2019. december 14., 09:33

Luca napon elindult az első bodrogközi színházi maraton

A battyányi önkormányzat rendezvénye az alsó tagozatos iskolával karöltve a Bethlen Gábor Alap támogatásával került megrendezésre. Pekárik Dohányos Tímea iskolaigazgató elmondása alapján az volt a céljuk, hogy az egyes csoportok megismerjék egymás munkáját, a vendéglátó település fiataljai pedig megtapasztalják, igényesen is el lehet  a szabadidőt tölteni. A kétnapos rendezvény első napján a polgármester, Szabó Dénes,  illetve az igazgatónő köszöntője után a gyermek színjátszó csoportok mutatkoztak be a battyányi kultúrház színháztermében.

Galéria
+8 kép a galériában
Színpadon a bodrogszerdahelyiek.

Elsőként a helyi iskola diákjai léptek színpadra A székely asszony és az ördög című népmese feldolgozásával. Felkészítőjük az igazgatónő volt, aki az egész műsort is vezette. Utánuk a bélyi alapiskola Gyöngyöcske Színjátszó Csoportja következett, akiket vezetőjük, Szakszon Anna mutatott be a közönségnek. Ők egy népi játékokra épülő, vidám, zenés összeállítással idézték meg az évszakokat, és az azokhoz kötődő népszokásokat, hagyományokat.

Harmadikként a Királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék Színjátszó Csoportját láthatta a közönség, akik az idei Duna Menti Tavasz országos döntőjében aranysávosak lettek. Előadásuk címe pedig Doja, a cigánytündér volt. A mesét Pirigyi Mária, Szabó Alica és Dakos Szilvia állította színpadra.

A tízórai elfogyasztása után a bodrogszerdahelyi alapiskola Teknőc Színjátszó Csoportja mutatkozott be A rátóti csikótojás c. mesével. A csoportot dr. Furik Krisztina vezeti. Ez a csoport is több éves múltra tekinthet már vissza.

Valamennyi előadás színvonalas és szórakoztató volt, a gyerekek nagy átéléssel játszottak, és lelkesen tapsoltak egymásnak. Összesen 120 gyerek vett részt a színházi maraton első napján, ezek közül 70 aktív szereplőként. A nap megkoronázásaként az egri Babszem Jankó Gyermekszínház két művésze látogatott el a gyerekekhez, hogy bemutassa nekik a Három kívánság c. népmesét. A társulatot 1998-ban a Gárdonyi Géza Színház művészei alapították.

A darab sziporkázó, lendületes és ötletes volt, a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt hatalmas sikert aratott. Az első nap egy közös ebéddel zárult.

fotó
A speciális iskola előadása

Az I. Bodrogközi Színházi Maraton holnap a felnőttek bemutatkozásával folytatódik, konkrétan a kisgéresi Fügefa Bábcsoport árnyjátékával, majd a Bodrogközi Színjátszók társulata vidám jelenetekkel lép színpadra. A helyi csoportokat két magyarországi egészíti ki, elsőként a Karcsaiak Karcsáért Egyesület tagjai mutatkoznak be Cigánykaraván c. művel, majd a Hidasnémetiből érkező Tizenhárom Komédiás Színjátszó Kör Kopogtatás nélkül című zenés drámája zárja a napot, amely az Én, József Attila c. musical adaptációja.

A kétnapos rendezvény szombat este egy közös vacsorával zárul

Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.