2024. június 30., 11:11

Kiosztották a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának díjait

2024. június 21. és 29. között megrendezték a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége az alapítása 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház volt.

Kisvárdai fesztivál
Galéria
+8 kép a galériában
Háztűznéző
Fotó: Gáncs Tamás

Mások mellett Szabadkáról, Újvidékről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Beregszászból és Gyergyószentmiklósról érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint láthatók voltak a Térszínház, a Ferencvárosi Pinceszínház és az Udvari Kamaraszínház, a versenyprogramon kívül pedig az Újszínház, a Lilom Produkció, az Orlai Produkció és a Veres 1 Színház előadásai is.

Kilenc nap alatt huszonhét produkció került színre három helyszínen.

Balázs Zoltán színész, rendező elhozta középiskolásoknak szánt színésztechnikai beszélgetőjátékát, az Aranybogár elnevezésű módszertani foglalkozást.  A színésztréninget idén Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor színész-rendezők vezették, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be a fiatalokat a szakemberek.

A 2024-es év zsűritagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező voltak.

A díjátadón beszédet mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára; Leleszi Tibor, Kisvárda Város polgármestere, valamint a zsűri képviseletében Nagy Katica színművész.

A fesztivál idei díjazottjai:

A Kulturális és Innovációs Minisztérium díjai

Fődíj:

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat részére, a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásért. Az előadást rendezte: Bocsárdi László

Kisvárdai fesztivál
Csónak, avagy előttünk az özönvíz
Fotó:  Gáncs Tamás

A társulati munkáért odaítélt díjak:

A Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadás részére a gogoli látásmód kortárs kontextusba helyezéséért. (Megosztva.) Az előadást rendezte: Vidnyánszky Attila

A Nagyváradi Szigligeti Színház társulata részére a Csárdáskirálynő című előadásért, kiemelkedő társulati munka a klasszikus zenés színház igényes mai értelmezéséért. (Megosztva.) Az előadást rendezte: Novák Eszter

Kisvárdai fesztivál
Csárdáskirálynő
Fotó:  Gáncs Tamás

A Zentai Magyar Kamaraszínház részére a Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásért, a magyar drámai hagyomány játékos vonalának újraélesztéséért.  Az előadást rendezte: László Sándor

Ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díj a reményteli pályakezdésért:

Polyák Anita részére a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadásban nyújtott alakításáért.

Kisvárdai fesztivál
Polyák Anita a háztűznézőben
Fotó:  Gáncs Tamás

Szabó János Szilárd részére a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által bemutatott A kripli című előadásban nyújtott alakításáért. 

Kisvárdai fesztivál
A kripli
Fotó:  Gáncs Tamás

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ közös díjai

Györfi Csaba részére a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadásában komplex színházi szerepvállalás szerzőként, színészként, rendezőként és klasszikus téma újrafogalmazójaként.

Kisvárdai fesztivál
Györfi Csaba, Kit szerettél, Madách?
Fotó:  Gáncs Tamás

Mészáros Gábor és Kucsov Borisz részére a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Árpád-ház című előadásában nyújtott összehangolt közös játékért.

László Csaba részére a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásában nyújtott kiemelkedő színészi játékáért.

László Judit részére a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásában nyújtott kiemelkedő színészi játékáért.

Kisvárdai fesztivál
László Judit a Handabasa, avagy a fátyol tiktában
Fotó:  Ilovszky Béla/theater.hu

Kisvárda Város Polgármesterének díja

Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező részére a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadásának jelmezeiért.  

A fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda Város Önkormányzata, valamint a Déryné Program voltak.

2025-ben a Magyar Színházak 37. Kisvárdai Fesztiváljára a tervek szerint június 20. és 28. között kerül sor. Találkozzunk jövőre is Kisvárdán!
Kisvárdai fesztivál
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.