2019. május 24., 12:11

Harminc év után ismét bemutatják a Naszvadi lakodalmast

Különleges jubileumi műsorral kedveskedik a közönségnek a Csemadok Naszvadi Alapszervezete. A Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából május 25-én, szombaton 19 órától a helyi kultúrházban mutatja be a három évtized után felújított Naszvadi lakodalmas című összeállítását. Az eseményre a község vezetőit és a baráti Csemadok-alapszervezetek képviselőit is meghívták.

Naszvadi lakodalmas
Médialapozó
Fotó: Holop Ferenc
Díjnyertes rádiójáték, majd népi játék készült

„Mivel a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Csemadok Naszvadi Alapszervezetének legsikeresebb műsora a Naszvadi lakodalmas volt, ezért úgy gondoltuk, hogy annak újbóli bemutatásával méltóképpen emlékezünk meg e jubileumról. E produkcióhoz érdekes előzmények fűződnek. Tudvalevő, hogy községünkből nagyon sok lakost telepítettek át Magyarországra. Köztük volt Maráz László is, aki a múlt század 70-es éveiben a Magyar Rádió egyik szerkesztője lett. 1976-ban írta meg a Megbékélés című rádiójátékát, amely a Bajához közeli Csávolyra telepített naszvadi fiatalember és egy ottani bunyevác lány valós lakodalmáról szólt. Az esemény javarészt a naszvadi hagyományok és menet szerint zajlott, miközben a más-más nemzetiségű rokonság a többi falubelivel együtt megbékélt egymással“ - mondta el Csontos Erzsébet, a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének elnökségi tagja, aki szép hangjával annak éneklőcsoportját is erősíti.

Kiemelte: e rádiójáték az évben egy bolognai versenyen díjat kapott. Az olaszországi siker a naszvadiakat arra sarkallta, hogy népi játék formájában vigyék színre a Naszvadi lakodalmast, amelyet 1989-ben több helyszínen is bemutattak. Annak rendezője a szerepet is vállaló volt helyi vőfély, Ledniczky József volt, akinek az irányításával a 70-es évek elején a Naszvadi fonó című műsort is sikerre vitték.

Főhajtás a régi produkció szereplői előtt

„Csemadok-alapszervezetünk tavaly leköszönő elnöke, Dobosi Róbert és az utódja, Simonics Tibor megegyeztek, hogy az idei kerek jubileum alkalmából ezen összeállítás felújításával kedveskedünk a közönségnek, ami egyúttal főhajtás is a 30 évvel ezelőtt színre vitt produkció még élő és már elhunyt tagjai előtt. A szintén Magyarországra kitelepített Keszi József Még hallom a harangszót című könyvében részletezte az eredeti naszvadi lakodalmi népszokásokat és népviseletet, továbbá az előző produkció forgatókönyve is megmaradt az utókornak. E leírások alapján idézzük fel az egykori történéseket és a násznép öltözékét. Vannak eredeti ruháink, illetve új, ám korhű viseleteket is varrtunk. Ez alkalommal több nemzedéket képviselő 50 szereplő lép majd színpadra. Régen egy-egy harmonikásból és szaxofonosból állt a lagzis zenekar, most pedig harmonikaszó kíséri az éneklő csoportunk témábavágó dalait. A Pettyem tánccsoportunk felnőtt és gyermek tagjai pedig spontán módon ropják majd a táncot“ - ecsetelte a részleteket.

Fotó:  Holop Ferenc

A Naszvadi lakodalmas a hagyományokhoz híven a következő részekből áll: a leánykérőből, az egyezkedésből, az ágyvételből, a menyasszony-búcsúzásból, az esküvőből, a vacsorából, a menyasszony kikéréséből, az árgyélustáncból és a menyasszonytáncból, amelyeket a közös szórakozás követ.

Két helyszínen zajlott a naszvadi lagzi

„A lakodalom egykor a menyasszony és a vőlegény családjánál felváltva zajlott. Miután a vőlegény a lányos háznál kikérte a jövendő párját, sor került az esküvőre, majd a menyasszonyt annak rokonságável együtt meghívták a vőlegény otthonába, ahol megvendégelték őket. Azután a menyasszony rokonsága visszatért a lányos házhoz. A bő egyórás összeállításunkat, amelyet Simonics Tibor rendezett, a neje, Simonics Tímea pedig az egyes cselekményeket felvezető narrátor szerepét tölti be, népi humorral fűszereztük. Annak végén pedig a hajdani szokás szerint az általunk sütött kaláccsal és borral kínáljuk meg a „gazsiskodó“ közönséget. Legtöbbször a vőfély juthat szóhoz, akit falunkban vőfénynek neveztek” – tudtuk meg a továbbiakban.

Az ingyenes bemutatót május 25-én, szombaton 19 órától a helyi kultúrházban tartják, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak a házigazdák.

Bár a leporolt Naszvadi lakodalmast odahaza még be sem mutatták, már meghívást kaptak az idei Martosi Szabadegyetemre. „Július 5-én, pénteken majd a MartFeszt látogatóit is megörvendeztetjük e régi-új produkciónkkal. Bár félszáz különböző korú szereplő szabadidejét elég nehéz összehangolni, de elképzelhető, hogy aztkövetően további fellépéseket is vállalunk.“

Naszvadi lakodalmas
+12 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.