Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot

2020. augusztus 17., 15:15
Nagy Miskó Ildikó

Sajtótájékoztatóval kezdődött a 68. évad augusztus 17-én a Komáromi Jókai Színház Vasmacska Stúdiószínpadán, amely hamarosan felveszi a fiatalon távozott tehetséges színművész, Benkő Géza nevét. A szintén élete delén elhunyt Holocsy István színész-rendező-igazgatóról pedig bérletet neveznek el. A jelenlevők egyebek mellett a tervezett repertoárról, a személyi változásokról és az intézmény jelenlegi gazdasági helyzetéről is értesültek.

Gál Tamás színházigazgató, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész az eddig közösen tartott társulati ülés és sajtótájékoztató szétválasztását azzal indokolta, hogy ekképp több időt tudnak szánni a média munkatársaira. Hozzátette: változtatni szeretnének az eddigi helyzeten, amikor kevés kritikus hangvételű cikk jelent meg az egyes produkciókról. Úgy véli, hogy szükség van az építő jellegű kritikára, a negatív hangvételűre is, hiszen az is felkelti az olvasók érdeklődését a színház iránt.

Legyenek kritikusak velünk szemben, mi pedig majd mindent megteszünk annak érdekében, hogy nívós előadások szülessenek!“

- fogalmazott.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Gál Tamás színházigazgató szerint szükség van az építő jellegű kritikára.

Az első sikerükként azt könyvelte el, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt előadások helyett más produkciókkal nyújtottak művészi élményeket a hozzávetőleg 1200 felnőtt bérletesüknek. Hasonlóképpen kell kárpótolniuk a múlt évadban bérletet váltott diákságot is, vagyis az általuk befizetett hozzávetőleg 120 ezer eurót e naptári évben „le kell játszaniuk“. Eközben továbbra is szembesülnek a járványhelyzet okozta bizonytalansággal, hogy megvalósulhatnak-e a tervezett előadásaik – hangzott el.

Az intézmény fenntartójától, Nyitra megyétől jó hírt kaptak: a színházi dolgozók bére nincs veszélyben, s az új évadban is lesz miből világítaniuk és fűteniük.

A további kiadásaikra azonban maguknak kell előteremteniük a szükséges összeget, ami csak a tervezett 4 saját nagyszínpadi produkció esetében 200 ezer eurót jelent. A színidirektor örömmel nyugtázta, hogy nőtt a szponzoraik száma, mivel az általa irányított Csavar Színház, valamint az új művészeti vezetőség egyes tagjai iránti szimpátiának is köszönhető. „Bízunk abban, hogy túl fogjuk vészelni e nehéz időszakot“ - szögezte le.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot
Fotó: Komáromi Jókai Színház
Varga Emese művészeti vezető a következő évad tervét ismertette.

Varga Emese művészeti vezető a következő évad tervét ismertette, amely az évadzárón elhagzott tervtől csak kissé különbözik. Augusztus 10-én elkezdődött a bérletújítás, a régi bérletesek helyét augusztus 27-ig tartják fenn. A Felnőtt bérletek 35, 45 és 65, a Stúdióbérletek pedig 35 euróért vehetők meg,

A Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés vígjáték bemutatóját, amelyet Arisztophanész Lüszisztraté című műve nyomán Szilágyi Eszter Anna írt, és Hargitai Iván rendezett, eredetileg március 27-re tervezték, A koronavírus-járvány miatt azonban meghiúsult a megtartása, majd szeptember 18-ra időzítették a bemutatóját.

Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját (zenés történelemlecke XIV órában) Czajlik József rendezi, zenéjét pedig Lakatos Róbert brácsaművész szerzi, s november 13-án lesz a premierje. Lucskay Róbert Londonból jön vissza vendégként e munkára. Ő Komáromban az Amadeusban mutatkozott be, jelenleg a Globe és a Royal Shakespeare Company előadásaiban játszik. Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművét majd a Kossuth-díjas Eperjes Károly rendezi, s azt 2021 február 12-én mutatnák be. Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című színművét Michal Vajdička rendezi, s június 18-tól lesz látható.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot
Fotó: Komáromi Jókai Színház
Az intézmény stúdiószínpadának ajánlata

A bérletes produkciók közé vendégelőadásként került volna be Mikszáth Kálmán – Gyarmati Kata Noszty fiú esete Tóth Marival című „csavaros ésszel kifundált szerelmi kalandja“.

A kassai Thália Színház előadását László Sándor rendezi, s az ifjúsági bérletes produkciók közé választották be. Ahelyett a Felnőtt bérletben Ibsen Peer Gyntje kerül terítékre, amely a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója. Az október 19-től látható darabot a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezte.

A stúdió-előadások sorát Shakespeare Hamletje kezdi, amelyet Matusek Attila rendezett, s azt a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói viszik színre. A Temetés című Nádas Péter-darabot Rastislav Ballek rendezi, és Bárdos Judit Lassai Csongorral együtt márciusban mutatja be.

Vendég-előadásként kerül be a stúdióba a Laboda Róbert-Matusek Attila által rendezett Pillanat,

amely kilóg az időből című sci-fi monodráma, Matusek előadásában, valamint januárban a nemrég elhunyt Soóky László Assziszi Szent vádbeszéde című darabja, Telihay Péter rendezésében és Culka Ottó előadásában, a Dialóg nonprofit szervezet produkciójaként. Ez utóbbi „a szlovákiai magyar túlélési mechanizmusoknak a kritikája, azoknak a lehetőségeknek a görbe tükre, amelyeket száz év alatt gyönyörűen kihagytunk“.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Garajszki Margit dramaturg kiemelte: nagy hangsúlyt helyeznek majd a néző-utánpótlás kinevelésére.

Garajszki Margit dramaturg arról számolt be, hogy az óvodásoknak Gyerkőc-, az 1-4. osztályos tanulóknak Mese-, az 5-9. osztályosoknak Gyermek- , a még idősebbeknek pedig Ifjúsági bérletet kínálnak. Ők majd Szarka Gyula Tücsöklakodalom című zenés mesejátéka, Écsi Gyöngyi Élet vize című önálló előadása, valamint az általa írt, Bartók Béla gyermekkorát bemutató könyve alapján készült Bartók és a fából faragott királyfi című darab, továbbá a Kor-Zár együttes és a Csavar Színház által közösen készített Nagy László Rege a tűzről és jácintról című produkció, illetve a már említett A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínmű, a Hamlet, A mi osztályunk, a Napfoltok című Leopold Laloha-előadás és a „Noszty fiú“ közül tekinthetnek meg párat. Elérhetőségek a bérletek ügyében - tf.: 421 35 7908 112, ill. - 113 és 0905/898 730, e-mail: berlet.jokai@gmail.com.

Kiemelte:

nagy hangsúlyt helyeznek majd a néző-utánpótlás kinevelésére, s a gyerekek és ifik számára az egyes előadások kapcsán, az azok megértését segítő felkészítő és levezető drámapedagógiai foglalkozásokat iktatnak be.

Az élmény alapú oktatáshoz a színház honlapjára felkerülő online tanári segédanyagokkal járulnak hozzá. A pedagógusokkal folytatandó konzultációik alatt pedig az iskolák igényeit mérik fel. A távoktatás esetleges újabb bevezetése során felvidéki költők műveit bemutató online oktatási segédanyagokat készítenének. Meghirdetik a Hamlet nyomában című színháztörténeti vetélkedőt, s annak eredményhirdetésére a színházi világnapon kerül sor. A nézők számára majd nyílt próbákat is tartanak, amelyek során betekintést nyerhetnek a műhelytitkokba, és kérdéseket tehetnek fel.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban: Benkő Gézáról nevezik el a stúdiószínpadot
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Banai Tóth Pál gazdasági igazgató a színház pénzügyi kilátásairól beszélt.

A továbbiakban Banai Tóth Pál gazdasági igazgató röviden a színház pénzügyi kilátásairól beszélt. Leszögezte: több lábon kell állniuk, vagyis a Nyitra megyétől kapott pénzen kívül a saját bérlet- és jegybevételükre, továbbá szponzori és pályázati támogatásokra támaszkodhatnak. Elárulta: már van is pár sikeres pályázatuk, s a régiek mellett új szponzorokat is megszólítanak. Örömmel nyugtázta, hogy a vírusjárvány ellenére megmaradt a közönség bérletvásárlási szándéka.

Matusek Attila színész-rendező, a stúdió vezetője elmondta, hogy az általa rendezett Hamlet próbafolyamata már másnap kezdődik. Bár a mű eredeti szövegéből merítenek, ám azt alaposan megnyesegették.

Felejtsenek el mindent, amit a Hamletről eddig tudtunk! Az 5 főiskolai hallgató produkciója a dán királyi ifjúkoráról, energikus lázadásáról és gondjairól szól, megszabadulva a sallagmentességtől és a dogmáktól“

- jellemezte a szeptember 22-én bemutatandó, újszerű stúdiódarabot, amely kísérlet a hamleti kérdések újraértelmezésére.

Azután Gál Tamás igazgató két örömteli bejelentést tett: a Vasmacska Stúdiószínpad e Hamlet-előadás után a család előzetes jóváhagyásával felveszi a 2017 őszén fiatalon elhunyt tehetséges színművész, Benkő Géza nevét, s a stúdió falára Szkukálek Lajos festőművész róla készített műve is felkerül. Az általa nagyon emberséges színművész-igazgatónak tartott Holocsy Istvánról pedig az újabb, immár 6. bérletüket nevezik el. Hozzáfűzte: augusztus 28-án 18 órától a Klapka téren tartják a bérletek éjszakáját, amely során a színészeiken kívül az Egressy Béni Városi Művelődési Központ művészeti csoportjai is fellépnek, az éjfélig tartó utcabálban pedig a ZSEB formáció szolgáltatja a zenét.

Végül a személyi változásokról értesültünk.

Miután Dobai Tibor mérnök, gazdasági igazgató közös megegyezéssel megvált a posztjától, azt a közgazdász végzettségű Banai Tóth Pál (Dunamocs volt polgármestere) foglalta el. Varga Emese dramaturg eddig külső munkatársként látta el a teendőit, augusztustól már az intézmény művészeti vezetője. Garajszki Margit dramaturg ezentúl a gyermek- és ifjúsági előadásokért felel. Görözdi Szilárd pedig műszaki igazgató lesz. Matusek Attila, Kiss Szilvia és a korábban távozásra kényszerült Molnár Xénia személyében három új színművésszel is gazdagodik a társulat. Ha azt a jövőben a színház anyagi helyzete lehetővé teszi, további ifjú színészeket is szerződtetnek.