2022. február 7., 20:20

Highlights of Hungary – A Trepp független színházi platformra is szavazhat

A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk, hogy – a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén – évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré. 2022-ben többek között a Pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatóiból álló Trepp nevű független színházi platformra is lehet szavazni.

Trepp
Médialapozó
Fotó: Kiss Gábor Gibbó
A Trepp egy független színházi platform, amelynek alapító tagjai a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói (Csikmák Katalin, Hostomský Fanni, Katona Eszter, Hégli Bence, Melecsky Kristóf és Szebellai Dániel). Céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, minél szélesebb közönség művészeti igényeinek kielégítésére. Kiemelt szándékuk továbbá a szlovák és a magyar színházi szcéna közeledésének segítése és összekapcsolása – utóbbi törekvésüket támasztja alá az a tervük, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal tűznék műsorra, és fordítva.

Kérdéseinkre a Trepp két tagja, Hostomský Fanni és Szebellai Dániel válaszoltak.

Milyen célokkal hoztátok létre a Trepp társulatot? Társulat, platform – ti hogyan hivatkoztok magatokra?

Hostomský Fanni: A célunk egyértelműen egy olyan színházi közeg létrehozása volt, ahol szabadon alkothatunk, kísérletezhetünk, vagy csak játszhatunk kedvünkre. Nem szerettük volna a társulat jelzőt magunkra venni, mivel nem korlátozzuk tagjaink számát. Szeretnénk sok más alkotóval együttműködni, akik nem a Trepp tagjai, de egy-egy projekt keretén belül csatlakoznak hozzánk, így a platform jelzőt találtuk a legmegfelelőbbnek. Egy alkotói közeg, egy ernyő, ami alatt összegyűlünk és úgy alkotunk, hogy az a mi épülésünket szolgálja; fejlődjünk és nem utolsó sorban neveljünk és szórakoztassunk.

Kitől származott az ötlet, hogy ez a színházi platform létrejöjjön? Hogyan alakult ki, hogy kik alkotják majd a csapatot?

Szebellai Dániel: Mi hatan, akik elkezdtük a Treppet, már régóta ismerjük egymást versenyekről, színjátszó körökből, táborokból. Csikmák Katival például még tízévesen az esztergomi bábtáborban találkoztam először, de mindenkit különféle szálak kötöttek össze a múltban. Az ötlet pedig szerintem közös volt.

Hostomský Fanni: Jó baráti társaság vagyunk, és most jött el az az együttállás, amikor mind többé-kevésbé egy helyen, Pozsonyban tevékenykedünk és tanulunk. Az elképzelés bennünk már régóta mocorgott, de igazán az első közös munkánk után született meg, amikor a Komáromi Jókai Színház Hamlet előadásának próbáit befejeztük. Akkor tudatosítottuk, hogy tudunk és akarunk együtt dolgozni, nem feltétlen kőszínházi környezetben, bár ettől sem ódzkodunk. Függetlenül, önállóan is szerettünk volna alkotásba kezdeni.

Az első előadásotok Anders Thomas Jensen Ádám almái című filmjének színpadra vitt változata volt. Az előadás nyilvános bemutatóját még nem tudtátok megtartani, mégis a Highlights of Hungary látókörébe kerültetek. Ki jelölt benneteket a díjra? Honnan ismer benneteket?

Hostomský Fanni: Az Ádám almái belső bemutatója ugyan megvalósult, nyilvánosan viszont a járványhelyzet miatt sajnos nem tudtuk bemutatni. De már most van pár megkeresés, szóval nemsokára biztosan közönség előtt játsszuk. A jelölést Trellay Levente nagykövetünknek köszönhetjük.

Szebellai Dániel: Azt viszont igazából nem tudjuk, hogyan talált ránk. Minden évben vannak határon túli jelöltek, tőlünk is, ami számomra elég megnyerő a Highlightsban. Elképzelhető, hogy Levente rajtuk keresztül jutott el hozzánk, s szimpatikus volt neki a kezdeményezésünk.

Mit jelent számotokra az, hogy a kiválasztott ötven jelölt között szerepelhettek?

Hostomský Fanni: Hatalmas öröm és megtiszteltetés. Az ötven jelölt között rangos intézmények, személyiségek is szerepelnek, akikkel még ha szeretnénk se tudnánk felvenni a versenyt. Mégis bizakodunk és örülünk, hogy a nyilvánosság szeme elé kerülhetünk. Biztatunk mindenkit egy gombnyomásra a Highlights oldalán. Ez a jelölés egy nagy adrenalinlöketet adott nekünk ezekben a frusztráló időkben.

Szebellai Dániel: Egyetértek Fannival, hogy sokkal nagyobb a motivációnk a jelölésnek köszönhetően. A Highlights egyik elve, ami szerint a jelölteket választják, a cselekvő lokálpatriotizmus, és nem feltétlenül már ismert, befutott teljesítményekre hívja fel a figyelmet, hanem kisebb léptékű inspiráló kezdeményezések is helyet kapnak a listán. Megtisztelő elismerés.

Milyen tervekkel kezdtetek neki ennek az évnek? Milyen további lehetőségeket adna az, ha a Highlights of Hungary díját elnyernétek?

Szebellai Dániel: Már a jelölés is egy nagy nyeremény, hiszen nagyon sok új embert ismerhetünk meg. Igyekszünk kihozni belőle a legtöbbet. Ha pedig díjat nyernénk, akkor az mindenképp a Trepp céljait szolgálná. Új produkciókat, programokat szerveznénk. Nagyon sok ötletünk van, amik nem feltétlenül egy klasszikus színházi előadás kereteiben mozognak. De az is lehet, hogy belekezdenénk egy nagyobb volumenű előadás elkészítésébe. Bár most épp az ellenkezőjét tervezzük.

Hostomský Fanni: Az idei évet több nyitott tervvel is indítottuk, de hamar rájöttünk, hogy minél jobban alkalmazkodnunk kell a jelenlegi és talán jövőbeli járványhelyzethez. Egy olyan előadás előkészítésén dolgozunk, aminek a költségei, mozgathatósága, játszószáma minimális, és mégis van társadalmi és kulturális hatása. Így jutottunk el a tantermi dráma ötletéig, aminek a témája többek között a társadalmi felelősségvállalás lesz. Sok minden még kérdéses ezzel kapcsolatban, de reméljük, sikeres lesz.

A Highlights of Hungary weboldalán február 17-éig lehet szavazni. Egy szavazó tíz történetre voksolhat, a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt kapja a 2 millió forinttal járó Highlights of Hungary elismerést.
Trepp
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.