2019. október 1., 10:59

Helló, Náci! – egy ringben az ellenséggel

A Komáromi Jókai Színház Vasmacska Stúdiószínpadának időszerű stúdióbérletes előadásai között szerepel Monoblock Helló, náci! című kamaradarabja, amelyet Kovács Dániel Ambrus rendez. Az intézmény mellett működő The Art nonprofit szervezet, valamint a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola közös produkciójának házi bemutatóját október 5-én, szombaton 19 órától tartják. Annak részleteiről az egyik szereplő, Majorfalvi Bálint tájékoztatta portálunkat.

Helló Náci
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Komáromi Jókai Színház

„A Monoblock álnéven író szerző Helló, náci! című kamaradarabja, amelyet Kovács Kristóf fordított le magyar nyelvre, valójában egy órán át tartó jelenetsor. A slamasztikába került német neonáci (Rudi) és egy lengyel feketemunkás fiatal (Jan) kényszerű párbeszédén keresztül boncolgatja a rasszizmus és a bevándorlás kérdéseit. A cellában játszódó történet szerint egy kelet-németországi kisváros rendőrőrsére két tizenévest visznek be egy autószerelő műhelynél történt csoportos verekedés miatt. Amíg el nem kezdődik az eset kivizsgálása, együtt várakoznak. A 3. szereplő pedig Erich, a német rendőr, aki kénytelen ugyanabba a cellába bezárni a két teljesen eltérő kultúrával rendelkező fiatalembert, akik e drámai szituációban nem tehetnek mást, minthogy a szűk térben szóba álljanak egymással, és meghallgassák a másikat“ - mondta el az Erichet alakító interjúalanyunk, aki a darabban a két cellalakó viszonyát befolyásoló külső eseményeket közvetíti. 

Fotó:  Komáromi Jókai Színház

A Helló, náci“ története napjainkban játszódik, s abban a politikai radikalizmustól a menekültek és vendégmunkások befogadásáig számos olyan probléma felbukkan, amelyekkel tájainkon is szembesülni kényszerülünk.

„Az előadást a magyarországi Kovács Dániel Ambrus rendezi, aki a felsőfokú tanulmányait velem egyidőben végezte a Budapesti Színművészeti Egyetemen. Most először dolgozik vendégrendezőként Komáromban, ahol munkáját a színház új dramaturgja, Kardos Tünde és Balázsy László rendezői asszisztens segíti. Rudi és Jan emberi viszonyán keresztül hívják fel a figyelmet az életünket gyakran nehezítő előítéletekre, hátrányos megkülönböztetésre és a kölcsönös kommunikáció jelentőségére“ - árulta el a továbbiakban.

Fotó:  Komáromi Jókai Színház

Hozzáfűzte: Rudit a felvidéki közönség által már ismert Béhr Márton színművész pozsonyi színművészeti főiskolás öccse, Béhr László István alakítja. Míg neki ez az első komáromi szerepe, addig a Jant alakító főiskolás társa, Melecsky Kristóf már visszatérő szereplőnek számít a „jókais“ színtársulatnál.

A történet egy metaforikus értékkel bíró bokszringben játszódik, ami az az ideiglenes cella, ahonnan majd kihallgatásra viszik a két fiatalt.

Fotó:  Komáromi Jókai Színház

„Az ilyen stúdióelőadásokban sokkal aprólékosabb játékra nyílik lehetőségünk, mint a nagyszínpadi produkciók esetében. Pozitívumot jelent a két főiskolás kolléga fiatalos lendülete, az élvezetes próbafolyamat alatt egymást inspiráljuk. Kovács Dániel Ambrus egyidejűleg nagyon határozott elképzelésékkel rendelkező, ugyanakkor a színészeknek teret hagyó rendező, akivel szívesen dolgozunk együtt. A Kultminor által támogatott darab érdekessége, hogy annak végén kommunikálunk a nézőkkel, megbeszéljük velük a látottakat. A közvetlen kommunikáció majd a későbbiekben is a produkció szerves részét alkotja, terveink szerint a felnőtt- és a diákelőadások során egyaránt. Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok a számukra ismerős, megszokott környezetben sokkal könnyebben értik meg és dolgozzák fel a bemutatott problémákat, s a beszélgetéseink során pedig közvetlen visszajelzést kapunk arról, hogy számukra mi jött át a darabból“ - zárta tájékoztatását Majorfalvi Bálint.

Helló Náci
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.