Igény van a klasszikus gyermekszínházi kultúrára a Felvidéken

Horváth Szomolai Andrea 2018. november 21., 10:58

Újra a Felvidéken turnézik a Cseperedő program keretén belül a budapesti VSG Táncszínház. A téli évad nyitányaként a Mátyusföld és az Ipolyvidék több Ringató helyszínén játszottak már telt ház előtt, valamint Felvidék-szerte további előadások várják az óvodás és kisiskolás korosztályt a balett és a klasszikus zene jegyében.

Fotó: Perczel Adrienn

Berky Angelika, a Cseperedő program szakmai koordinátora a tavaszi évad nagysikerű, a Varázsszekrény meséi című előadás után újra a Felvidékre hívta a budapesti VSG Táncszínházat, hogy ezúttal ne kizárólag a legkisebb babákat kápráztassák el a balett és a klasszikus zene párosításával, hanem a már idősebb korosztály is megismerkedhessen ezekkel az elemekkel a színpadon. A meseszínház művészeti ezúttal három nagyszínpadra rendezett előadással érkeznek a felvidéki Ringató-helyszínekre. Évadnyitányként a mátyusföldi Felsőszeliben illetve Nagymácsédon játszották a Rendíthetetlen ólomkatonát. A Pöttöm Panna című darab először Ipolyságon volt látható november 19-én, a Csipkerózsa előadást Szent Miklós ünnepének közeledtével hozzák majd e a Vágsellyei járásbeli Peredre.

Fotó: Perczel Adrienn

A teltházas előadások során bizonyosságot nyer, hogy a balettre és a klasszikus zenére már kisgyermekkorban nagy igény mutatkozik. A Rendíthetetlen ólomkatona című darabból árad a kedvesség, a melegség és a szeretet. A felnőtt nézőket meghatja, ahogy a sérült kis ólomkatona a sok viszontagság ellenére is őrködik a balerina felett, a gyerekek pedig átélik az életrekelt játékok által megteremtett mesevilág velejáróit. A művészek a klasszikus tánc és egy narrátori elbeszélés kombinációjával mutatják be az igaz szerelem történetét, amelyet a gyerekek tudat alatt értenek meg, miközben megküzdenek a gonosz archetípusával az irigy bohóc személyében. Az előadást mesterien összeállított színeffektusok és kifejező kosztümök teszik teljessé.

Fotó: Perczel Adrienn

A VSG Táncszínház a már megszokott módon, az előadás után közönségtalálkozóra hívja a gyerekeket, ahol egy interaktív játék során megismerkedhetnek az ólomszív és a rózsa összeolvadásával, megtapinthatják a balerina ruháját és a legbátrabbak még Patkányország berkeibe is betekintést nyerhetnek.

Fotó: Perczel Adrienn

Vass Sándor Gergely, a táncszínház rendező-koreográfusa elmondta portálunknak, sok pedagógus számol be nekik arról, hogy az előadásaik rendkívül nagy hatással vannak a tanítványaikra. Számos gyermek még hetekkel a darab megtekintése után is emlegeti a főszereplőket, lerajzolja őket, vagy akár fogalmazásba is foglalja a látottakat. A balettművész szerint a klasszikus zene és a felvidéki gyerekek körében kissé ismeretlennek számító balett-tánc elemek rendkívüli hatással vannak az aprók pszichikai fejlődésére, ezért rendkívüli odafigyeléssel, a mesei ősi archetípusok elemzésével készítenek elő minden táncszínházi darabot. A rendező kihangsúlyozta, a Felvidékre már szinte hazajárnak, különleges fogadtatásban van részük minden egyes Cseperedő helyszínen.

A bohóc Nagymácsédon is gonosz volt Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A VSG Táncszínház a téli turné ideje alatt még kilenc alkalommal tér vissza a Felvidékre, hogy a karácsonyi ünnepkört színesítvén további kapcsolatokat építsenek ki a cseperedőkkel és felhívják a figyelmet a klasszikus művészetekre.

Képgalériánk:
Parola a katonával Nagymácsédon Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Cseperedő Program hatékonyan összetartja a felvidéki családokat és minőségi előadásokat juttat el a közösségekhez. A program 2015 májusában indult útjára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Galánta és Vidéke Társulás lebonyolításában.

0 HOZZÁSZÓLÁS