Kezdetét vette a XXI. Egressy Béni Színjátszó Fesztivál: Juhász Dósa János kapta a fesztiváldíjat

Fábián Gergő 2019. november 08., 09:50

Kezdetét vette Szepsiben a XXI. Egressy Béni Színjátszó Fesztivál, amely idei évfolyamának díját Juhász Dósa János újságíró, színházi szakember, a fesztivál egyik alapítója kapta.

Fotó: Fábián Gergő

A rendezvény már hagyományosan a fesztivál névadójának, Egressy Béninek a helyi római katolikus templom előtti téren található szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét. Czajlik József, az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő kassai Thália Színház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, Egressy Bénit rengeteg szál köti Kassához és Szepsihez, a Thália Színház pedig mindig szívesen gondol az utóbbi városra, mert nagyszerű közönsége van, amely mindig nagy szeretettel fogadja a színészeket.

Czajlik József, a Thália Színház igazgatója Fotó: Fábián Gergő

Ezért is örülök, hogy itt állhatok, és Egressy Bénire emlékezve kívánhatok önöknek nagyszerű három napot. Kívánom, mindenki nagy élményekkel távozzon, s növekedjen, gyarapodjon a felvidéki magyar színjátszás!”

– mondta.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójának a városi művelődési központ adott otthont, ahol Krušinský Norbert, Szepsi alpolgármestere, Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke és Czajlik József köszöntötte a résztvevőket. Krušinský Norbert sok élményt kívánt nekik, illetve azt, hogy még sok éven keresztül visszatérhessenek erre a rendezvényre.

Fotó: Fábián Gergő

Czajlik József úgy fogalmazott, a profi színészeknek is nagyon fontos, mi történik az amatőr mozgalomban, mert sokan onnan indultak, onnan származik a világlátásuk, s onnan merítenek erőt.

„A másik dolog, hogy sokszor friss szemmel nézitek az eseményeket, nem féltek kipróbálni új dolgokat, újfajta eszközökkel éltek, ami inspirál minket is” – húzta alá. Csoltkó Jenő köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy megvalósulhasson a fesztivál idei évfolyama. Hozzátette, ez egyre nagyobb kihívás, hisz az idén a szlovák kulturális alaptól érkező támogatás mintegy 30 százalékkal csökkent.

Fotó: Fábián Gergő

„Azt mondják, ha csökken a támogatás, nő a színvonal, de megígérhetem, ha emelik a támogatásunkat, itt nem fog csökkenni a színvonal” – jegyezte meg.

A megnyitó keretében átvették elismerésüket a Hétköznapi hősök pályázat során díjazott szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai, akik Remák Béla életét és tevékenységét mutatták be kisfilmjükben. A pályázat célja az volt, hogy a diákok feltérképezzék lakóhelyük történelmét, a saját közösségükért felelősséget érző, annak érdekeit szem előtt tartó és ilyen szellemben cselekvő személyek tetteit feldolgozzák és közkinccsé tegyék. Munkájuk ITT érhető el.

Ezt követően átadták az idei Egressy Béni Fesztivál-díjat, amelyet Juhász Dósa János vehetett át.

Juhász Dósa János Fotó: Fábián Gergő

A díjazott felidézte, a húsz évvel ezelőtti ködös ősz két okból jelentős számára, ezek egyike a Gömörország című lap életre hívása, a másik pedig ennek a fesztiválnak a létrejötte. Köszönetet mondott azoknak, akik nélkül most nem kaphatta volna meg ezt az elismerést, akikkel két évtizeddel ezelőtt elkezdték a fesztivált megvalósítani, és hangsúlyozta, hosszan lehetne sorolni, kiket illet ezért köszönet. „Azt hiszem, ez a díj nem csak az enyém, hanem mindannyiunké” – mondta.

Mihályi Molnár László Fotó: Fábián Gergő

A megnyitón fellépett a szepsi Zekeres zenekar, az idei Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny megzenésített versek kategóriájának győztese, valamint Sasvári Sándor magyar színművész, énekes, a rendezvény fővédnöke. Este az első három versenyelőadást is megtekinthette a közönség. A verseny- és vendégelőadások sora pénteken és szombaton is folytatódik, a fesztivál XXI. évfolyamának eredményhirdetését pedig szombaton este tartják majd.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

0 HOZZÁSZÓLÁS