2022. december 6., 13:43

Gondűző „gimiszes“ bemutató, folytatás a szombati szalagavatón

Mindig teltházasak a komáromi Selye János Gimnázium GIMISZ Diákszínpadának premierjei, amelyek valójában a végzősök szalagavatói műsoraként készülnek. Az előadásokat azonban a neves alma mater nagy eseménye előtt az Egressy Béni Városi Művelődési Központba jegyet váltó további érdeklődők is megtekinthetik. A hálás közönség a Fekete Péter című zenés vígjáték december 5-i bemutatójának végén állótapssal köszönte meg Bajkai Csengel Mónika rendező-dramaturgnak és idei csapatának az újabb élményt.

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Médialapozó
Fotó: GIMISZ Diákszínpad
A GIMISZ Diákszínpad idei tagjai Bajkai Csengel Mónika rendezővel

Ki ne ismerné a Somogyi Gyula-Zágon István szerzőpáros népszerű műve főszereplőjének, Pierre Lenoir-nak, azaz a világ legpechesebb emberének, Fekete Péternek a történetét? A fiatalemberét, aki sokféle munkakörben okozott káoszt, majd a tomboló influenzajárvány közepette elszegődött hiánypótló inasnak, és megismerkedett a munkaadója, Lucien Ouvrier húgával, Colette-tel. Eközben a főnöke pedig egyre mélyebb érzelmeket kezdett táplálni Claire, a rút kiskacsából Péter segítségével csodálatos hattyúvá változó gépírólány iránt. Majd a két ballábas fickó pechjére alapozták egy részvénytársaság sikerét, s az jövedelmezőnek bizonyult... Node, nem lövöm le a poént! A jóadag humorral és némi fájdalommal színesített eseményekhez hangulatfokozó zene és vérpezsdítő tánc is párosul a mintegy másfél órás előadás során.

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Fotó:  Pálinkás Eszter
Colette (Molnár Vivien) Pierre Lenoir-ral (Jóba Zoltán)

Vélhetően sokadmagammal együtt feledhetetlen élményként tartom számon a Vígszínházban és a Jókai Színházban korábban látott Fekete Péter-előadásokat, ám nem célom összehasonlítani a diákszínjátszók és a hivatásos művészek teljesítményét. A lényeg az, hogy az előbbiek is igyekeztek kitenni magukért az üresjáratokat mellőző produkcióban, s élvezték a közös játékot.

A két tucat szereplő közül azonban kiemelem az előbb esetlenül csetlő-botló gépírólányként feltűnő, majd a férfiszíveket megdobogtató Claire-t alakító Lénárt Dórát, aki tavaly a Szép Magyar Beszéd-verseny országos győzteseként öregbítette a „selyés“ diákok és iskolájuk régi jó hírnevét.

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Fotó:  Pálinkás Eszter
A megszépült Claire (Lénárt Dóra)

Bajkai Csengel Mónika rendező-dramaturgon kívül Petra Pavlovičová koreográfus és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna korrepetítor munkáját ugyancsak dícséret illeti. A színpompás ruhákban lejtett, fergeteges tánc során a retinánkba vésődött a csábító rumbatáncos srác kiváló csípőmozgása, az olyan fülbemászó, örökzöld dalokat, mint a Holdvilágos éjszakán... pedig együtt dúdoltuk a szereplőkkel. Tegnap este bebizonyosodott, hogy az előző években bemutatott, komolyabb témájú darabok után a gondűző, igényes szórakoztatás terén is helyt állnak a lelkes ifjak. A közönség pedig e nehéz időszakban felettébb szomjazik a szívderítő, mosolyfakasztó élményekre.

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Fotó:  Pálinkás Eszter
A vérpezsdítő táncokat ropó revü-kar tagjai

A bemutató előtt Andruskó Imre, az SJG igazgatója üdvözölte a nézőket, és köszönetet mondott a korábban Varga Anna, újabban pedig Lakatos Róbert igazgató által vezetett VMK-nak és az intézmény rendezőinek a folyamatos együttműködésért, valamint a plakáton feltüntetett támogatók segítségéért.

A rövid gimnáziumi színháztörténet során megemlékezett annak kiemelkedő egyéniségéről, elsősorban a 15 évvel ezelőtt, 47 évesen elhunyt Kaszás Attila színművészről, aki az összmagyar hivatásos színjátszás terén is nagyszerű teljesítményt nyújtott.

Ugyancsak megemlítette a gimis színjátszó csoportok korábbi sikeres rendezőit, Gáspár Tibort és Kiss Péntek Józsefet, akik a tanári munkájuk mellett a műkedvelő színjátszást is a szívügyüknek tekintették, valamint az élők sorából idejekorán, váratlanul távozott, egykori gimiszers tehetséget, Huszlicska Bálintot. A premier után a direktor az olvasóink figyelmét felhívta arra, hogy a december 10-én 15 órakor kezdődő szalagavató részét képezi majd e produkció, s azt 2023 január végén és február elején majd többször bemutatják a felnőtt és diákközönségnek. Érdemes megnézni!

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Fotó:  Pálinkás Eszter
Lucien Ouvrier (Baka Olivér) és Claire (Lénárt Dóra)

SZEREPOSZTÁS: 

JÁTÉKMESTER: Grosch Dóra

PIERRE Lenoir (Fekete Péter): Jóba Zoltán

LUCIEN Ouvrier vállalkozó: Baka Olivér

COLETTE, Lucien húga: Molnár Vivien

CLAIRE (gépírólány) : Lénárt Dóra

CHINEAU (részeges barát): Molnár Ferenc

GASTON Auriel (képviselőjelölt): Krizsan Bence

LEFEBRE (pletykafészek): Vankó Izabella

MARIE 1,2,3: Ember Mónika, Korinek Bettina, Pinke Kitti

FLEURON altábornagy lányai: Gelle Dóra, Gelle Fanni

CHARGIN: Korcsek Káin

CHARGINNÉ: Édes Réka

MICHONNÉ: Bakos Orsolya Virág

Revü-kar: Nátek Panna, Szabó Réka, Szakács Luca, Kis Eszter, Urban Hanna Luca, Czirfusz Gabriella, Simonics Réka, Kaňuch Flóra Emma

Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
Fotó:  Pálinkás Eszter
Claire "rút kiskacsaként" a neki segítő Fekete Péterrel (Jóba Zoltán)
Gondűző "gimiszes" bemutató, folytatás a szombati szalagavatón
+5 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.