2023. június 13., 20:50

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban - KÉPEKKEL

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és Komárom város az idén június 13-18. között az „Egressyben” tartja az 58. Jókai Napokat, a hazai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját, amely ünnepélyes megnyitójára kedden a Tiszti Pavilon dísztermében került sor. A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap, Komárom Város Önkormányzata és a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Az Egressy Béni VMK fesztiválra csalogató bejárata
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az ünnepség elején Bajkai Csengel Mónika főszervező köszöntötte a jelenlevőket, akik között helyet foglalt Keszegh Béla polgármester, valamint Andruskó Imre Nyitra megyei és városi képviselő, a Selye János Gimnázium igazgatója és Stubendek László ex-polgármester, városatya is. Bajkai elmondta, hogy a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja már a VMK kamaraterében készülődik egy mesejáték esti bemutatására.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Bajkai Csengel Mónika főszervező
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kiemelte: nagyon kevés fesztiválról mondható el az, hogy már ilyen idős. Hozzátette: ez az amatőr művészeti fesztivál az elmúlt 60 év során „túlélt rendszert, rendszerváltást, megújulást, mélyrepülést és egy világjárványt is”.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Néhányan a diákszínjátszók közül
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

”Jókai szülővárosa elképzelhetetlen a nevéhez méltó, rangos fesztivál nélkül. A szervezők nevében ígérhetem, hogy mi majd mindent megteszünk annak érdekében” – szögezte le, kifejezve sokak reményét, hogy a jövőben még sokszor megtarthatják e közkedvelt fesztivált.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
A megnyitón még foghíjas volt a nézőtér...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Arra is kitért, hogy ha nem lett volna Covid 19-járvány, akkor ez alkalommal már a 60. jubileumot ünnepelhetnénk. A pandémia azonban bekevert, megfiatalítva e fesztivált, amely fő célja az, hogy összehozza a szlovákiai magyar műkedvelő színjátszókat. Itt minden csoportnak lehetősége nyílik arra, hogy nívós szakmai zsűri és további érdeklődők előtt bemutassa az elmúlt évben végzett munkája eredményét. A versenyelőadások díjmentesen látogathatók.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Presinszky Emma
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A fesztiválozók nevében a megnyitón közreműködő Presinszky Emmának, Pinke Mariánnak és Gyetven Attilának, a Selye János Gimnázium vers- és prózamondóinak azt kívánta, hogy az ugyancsak e héten megvalósuló Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen is sikeresen szerepeljenek. Nekik és az ünnepségen szintén fellépő Lakatos Róbert brácsaművésznek, az „Egressy VMK” igazgatójának és Pasztorek Ferdinánd hegedűművésznek is köszönetet mondott a közreműködésükért, hozzátéve: „az Egressy Béni VMK igazgatója a zene nyelvén, a saját műveinek részleteivel kívánta köszönteni a fesztivál résztvevőit. Majd átadta a szót Keszegh Bélának, Komárom polgármesterének, hogy hivatalosan nyissa meg az 58. Jókai Napokat.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Pinke Marián
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A polgármester elöljáróban elmondta, azért nem lett előadóművész, mert amikor hat évesen verset kellett volna mondania, elsírta magát, ekképp meghiúsult a színészkarrierje, s inkább más irányt választott magának. Hozzátette, a tehetséges vers- és prózamondók, színjátszók iránti csodálat azonban ma is él benne.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Keszegh Béla, Komárom polgármestere
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A Jókai Napok idejére Komárom város átszellemül, másfajta frekvenciára kapcsol, s nagy dolgok történnek. Lehetőség nyílik arra, hogy jó előadásokat lássunk, feltöltődjünk, ötleteket szerezzünk, inspirálódjunk, hajnalig beszélgessünk – vitatkozzunk egymással. Ilyenkor olyan új barátságok is születnek, amelyek sok esetben egy egész életre szólnak. Ez mind a Jókai Napok hozadéka akkor is, ha az évtizedek során változott is a jellege” - fogalmazott.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Gyetven Attila
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Rámutatott, e fesztivál akár későbbi sikeres színészkarriereket is megalapozhat, ahogy erre már több esetben volt is példa. „A határ a csillagos ég, s rajtatok múlik, hogy mit szeretnétek ebből kihozni. A legfontosabb az, amit minden színjátszónak kívánok: találjon örömet a játékban, töltődjön fel, éljen át emlékezetes, szép pillanatokat, s érezze jól magát e fesztiválon!” – fejtette ki, majd megnyitotta a fesztivált.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Lakatos Róbert és Pasztorek Ferdinánd közös produkciója
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az idei zsűriben a következő szakemberek kaptak helyet: elnökként Hizsnyan Géza színházi szakember, továbbá Gardenö Klaudia színész-bábrendező, Takács Gábor drámapedagógus-rendező, Michač Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, Szabó Csilla drámapedagógus-rendező. A fesztivál szakmai koordinátora Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, a Visszhang című fesztiválújság főszerkesztője, amely első száma, akárcsak a műsorfüzet, már a megnyitó előtt megjelent, pedig Bárány János újságíró.

Keddtől 58. Jókai Napok Komáromban KÉPEKKEL
Az 58. Jókai Napok programja a VMK bejáratánál is olvasható
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Örvendetes, hogy az 58. Jókai Napokon majdnem kétszer annyi csoport vesz részt, mint tavaly. A 10 versenyelőadáson kívül több kísérőprogram és nívósnak ígérkező, versenyen kívüli előadás is élvezhető lesz. A Kultúrpalota előtt álló Jókai Mór-szobor megkoszorúzására szombaton 17 órakor, a díjkiosztó ünnepségre pedig 21 órakor a VMK nagyszínpadán kerül sor. Minderről további részletek megtudhatók a műsorfüzetből és a csatolt programból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.