Jókai Napok: fődíjas a Nánai Színjátszócsoport, nívódíjas a Fókusz Diákszínpad

Nagy MIskó Ildikó 2019. június 16., 14:50

Június 16-án a komáromi Városi Művelődési Központban került sor az 56. Jókai Napok díjkiosztó ünnepségére. A Nánai Színjátszócsoport a fődíjon kívül a felnőtt színjátszó kategóriában a legjobb férfi alakítás megosztott díját is bezsebelte. E kategóriában a nívódíjat nem adták ki, a diákszínjátszó csoportok közül pedig a nívódíjat a Bondor Jusztinának megítélt Ferenczy Anna-díjjal együtt a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad vehette át. A legjobb rendezés díját Tóth Gábor, a komáromi MEG+növünk Diákszínpad „motorja“ érdemelte ki. Három díj boldog tulajdonosa lett a Kiss Péntek József csapatát új rendező által megörökölt, komáromi VISZTA.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Sajnálatos, hogy a versenyző csoportok közül csak a füleki Apropó Kisszínpad tagjai, élén Szvorák Zsuzsa rendezővel, tartotta fontosnak saját részvételét az ünnepélyes díjkiosztást megelőző koszorúzáson. Jókai Mór szobránál - a Szózat elhangzása után - Bangha Roland Kányádi Sándor Vannak vidékek című versét mondta el. Miután Komárom város, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, valamint a fesztiválszervezők képviselői elhelyezték koszorúikat a rendezvény-névadó szobrának talapzatán, a „fókuszosok“ kezdeményezésére közösen elénekeltük a Himnuszt.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A VMK-ban Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszönt el a fesztiválozóktól. Kifejezte reményét, hogy jövőre visszatérnek Jókai városába. Mivel egy másik rendezvényre kellett sietnie, a városvezetés nevében Bajkai Jánost, a VH illetékes főosztályvezetőjét bízta meg a díjátadásban való részvétellel és az 57. Jókai Napok meghirdetésével. Azt kívánta, hogy a fesztivál a belterjes szakmai fórum helyett váljon a város lakosságát jobban érdeklő eseménnyé. Megjegyzem:

ehhez talán tágasabb kamaratérre lenne szükség, hiszen a színpadon kialakított nézőtéren időnként már így is helyhiánnyal szembesültünk.

Hizsnyan Géza, a zsűri nevében értékelte a produkciókat. Csodának nevezte, hogy fogyatkozó közösségünkben, a virtuális világ térhódítása idején még mindig vannak a műkedvelő színjátszás iránt érdeklődő, tenni akaró felvidéki magyarok „Nem túlzás azt állítanom, hogy emiatt a lelkem megtelt gyönyörűséggel.“ Kissé fájlalta, hogy csupán 3 felnőtt csoportot értékelhettek, ám hozzátette: a nagy élményt nyújtó fődíjas csoport e hiányért is pótolta a zsűrit és a közönséget.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Úgy véli, hogy pár kiugró egyéni és csapatteljesítményen kívül viszonylag kiegyensúlyozott volt az idei színvonal, tisztességes előadások születtek. Azok között az ötvenes éveket idéző darab, több mozgással és látvánnyal építkező produkció, valamint versösszeállítás és végre egy bábos előadás is helyet kapott. Elnézést kért mindazoktól, akik esetleg megsértődtek a szókimondó bírálatok miatt, amelyek nem a megalázásukat, hanem a további fejlődésüket, inspirálásukat szolgálták. Köszönetet mondott a szereplőknek, a rendezőknek, a szervezőknek, a Visszhang fesztivállap szerkesztőinek. Bízik abban, hogy a 2020-es Jókai Npokon majd rajtuk kívül más csoportok is megmérettetnek.

Az okleveleket, virágcsokrokat, tárgyi, könyv- és pénzjutalmakat Varga Anna, a VMK július 1-től nyugdíjba vonuló igazgatónője, valamint Bajkai János főosztályvezető és Hizsnyan Géza adta át, s a díjazottaknak a többi zsűritag is gratulált.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A fődíj átadása előtt Hizsnyan virágcsokorral köszönte meg Varga Anna VMK-ban kifejtett közel három évtizedes munkáját. Hangsúlyozta: irányításával zökkenőmentesen zajlottak a Jókai Napok. Távozását egy korszak lezárásának nevezte, hiszen július 1-től Lakatos Róbert brácsaművész veszi át a stafétabotot. A hálás közönség hosszú állótapssal búcsúzott az igazgatónőtől, akit nézőként várnak vissza a további fesztiválokra.

Az ünnepség után a fődíjas Nánai Színjátszók már csak egyetlen jelen levő színjátszóját, Khéli Bálintot kaptam mikrofonvégre.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Csoportunk 1995-ben alakult. Annak tagjai időnként kicserélődnek, már csak Lengyelfalusy Juhász Mária rendezővel ketten vagyunk meg az alapítók közül. Sajnos, neki korábban vissza kellett utaznia Nánára. Szerencsére, a később érkező tehetségek is nagyszerűen beilleszkedtek közénk. Ezt bizonyítja a csoportunk által szintén elnyert, megosztott legjobb férfi alakítás díja is. A rendezőnk színházi folyóiratokban olvasott Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című komédiájáról, ami elnyerte a tetszését. E darabról elmondható, hogy az örök témának számító intrikáról és a szerelemről szól – afféle görög mitológiába ágyazott Rómeó és Júlia, nánásiasan fűszerezve, zenei kísérettel színesítve. A Jókai Napokon most először részesültünk fődíjban, aminek nagyon örülünk. Az előadásunkat jövő héten egy kárpát-medencei színjátszó fesztiválon, ősszel pedig Szepsiben is bemutatjuk. Időközben további meghívásoknak is szívesen eleget teszünk“ - mondta el a darabban Idmónt alakító szereplő.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Lássuk, idén milyen díjak találtak gazdára!

A fesztivál fődíja:
Nánai Színjátszócsoport (Gyárfás Miklós: Játék a csillagokkal)

Nívódíj – diákszínjátszó csoport:
dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad (Janne Teller: Semmi)

Nívódíj – felnőtt színjátszó csoport:
a zsűri nem adta ki

A legjobb rendezés díja:
Tóth Gábor (komáromi MEG+növünk Diákszínpad, Fehérlófia)

A legjobb férfi alakítás megosztott díja – felnőtt színjátszó kategóriában:
Góra Róbert (Hüpermnésztra) és Piski Erik (Lürkeosz) – Nánai Színjátszócsoport

A legjobb férfi alakítás díja – diákszínjátszó kategóriában:
Nagy Ákos (Ljovcsik, Szigarjev: Fekete tej, komáromi VISZTA)

A legjobb női alakítás díja:
Bereczk Dóra (Sura, Fekete tej, komáromi VISZTA)

Ferenczy Anna-díj:
Bondor Jusztina (dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad, Teller: Semmi)

Gergely József-díj – a legjobb pályakezdő rendező díja:
Kossárová Eva (Fekete tej, komáromi VISZTA)

Különdíj az igényes bábmozgatásért:
Gál Dávid (Ollé Krisztina: A fülemüle, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja)

Különdíj a közösségi alkotásért:
komáromi GIMISz Diákszínpad (Mátyás, a szerelmes)

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS