „A kitűző jeles alkalmakon viselhető. Vélhetően nagyobb eseményeken majd én is ezt teszem“.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Tóth Tibor, a Jókai Színház volt igazgatója

Kásler Miklós mondott beszédet: „A világjárvány kellős közepén, az euró-atlanti világ ideológiai és erkölcsi ineterregnuma időszakában az ember arra gondol, mi az, amihez fordulhat, mi az a fix pont, amire építkezhet. Mi fellelhetjük a saját hagyományunkban, a saját tradícióink között, a saját történelmünkben azokat a biztos erkölcsi alapokat, amelyek az országot megőrizték több mint ezer éven keresztül, biztosították töretlen fejlődését, a képességei kibontását, államalkotó szerepét, a Kárpát-medence konszolidálását, a kulturális sokszínűséget, és ennek a sokszínűségnek a páratlan erejét“.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Tóth Tibor, a Jókai Színház volt igazgatója
Fotó: Bodó Gábor

A tárcavezető szerint a magyar kultúrában minden fellelhető, ami a világban létezett, de a világban nem léteztek azok a színek, azok a hangulatok, azok az érzések, melyek a magyar kultúrában léteznek. Hangsúlyozta a Szent István által megteremtett Frank-típusú keresztény magyar állam jelentőségét, amely sok mindent átvett az ősök hagyományaiból: „Kiteljesített egy olyan világszemléletet, amely államformáját tekintve a Szent Korona köré rendeződött, amely összekötötte a Földön létezést a spirituális világgal, megosztotta a hatalmat, autonómiák halmazára épült, és egy egészen különleges magyar jogrend kialakulásához vezetett. Úgy gondolom, hogy csak ezekre az értékekre támaszkodhattunk, mert ezek azok az értékek, amelyek biztos pontot jelenthetnek a jövőben is“.

A kitüntetetteket pedig ekképp méltatta: „A magyar kultúra hatalmassá terebélyesedett, és ehhez önök is hozzájárultak. Önök foglalkoztak a természettel, az élővilággal, az emberrel, az emberek gondolataival, az érzések legmagasabb szintű kiterjesztésével: a zenével és az irodalommal. Önök tehát megtették azt, amivel tartoztak ennek a nemzetnek, a magyar hagyományoknak. Ebben a korban, amikor rendkívül sok tényező befolyásolja az emberiség történelmét, önök példát mutatnak, példaképpé váltak környezetük és a tanítványaik számára“.

Végül őket arra kérte, hogy folytassák ezt a munkát, miközben arra emlékeztetett, hogy Szent István gondolatvilágának formálói a bencések voltak, s az ő jelmondatukat idézte: „Ora et labora. Mi is imádkozzunk és dolgozzunk“.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Tóth Tibor, a Jókai Színház volt igazgatója

Miután a korábbi igazgató távozott a Jókai Színházból, szabadúszó színművészként tevékenykedik.

„Jelenleg Wass Albert Tizenhárom almafa című regényéből készült előadásban Vitálist alakítom. A produkció a Trianon-centenárium alkalmából készült, s azt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főrendezője vitte színre. Mivel az anyaországban a világjárvány idején is működnek a színházak, novemberben is ötször mutatjuk be e nemzettudat-erősítő, trianoni utótörténetet” - zárta tájékoztatását.

Tóth Tibor kitüntetéséhez olvasóink nevében is gratulálunk!