2012. október 2., 09:14

Ismét színre viszik új rendezésben az István, a királyt

BUDAPEST. A királydombi ősbemutató harmincadik évfordulójára Alföldi Róbert kortárs rendezésében újítják fel a Szörényi–Bródy alkotópáros legendás színpadi művét. A Nemzeti Színház igazgatója ehhez kapcsolódóan a Pesti Magyar Színházban pedig a Kőműves Kelement viszi színre.

Három évtizede tart az István, a király töretlen sikere. Azon kevés művek egyike, amelyek biztos részét képezik a „nemzeti minimumnak”. Pártállástól, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül minden magyar magáénak érzi ezt a rockoperát, dalait szinte népdalként énekli lassan négy generáció.

Azt, hogy teljes az egység az István, a király mellett, többek között az is szimbolizálja, hogy a királydombi siker után maga a rettegett kultúrdiktátor, Aczél elvtárs döntött úgy, hogy az alkotópárossal szembeni minden ellenérzése dacára a darabnak a Nemzeti Színházban a helye. Később, amikor sok-sok év hiábavaló próbálkozása után éppen a huszadik évforduló kapcsán mégis lehetőség nyílt arra, hogy az előadás Erdélybe is eljusson, a román hatóságok ellenkezését Medgyessy Péter akkori miniszterelnök telefonja törte meg, aki Nastasét személyesen hívta fel az ügyben.

Így láthatták félmillióan 2003-ban Csíksomlyón az István, a királyt, és válhatott az esemény az erdélyi magyarság ünnepévé. Rosta Mária hangsúlyozta: az első előadások kortárs megközelítésben vitték színre a darabot, amelynek már maga a műfaja is újdonságnak számított a hazai palettán. A rendszerváltás után jöttek a historizáló verziók, ezek sorába tartozik a 25. évforduló kapcsán készített

A társulat műsor kapcsán született rendezés is. "Most a harmincadik évfordulónál ismét visszatérünk a kortárshoz – fogalmazott a producer, kiemelve, hogy a kortárs opera műfajának nemzetközi porondon is bizonyított sikeres rendezőjét, Alföldi Róbertet kérték fel a feladatra. – Õ a ma választható rendezők közül az egyedüli, aki életművével megfejtette a rébuszos mondatot: „Veled, Uram, de nélküled!” Ezért úgy gondolom, hogy ezúttal megfejtés is lesz" – tette hozzá Rosta Mária, aki arra is emlékeztetett:a Nemzeti Színházzal és művészeivel való együttműködés gyakorlatilag hagyománynak számít a rockopera történetében, ráadásul Alföldi Róbert és Szörényi Levente együttműködése a 2010-es Hattyúdal kísérőfilmjénél már sikerrel bizonyított, a szólólemezek anyagához vetített klipeket ugyanis a Nemzeti Színház igazgatója készítette.

Kesselyák Gergely is a Hattyúdal karmestereként került munkakapcsolatba Szörényi Leventével. Szerepe ezúttal is hasonló lesz, ugyanis élő szimfonikus zenekari kísérettel hallhatjuk mindaz István, a királyt, mind a Kőműves Kelement. Utóbbit a Pesti Magyar Színház, a régi Nemzetinek helyet adó épületében láthatjuk – ahol eddig az István, a király futott töretlen sikerrel –, szintén Alföldi Róbert kortárs megközelítésében.

Õze Áron, a teátrum igazgatója közölte: a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház színészei közül egyaránt választanak szereplőket. Egyelőre két színész neve merült fel konkrétan a Kőműves Kelemennel kapcsolatosan: Tompos Kátya és Blaskó Péter. A többiekkel a felkérések folyamatban vannak.

Szörényi Levente elmondta: az István, a király zenéjét tekintve nem lesz változtatás, a zeneszerző a királydombi előadáshoz készült alapokat még ma is korszerűnek tartja. A Kőműves Kelemen esetleges új hangszerelésén még nem gondolkodott, ezt azonban az élő kíséret adta lehetőségek is alakítani fogják.

Alföldi Róbert úgy fogalmazott: szerencsésnek tartja magát, hogy az elmúlt években sikerült hozzájutnia a nagy magyar klasszikusokhoz, a Bánk bánhoz, a Csárdáskirálynőhöz vagy Az ember tragédiájához, és ebbe a kategóriába sorolta az István, a királyt is. Utóbbival kapcsolatos saját koncepcióját egyelőre nem kívánta felfedni, azt azonban hangsúlyozta, amióta tudják, hogy ő rendezi legközelebb az István, a királyt, mindenki azt kérdezi tőle, kinek van igaza.

"Célom, hogy sok válasz szülessen. Nemzeti alapkérdésről szól a mű, amely 1000, 500, 100, 20, 2 évvel ezelőtt vagy ma is ugyanolyan aktuális, és folyamatosan van róla mit beszélnünk. Nem az a legfontosabb kérdés, hogy kinek van igaza. Mindkét félnek lehet igaza, ami előbbre viszi Magyarországot" – tette hozzá Alföldi Róbert.

Az I.K.3.0 munkacímen futó évfordulós István,a király a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütál majd 2013 augusztus 17-én és 18-án, 30-án pedig Budapesten a Papp László Sportarénában láthatjuk. Mindkét helyszínre még ebben a hónapban elkezdik értékesíteni a jegyeket. A tervek szerint televízió is rögzíti majd az előadásokat, erről azonban még folynak a tárgyalások.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.