2012. március 3., 16:13

Határon túli tanulókat is vár a pécsi Gandhi Gimnázium

RÉVKOMÁROM. A Keresztény Magyar Szövetség meghívására Révkomáromban tartott előadást Gidáné Orsós Erzsébet, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatónője Integráció, vagy szegregáció címmel.

„Mindig bízott bennem a család, ha jó pedig jó a családi háttér, a gyermek viheti valamire” – mondta bevezetőjében az igazgatónő hozzátéve, magyarországi cigány értelmiségiként ezt mondogatja a Gandhi Gimnáziumban is a diákoknak. Már a bevezetőben megemlítette, büszke cigány származásra és kultúrájára. „József Attilát ugyanúgy szeretem, mint Choli Daróczi Józsefet” – hangsúlyozta.

Mint mondta,  bármilyen nemzetiségű tanuló a Gandhi Gimnázium diákja lehet, akinek a tanulmányi átlaga nem rosszabb 4,5-nél.

1992-ben kezdték tervezni a Gandhi Gimnáziumot, és 1994 februárjában nyitották meg, 6 osztályos cigánygimnáziumként. Gidáné Orsós Erzsébet kiemelte a Soros Alapítvány nagyvonalú támogatását, amelyet több alkalommal megítéltek számukra.

Napjainkban már csak 4 osztályos gimnáziumként működnek, illetve az Arany János Program keretében 5 osztályos gimnáziumi képzésre jelentkezhetnek a 3-as a tanulmányi átlagot felmutató diákok. A nulladik évfolyamban személyiségfejlesztő tanfolyamban részesülnek, majd folytathatják tanulmányaikat a 4 éves gimnáziumban.

„8-10 millió forintba kerül egy gyermek oktatása a négy év alatt. A tankönyvek ingyenesek, ahogy a kollégium is. A diákok 12 megyéből érkeznek hozzánk" - sorolta Gidáné Orsós Erzsébet.

Az igazgatónő szerint iskolájukban sok a halmozottan hátrányos helyzetű diák. Célom, hogy azokat a gyermekeket, akiket ide-oda dobál a sors, felvegyük a Gandhi Gimnáziumba. Ma már amerikai, svájci magántámogatóink is vannak” – mondta. Az iskolában nincs szülői értekezlet. Bennmaradós hétvégéket szerveznek, és az összes cigányünnepet megünneplik. A diákok Cigánykerék címmel nívós, színes iskolaújságot szerkesztenek, van iskolarádiójuk, CD-n megjelentették a legjobban muzsikáló diákok szerzeményeit.

Magyarországon a pécsi Gandhi Gimnázium egyedülálló intézmény, egyelőre Európában sincs párja. Igényes a képzése, jó a felszereltsége, minden diákra jut egy számítógép. A gimnázium az iskola befejezése után is követi végzősei sorsát. Külön igazgatóhelyettes tárgyal a főiskolákkal, partnerintézményekkel és különböző csoportokkal, hogy a Gandhiban végzett diákok a későbbiekben is érvényesülni tudjanak.

Az iskola két munkatársa rendszeresen látogatja a helységeket, és népszerűsíti a Ghandi Gimnáziumot olyan helyeken, ahol a családok legnagyobb ellensége a nyomor. Sok helyütt él Magyarországon is az a felfogás, hogy a gyermek mielőbb végezzen az iskolában, és álljon be pénzt keresni.

„Sok kollégám a tantestületből hetente kétszer jár cigánynynelvet tanulni. Ilyenkor a legjobb diákok tanítják őket, dolgozatot íratnak a tanárokkal. Nyelvoktató iskola vagyunk. 40 éve van írott formája a lóvári cigány nyelvnek és 15 éve a beás cigány nyelvnek. Tankönyvek kellenek, és azok megírása is ránk vár” – mesélte az igazgatónő, több könyv szerzője.  

Előadása után kérdésekre válaszolt Gidáné Orsós Erzsébet. Amikor a magyarországi szélsőjobb részéről érkező támadások kerültek szóba, elmondta: „Elfogadóak vagyunk. Nem válhatunk olyanná, mint ők. Napi szinten beszélünk erről a gyerekekkel, hiszen gyakran érik őket atrocitások." Kérdésre válaszolva az igazgatónő kifejtette, nem látja akadályát, hogy határon túli cigány tanulók nyerjenek felvételt a pécsi Gandhi Gimnáziumba. A feltétel a 4,5-ö tanulmányi átlag, ami Szlovákiában 2,5-ös-nek felel meg.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.