2019. június 20., 12:07

Felvidéki színházi ősbemutató lesz az Örsújfalvi Romkultúrházban

A bőgős fia meg az ördögök című pajzán mesélőszínházi előadás ősbemutatóját tartja június 22-én 19 órától a Komárom-Örsújfalu-i Romkultúrházban a Dialóg nonprofit szervezet. A Fandl Ferenc miskolci színművész-rendező által rendezett Soóky László-darab mesélője a dunamocsi származású Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Újabb felvidéki premierje apropóján ő és az előadás dramaturgja, Varga Emese is nyilatkozott portálunknak.

A bőgős fia
Médialapozó
Fotó: Dömötör Ede
Új köntöst kapott az eredeti népmese
Bár a családommal Magyarországon élek, de mindig is szerettem volna a szülőföldemen, felvidéki szerzők darabjaiban játszani.

Erre immár harmadik éve a Dialóg nonprofit szervezettel való együttműködésem során nyílik lehetőségem. A szombati lesz a harmadik olyan bemutatóm, amely során Soóky László darabjával szórakoztathatom a közönséget”- mondta el a Ma7-nek Lajos András.

Fotó:  Dömötör Ede

Előzőleg a szlovákiai magyar társadalom történetének bizonyos epizódjait feldolgozó Soóky-trilógiája 3. részét, az Egy disznótor pontos leírását, majd A Papa különböző hangszereken hegedül című művét mutatta be Felvidék-szerte és több magyarországi helyszínen.

Az előző két produkció sikerén felbuzdulva tavaly ősszel Soóky Lászlót arra kértem, hogy írjon számomra egy gyerekközönségnek szánt darabot.

Két héttel később telefonon tudatta velem azt, hogy készül az új darab, ami pajzán mese lesz, s azzal a 16 év feletti nézőket célozzuk meg. Tehát A bőgős fia meg az ördögök című előadás műfaja teljesen eltér az eddig tőlünk megszokottakétól. Az ismert népmeséből forrotta ki magát, ám a szerző által új köntöst kapott az eredeti történet“ - ecsetelte az előzményeket.

Fotó:  Dömötör Ede

Valamennyi szereplőt Lajos András alakítja

„A népmese világa a 21. században már egy avitt, letűnt kor távoli lenyomata csupán. A Dialóg n. sz. ezen mesélőszínházi előadása a népmesei motívumok kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául. A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg: ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánlják az alkotók” - fűzte hozzá az elmondottakhoz Varga Emese dramaturg.

Lajos András tájékoztatása szerint e pajzán mesében is adott a főhős, aki a céljait bármi áron, a nehézségeket leküzdve, megvalósítja.

Kell egy szépséges királylány is, akinek megszerzi a kezét, miután szerencsésen átvészeli a váratlan helyzeteket. Természetesen, a gonosz ez alkalommal is elnyeri méltó büntetését.

„Egyszemélyes, ám sokszereplős előadásról lévén szó, valamennyi szereplőt én alakítom. Ez a tény az eddigiektől eltérő játékstílust igényel tőlem, így egy másik arcomat is megmutathatom. E 75 perces produkciót a 16 éven felüli nézőknek ajánljuk“ - jegyezte meg Bandi.

Fotó:  Dömötör Ede

Tobzódó játék a csodálatos magyar nyelvvel

Kiderült: az ismert történethez szokatlan stílus és forma párosul. „Ennek oka pedig a csodálatos magyar nyelvvel való tobzódó játék. A népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul, és a mese végén elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, ahogy a fordulatok sem azok, s az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz, illetve civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez” - fejtette ki a dramaturg.

A látvány a jelmezekkel együtt Fandl Ferenc miskolci színművész-rendező feleségének, Hircsu Mariann formatervező iparművésznek, a Miskolci Egyetem tanárának a munkája.

Arról csak annyit tudtunk meg: a produkció során két funkcionális elem lesz jelen a színpadon.

Az alkotók szombaton minden érdeklődőt szeretettel várnak a Komárom-Örsújfalvi Romkultúrházba. Az új előadással kapcsolatos további tervekről még annyit: azt mindenütt szívesen színre vinnék, ahol érdeklődést mutatnak iránta. „Izgatottan várjuk a produkció nézői és szakmai fogadtatását, s örömmel fogadnánk a további meghívásokat!“ - szögezte le végül Lajos András.

A bőgős fia
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.