2023. június 24., 19:19

Jókai Napok: értékteremtő sziget az értékvesztés korában

Ritka az olyan művészeti viadal, amelynek az első napon bemutatott egyik versenyprodukciója után kijelenti a zsűri: már csak emiatt is érdemes volt ideutazni, hiszen ez volt az elmúlt harminc év legjobb előadása! Nos, a Komáromban megtartott 58. Jókai Napokon, a hazai magyar műkedvelő színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválján akadt ilyen unikum: a helyi Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada A nagy koronarablás című előadásért nemcsak a fődíjat érdemelte ki, hanem további négy díjat is.

Jókai Napok

A rendezvény szervezője a Komáromi Jókai Napok Alapítvány, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és Komárom, támogatója pedig a Kisebbségi Kulturális Alap, a városi, illetve a Nyitra Megyei Önkormányzat volt. A múlt heti ötnapos seregszemlén tíz versenyprodukciót véleményezett a Hizsnyan Géza elnök, Gardenö Klaudia színész-bábrendező, Takács Gábor drámapedagógus-rendező, Michač Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, valamint Szabó Csilla drámapedagógus-rendező összetételű zsűri. A fesztivál szakmai koordinátoraként Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, a naponta megjelenő Visszhang fesztiválújság főszerkesztőjeként pedig Bárány János újságíró munkálkodott. 

A mindent túlélő fesztivál és az idei kínálat

Bajkai Csengel Mónika főszervező jegyezte meg, hogy ez az amatőr művészeti fesztivál az elmúlt 60 év során „túlélt rendszert, rendszerváltást, megújulást, mélyrepülést és egy világjárványt is”. Az utóbbi miatt kétszer elmaradt, egyébként az idén kerek jubileumot ünnepelt volna. Örvendetes, hogy az 58. Jókai Napokon majdnem kétszer annyi csoport vett részt, mint tavaly. 

Lássuk a darabválasztásukat! A keddi ünnepélyes megnyitó után a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja Mészáros Andrea és Tari Eszter felkészítésével a Mese, avagy semmi sem az, ami… című mesejátékot adta elő nem csak gyerekeknek. Majd a komáromi MEG+intszéplesz Diákszínpad A nagy koronarablás című „szemtelenségét” láthattuk, Miklós László és Tóth Gábor rendezésében.

Szerdán a kassai KGSzT Diákszínpad Békés Pál Félőlény című mesejátékával mutatkozott be Bodon Andrea rendezésében, majd a komáromi GIMISz Diákszínpad Tévedések vígjátéka című Shakespeare-adaptációját láthattuk, amit Bajkai Csengel Mónika alkalmazott színpadra és rendezett. Csütörtökön a füleki Apropó Diákszínpad Szvorák Zsuzsa rendezésében mutatta be a Kalokagátha című előadását.

Péntekre maradt a versenyprodukciók másik fele. Aznap a komáromi Vidám Iparisták Színjátszó Társulata, a VISZTA Saint-Exupéry Kis hercegével, Eva Kossárová rendezésében szállt versenybe. A pozsonyi PoSzATa csoport Philip K. Dick Az akasztott idegen című novella-adaptációt vitte színre, Szénási Levente és Kulich Tibor rendezésében. A dunaszerdahelyi Fókusz Kamaraszínpad először Moskát Anita Gumicukorszív című adaptációját mutatta be Kuklis Katalin rendezésében, majd a hormON (avagy a szerelem biokémiája) című szerkesztett játékot, Kuklis Katalin és Béhr Márton rendezésében. Utolsóként a füleki Zsákszínház adta elő produkcióját, a Spiró György Kvartettje alapján készült Négyesben című előadást Mázik István rendezésében. A szakmai értékelést a VMK Kiss Péntek József Kamaratermében tartották, az éjszakai fesztiválklubnak pedig a RÉV-Magyar Kultúra Háza adott otthont. 

Komáromi és kassai díjözön, apropós búcsú

Jókai Mór szobrának megkoszorúzása után a szombati díjkiosztó ünnepségre a VMK nagyszínpadán került sor. Túlzás nélkül állítható, hogy tarolt a marianumi Meg+intszéplesz Diákszínpad, amely a hangulatos Öregvárban 50 fős csoportoknak három alkalommal bemutatott A nagy koronarablás című előadásért nemcsak a fődíjat érdemelte ki, hanem másik négy díjat is. A rendezőpáros, Miklós László és Tóth Gábor a legjobb rendezés, Csörgey Evelyn Csuda szerepéért a legjobb női alakítás, Mózes András Ulászló szerepéért a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta. Az Erzsébet királynőt megformáló Nagy Enikő a leg-ígéretesebb fiatal tehetségnek járó Ferenczy Anna-díjat is megkapta. A tehetséges rendezőpárossal készített beszélgetésünk a Ma7.sk portálunkon olvasható.  

Szvorák Zsuzsa

Szvorák Zsuzsa, a füleki Apropó Diákszínpad „mindenese” a hazai magyar diákszínjátszás terén végzett több évtizedes munkájáért életműdíjat vehetett át. Csoportja Az ember tragédiájának falanszter színét mutatta be, amellyel korábban a budapesti Ádámok és Évák című összeállítás részeként is sikert aratott. 

– Az Apropó utolsó alkalommal versenyzett a Jókai Napokon. 30 év gyönyörű emlékként marad meg bennem és több száz tanítványomban, akiknek a gyermekei közül is sokan apropósként játszhattak. Ők mindnyájan velem feszültek fel a szivárványra! Hálás vagyok érte. Ígérem, hogy más minőségben folytatom a feladatom. Mert „amit a színpadon a népnek hirdetünk, / Ne hazudtolja meg a cselekedetünk…” – vallotta, köszönetet mondva mindenkinek, aki segítette a munkáját, és szerette az Apropót. 

A Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat – KGSzT Diákszínpad három díjjal térhetett haza: a Félőlény című meseelőadása a diákszínjátszó együttesek nívódíjában  részesült, továbbá Képeš Lóránt Félőlény szerepéért a legjobb férfi alakítás díját, Poláčik Emma Irodaszörny szerepéért pedig a legjobb női mellékszereplő díját vehette át. 

Idén a felnőtt színjátszó együttesnek járó nívódíj nem talált gazdára. A jelenlévők megemlékeztek a nemrég elhunyt Ferenczy Anna színművészről, aki évekig a róla elnevezett díjjal – Szilva Emőke tűzzománc művével és egy rózsacsokorral – jutalmazta a Jókai Napokon feltűnő, legígéretesebb tehetséget.

„Jó itt állni a kétségbeejtő értékvesztés idején. A fogódzót az adja, hogy még maradtak ilyen szigetek, amelyek művészeti értékek létrehozására, színházcsinálásra, az emberek közti kapcsolatok építésére szolgálnak. Ezért ebben a majdnem reménytelen korban azzal a reménnyel távozom innen, hogy jövőre még több csoport száll majd versenybe, s a Jókai Napok ismét olyan nagyszabású közösségi rendezvénnyé válik, mint amilyen régebben volt…”– hangsúlyozta Hizsnyan Géza zsűrielnök. Bírálóan megjegyezte, hogy az eddig megszokott tavaszi időpont helyett ezen a hétvégén tartották a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny döntőjét. Emiatt a Jókai Napok és kísérőrendezvénye, a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál résztvevőinek rövid idő alatt több száz kilométert kellett utazniuk Komárom és Rimaszombat között, vagy le kellett mondaniuk az egyik versenyt. Remélhetőleg erre többször nem kerül sor…

Megjelent a Magyar7 2023/25.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.