2018. november 18., 12:58

Gál Tamás: A nyelv ápol és simogat

A legszebb férfikornak is nevezett negyvenes éveibe lépett a Felvidék egyik legjobb színészének tartott Gál Tamás, a Csavar Színház megalapítója. A színművésszel negyvenedik születésnapja alkalmából az anyanyelvről, színházról beszélgettünk.

gal-tamas2.jpg
Médialapozó

Gál Tamás november 16-án töltötte be negyvenedik életévét, ezen a napon négy előadást játszott és kiszámolta portálunknak, hogy a húszéves színházi pályafutása alatt pontosan húsz előadás megteremtőjeként lehet rá tekinteni. A születésnapos színművész a jókai Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola által szervezett anyanyelvi vetélkedő és ünnepi hét záróakkordjaként adta elő a Buda halála című egyszemélyes darabját. Arany János klasszikusának feldolgozása és színpadra vitele talán az egyik legnagyobb kihívása elé állította Gál Tamást, a színész mégis pontos nyelvi szólamokkal és a nyelv formáinak tökéletes betartásával adja elő a darabot minden alkalommal.

Gál Tamás az anyanyelvi vetélkedő és a nyelvőrzés kapcsán elmondta, tapasztalatai azt mutatják, hogy lustul a nyelvünk, így nagyon fontos az, hogy előtérbe kerüljenek, megnyilvánuljanak azok az egyének, akiknek fontos az anyanyelv ápolása és megőrzése, hiszen féltjük a nyelvet, de az embert is, mert a nyelv nem odakint van, hanem odabent az emberi fejben.

„Nem teljesen igaz az a kijelentés, hogy a szó elszáll, az írás megmarad, mert a csúnya beszéddel a pszichét károsítjuk, elsősorban a sajátunkat. A választékos beszéd simogatja a lelket. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy akár a magán-, akár az üzleti életben meg tudjuk találni a megfelelő, választékos és odaillő kifejezéseket, mert általuk a nyelv ápol és simogat – elemzi az anyanyelv használat módjait Gál Tamás – Ha a léleknek jólesik valami, az egészséges, így kimondhatjuk azt is, hogy az anyanyelv helyes használata is egészséges.”

A színész elmondta, rengeteg olyan emberrel találkozott már pályafutása során, akik anyanyelvük „lecserélése”, nyelvváltás miatt elveszítették a saját belső identitásukat. Kifejtette, szerinte az ember élete legnagyobb hibáját követi el, ha bárminemű okból is kifolyólag, de feladja saját anyanyelvét.

„Soha nem éreztem sem nehezebbnek, sem könnyebbnek azt, hogy magyarként próbálok érvényesülni Szlovákiában. Eszembe se jutott volna, hogy „elszlovákosodjak”, vagy akár a családomat ilyen útra vezessem. Ha elvágjuk a gyökeret, elveszem magamtól az anyanyelvemet. Ebből a szempontból nézve, nem a szlovákok bűne az, hogy mi fogyunk, hanem ez a saját magunk tragédiája. Én mindenkit arra biztatok, hogy a saját anyanyelvében éljen” – fejtette ki a színművész.

Gál Tamás, miután gyors léptékben összefoglalta pont húszéves színházi pályafutását, elmondta, hogy a következő évadban két művel tervez foglalkozni. A színművész Száz Pál, Talamon Alfonz díjas író Fűje sarjad mezőknek című füveskönyvét szeretné színpadra dolgozni, valamint Barak László verseskötetével is dolgozik majd. Újra elővenné majd a Beszélő köntös című darabot is, amelynek már egy kisebb formációjú feldolgozása megtörtént a múltban, most egy sokszereplős darabot tervez a Csavar Színház alapító-színésze. Az idei évadban még olyan sikeres darabok várnak a nézőkre, mint a Buda halála, a Jóka ördöge vagy a felnőtteknek szóló Jelenetek egy házasságból című produkciók. Gál Tamás elárulta, hogy karácsonyig szinte minden nap játszanak majd.

 

gal-tamas2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.