2012. október 17., 17:31

"Franciás" az idei évad a Thália Színházban

KASSAI. A kassai Thália Színház teljes idei évada a francia kultúra és a francia szerzők jegyében telik, 2013-ban ugyanis Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címen Marseille-jel osztozik. Ennek jegyében csütörtökön Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című komédiáját mutatják be a magyar színházban.
"A darab rendezője ¼ubomír Vajdièka, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem rendezői tanszékének vezetője, legendás alakja a szlovák színháznak, aki nemrégiben vehette át a szlovák színikritikusok legjobb előadásért járó díját. Azzal, hogy nagy tehetségű alkotókkal dolgozunk együtt, szeretnénk jobban bekerülni a színházi köztudatba" - mondta Czajlik József, a Thália Színház igazgatója az MTI-nek.

A szlovák rendezőnek ez élete első magyar nyelvű munkája. Richtarcsík Mihály, a Thália tervezési titkára megjegyezte, nem ez az első alkalom, hogy szlovák rendezőkkel dolgoznak együtt a színházban. "Mi is szeretünk velük dolgozni, hiszen kiváló rendezők, ők pedig szívesen járnak hozzánk, mert számukra ez kihívás" - tette hozzá.

Az anyai ágon magyar származású Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című vígjátékával intellektuális komédiát akart színre vinni a Thália vezetése. A háromszereplős kamarakomédia a modern művészetet, a különféle ízléseket állítja középpontba. A három barát, Serge (Petrik Szilárd), Marc (Dudás Péter) és Yvan (Nádasdy Péter) a modern képzőművészet sematizált befogadói típusait képviselik.

Serge a kortárs művészetért rajong, és őrületesen magas összeget fizet egy fehér alapon fehér csíkos festményért. Marc az egyszerű fehér festmény és a kifizetett összeg nagyságán teljesen felháborodik. Az ízléskülönbség a két barát között éles vitákat indít el. Yvan, a harmadik szereplő őrlődik két barátjának véleménye között, hol az egyik, hol a másik oldalra hajlik. Hármuk vitája igazán pergő, szellemes komédiát eredményez magáról az életről, a barátságról, az ízlések közötti különbségekről.

A francia drámaírót ez a darabja tette nemzetközileg is elismertté 1994-ben, nagy sikerrel játszották szerte a világban. Magyarországon a Katona József Színház mutatta be Ascher Tamás rendezésében 1997-ben.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.