2020. május 28., 16:01

Fiatal színészházaspár karanténban

Az érsekújvári származású színész, Berényi Dávid és felesége Bánfi Kata színésznő Budapesten élnek egy 58 négyzetméteres lakásban. Az állandó pörgésből kerültek egyik napról a másikra karanténba. Munkájukat egyelőre nem végezhetik. Hogy oldják meg az anyagi gondokat és mit csinálnak mostanság?

Médialapozó

Dávidnak március 11-én a Madách Színházban volt az utolsó fellépése, a Rocksulit játszották. Dávid és Kata együtt próbálta a Múzsák Társulat és a Váci Dunakanyar Színház koprodukciójában készülő Alice csodaországban című musicalt – de a próbafolyamatot a főpróbahét előtt leállították. A HetedHét Színtérben is maradtak el előadásaik. A tavaszi időszak náluk a legsűrűbb, mindkettőjüknek rengeteg fellépése lett volna.

A legszigorúbb karanténban is feltalálták magukat

Kata még a múlt év szeptemberében önkéntes felolvasónak jelentkezett a Bodor Tibor Kulturális Egyesülethez, akik hangoskönyveket készítenek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára.

A karantén ideje alatt elég ideje lett a felolvasásra. Dávid is szeretne e nemes vállaláshoz csatlakozni, de a lakásban egyszerre csak az egyikük tud felolvasni.

„Időbeosztást készítünk, és próbálunk ahhoz igazodni, ami hol sikerül, hol nem. Viszonylag korán kelünk, minden másnap edzünk. Szerencsére van mellettünk egy nagy park, oda ki tudtunk menni sportolni a szigorú karanténban is. Még a nagyböjt kezdetén döntöttünk úgy, vegánok leszünk. Ez főleg etikai állásfoglalás az állathasználat ellen. Egyelőre sok időm elmegy a vegán receptek keresésével, kipróbálásával” – sorolja Kata.

„Kata kitűnően főz, finomak az ételei, igaz, én vagyok a kuktája” – szól közbe Dávid. Ő maga a karantén ideje alatt kertésznek állt. Egy barátja hívta, legyen a segítségére a kertépítésben. „Nagyon tetszik, eleinte szokatlan volt ez a fajta munka, de hamar belejöttem. Jelenleg a permakulturális öko- és biogazdálkodásról olvasok könyveket” – mondja mosolyogva.

Kata a karantén ideje alatt többet tudott gyakorolni a zongorán, Dávid pedig online énekórákat vett.

Karantén műsorokat nem gyártottak, mert mindketten azon az állásponton voltak, hogy sokan csinálják és bőséges a választék. Ők egyébként a közösségi médiát se használják túlzott gyakorisággal és ezen a jövőben se terveznek változtatni. A költészet napján azért csatlakoztak két csoportos versmondáshoz, távol lakó családtagjaiknak pedig anyák napi és születésnapi videókat készítettek.

Aki színházba járt, ezután is fog

Elmondták, a színészetből alapból nehéz megélni, pláne igaz ez, ha az ember szabadúszó és több helyen is kell dolgoznia. Dávid alapszínháza, a Madách nagyvonalú volt, felajánlotta, hogy az elmaradt előadások díjának felét előlegként kiszámlázhatják, megkaphatják a művészek. Ezek az előadások decembertől pótlásra kerülnek.

Nem tudni, a gazdasági válság hogyan alakítja át a színházlátogatók szokásait. Aki elveszítette a munkáját a jövőben nem biztos, hogy megengedhet magának egy színházbérletet, de az érdeklődés a színházi előadások iránt nem lankad. Ez abból is látszik, hogy a régi színházi előadások felvételeit milyen sokan megnézik, még az is megeshet, hogy többen utazás helyett kulturális rendezvényekre fognak járni – fejtették ki véleményüket.

Dávid állítja, kell lennie egy B tervnek, ami kihúzhatja a színészeket az anyagi bajokból az ilyen előre nem látható leállások idejére, de Katának egyelőre nincs más terve.

Világéletemben a zene és a színjátszás érdekelt, még ha nem is a színházból élnék egy darabig, a hivatástudatom nem változik”

–  vallja.

Nyáron már visszatérhet az élet a régi kerékvágásba

Dávid elmondja, augusztusban már lesznek próbái a Madáchban, és a Liliomfi előadást viszik Debrecenbe. A tervek szerint Katának is lesz már szereplése a nyár folyamán  -  A két Lotti a Múzsák Társulattal -, augusztus közepén pedig elkezdik újra próbálni az Alice csodaországban-t, melynek szeptember első hétvégéjén lesz a bemutatója Vácon. Ezen kívül készít egy irodalmi estet egy pályázat keretében, melyet ősszel fog két alkalommal előadni.

Természetesen a kollégákkal tartják a kapcsolatot, akik ezen felül barátok is és alig várják, hogy a közös munka elkezdődjék.

Ajánlat a színházkedvelőnek: Holnap, május 29-én este 7 órakor kattintson a https://www.facebook.com/events/1142131262852426/ oldalra, ahol a Gárdonyi Géza Színház 2014-ben felvett Csongor és Tünde drámai költemény-táncjátékát nézhetik meg Bánfi Katával és Ozsgyáni Mihállyal a főszerepben.

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.