2018. október 19., 12:08

Havasi Péter kapta az Egressy Béni Fesztivál-díjat

Kezdetét vette a jubileumi XX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál, melynek Szepsi és Buzita ad otthont. A nyitónapon Szepsiben megkoszorúzták a fesztivál névadójának szobrát, valamint átadták az Egressy Béni Fesztivál-díjat, amelyet Havasi Péter kassai újságíró, rendező, a Pinceszínpad alapítója vehetett át.

img_0052.jpg
Galéria
+42 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A jubiláló színjátszó fesztivál koszorúzással vette kezdetét. Mihályi Molnár László író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának alelnöke emlékeztetett, a fesztivált először Királyhelmecen rendezték, egy év múlva Szepsibe került, majd Szepsi és Buzita közösen vállalta a szervezést a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából. Hozzátette, amikor először tartották meg a rendezvényt a városban, Egressy Béni zeneszerző, író, színész szobra még nem állott, s mára már nemcsak a Szózat megzenésítője, hanem a színjátszó fesztivál is híresebbé teszi Szepsit.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a fesztivál 20. évadja alkalmával ő köszöntheti az egybegyűlteket. Mint mondta, nagyon jó, hogy a rendezvény felvette Egressy Béni nevét, mert a Csemadoknak a feladata és küldetése nem feledkezni el nagyjainkról, példát meríteni tevékenységükből, és folytatni azt.

„A mi feladatunk, hogy az anyanyelvünk, a kultúra – ebben az esetben a színjátszó mozgalom – tovább éljen. Jót s jól, ez erre a fesztiválra is érvényes” – fogalmazott, kiemelve: a rendezvény a minőségre összpontosít. „Amikor anno falusi fesztiválként elindult, sokan azt gondolták, ez maximum kistestvére lehet a komáromi Jókai Napoknak. Már a kritikusok is azt írják, az Egressy Béni Fesztivál nem kistestvére, hanem riválisa, illetve társa a Jókai Napoknak, de semmi esetre sincs alárendelt szerepben. Ez az önök munkájának az eredménye, a szervezőké, a fellépőké, a csoportvezetőké, a zsűri tagjaié” – mondta.

Ezt követően a Péderi Vegyeskar énekkísérete mellett megkoszorúzták Egressy Béni szobrát, majd a fesztivál megnyitója következett a Városi Művelődési Központ nagytermében.

A színpadon megelevenedik a körülöttünk levő világ

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke ünnepi beszédében megjegyezte, a mindennapok során gyakran szomorkodunk, sokszor halljuk, pusztulunk, veszünk, mint oldott kéve, széthullunk. „Hiszem, hogy ezen a színpadon és Buzita színpadján is életre kelnek történetek, kacagás lesz, néha könnyek, de mindenképp megelevenedik a körülöttünk levő világ” – mondta. Az MKP köztársaságielnök-jelöltje egyúttal reményének adott hangot, hogy a most jelenlevő fiatalok újabb 20 év elteltével a fesztivál szervezői, ítészei lesznek, illetve azok, akik az újabb nemzedéknek tapsolnak.

Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke hangsúlyozta, sokaknak kell köszönetet mondani azért, hogy ilyen sikert futott be a fesztivál. Közéjük tartoznak a szervezők is, akik egyéb feladataik mellett az Egressy Béni Fesztivál-díj odaítélésekor mindig azon igyekeznek, hogy az jó helyre kerüljön. „Büszkeséggel tölt el, hogy a szervező bizottság szakmai vélemények, értékelések, nem pedig politikai vonalak alapján hozza a meg a döntését” – húzta alá.

Havasi Péter kapta a fesztivál díját

Mázik István laudációját követően – melyben példaértékűnek nevezte rendezői, szervezői, újságírói, közéleti tevékenységét, a felvidéki magyarság lelki és szellemi gyarapodásáért folytatott munkáját – Havasi Péter az Egressy Béni Fesztivál-díjat vehette át.

A díjazott úgy fogalmazott, számára a díj ajándék. „Ajándékot pedig az kap, akinek adnak. Én ezt nem csak a magam nevében köszönhetem meg, hanem annak a közösségnek, azoknak a színjátszóknak a nevében, akikkel együtt dolgozunk. Mindnyájan megérdemelnék ezt a díjat” – mondta. Hozzáfűzte, már több évtizede részese a hazai magyar színjátszó mozgalomnak, és sok tanítómestere volt, akik megszerettették vele a színházat. „Én is feladatomnak tekintem, hogy megszerettessem a színházat a fiatalok körében. Néha kisebb, néha nagyobb sikerrel ezen fáradozom. Az idei programkínálat rendkívül gazdag. Kívánom, hogy az Egressy Béni Színjátszó Fesztivál még nagyon sok ilyen szép ünnepet éljen meg” – mondta.

A fesztiválon összesen 4 vendégelőadás és 14 versenyelőadás látható. A Péderi Vegyeskar Áldott e föld című műsorát követően a közönség megtekinthette a fesztivál első vendégelőadását, a kassai Pinceszínpad Anton Pavlovics Csehov: Leánykérés című darabját adta elő Havasi Péter rendezésében. A nyitónapon az első versenyelőadásra is sor került, a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium színjátszó csoportja, a KGSZT diákszínpad adta elő Bodon Andrea rendezésében a Déry Tibor műve alapján született Volt egyszer egy popfesztivál című darabot.

A rendezvény programja pénteken és szombaton is folytatódik, a verseny- és vendégelőadásokat követően eredményt hirdetnek, valamint meghirdetik a XXI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált.

Fotó:  Fábián Gergő

img_0052.jpg
Galéria
+42 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.