Elrabolta a felvidéki gyermekszíveket a Vaskakas Bábszínház

Horváth Szomolai Andrea 2018. június 18., 13:06

A győri Vaskakas Bábszínház hangulatos és gyermekszíveket megnyerő előadásaival zárult a Cseperedő programon belül működő Ringató foglalkozások évada a Felvidéken. A Vaskakas társulata június 11-15. között látogatott a Felvidékre, amelynek hangulatát és szeretetteljes befogadását mindannyian hívogatónak találták.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Varga Anita bábművész elmondta portálunknak, a Vaskakas Bábszínház a Cseperedő program keretein belül jött el Felvidékre nagyon nagy örömmel. A társulat négy előadást hozott el a legkisebbeknek,  először a Tütü-tutu autóval léptek színpadra, majd más-más helyszíneken játszották a Cini-cini muzsika, a Dödölle, valamint az Icurka Picurka című meseelőadásokat nagy sikerrel.

A felvidéki apróságoknak ismét nagy élményben volt részük, többen nem bírták kivárni az előadások utánra beígért játékos perceket, már a produkció alatt táncra perdültek és együtt énekeltek a színészekkel. A Cini-cini muzsika című előadás színészei, Rab Viki és Szúkenyik Tamás művészi módon szólaltatták meg a jól ismert népi gyermekmondókákat, keltették életre az elvarázsolt meseerdő állatkáit. Tücsök koma hegedült, a kis Zsuzsika táncolt, felreppent a katicabogárka. Helyesen csattogott egymás után a két kiskacsa Emese és Oszkár, majd csatlakozott hozzájuk Lila Lali. A mese igazi fénypontját a mackó színtérbe érkezése jelenti a gyerekek számára, onnantól kezdve, hogy dirmeg-dörmög a medve, senkinek sincs rossz kedve. Minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban.

„Nagyon figyelünk arra, hogy egyenletes fények legyenek, és hogy maga az előadás időtartama ne haladja meg a húsz percet, az aprók ugyanis nagyjából ennyi ideig tudnak koncentráltan figyelni. Az előadás után interaktív játék következik, amikor mindent kipróbálhatnak, megfoghatnak és egy színész is jelen van a térben. A gyerekek már alig várják, hogy beléphessenek a játéktérbe. Amikor a szülők először jönnek az előadásainkra, mindig meg vannak picit rémülve, hogy a gyermek nem bírja majd végignézni, aztán döbbenve tapasztalják, hogy figyelmük végig fennmarad“- mondta Varga Anita.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Vaskakas társulat összesen húsz Ringatós helyszínen járt ebben az évadban, de a jövőbeli tervek között szerepel a Felvidékre való visszatérés, hogy a kimaradt helyszíneket is meglátogathassák. Ebben a hónapban már nagyon sűrű a társulat programja, hiszen július 6-8. között Győr városa felett a hagyományokhoz híven ismét az aprónép veszi majd át az uralmat, megnyitja kapuit a XI. Győrkőcfesztivál, amelynek a Vaskakas Bábszínház a főszervezője.

„Fantasztikus, ahogy minket itt, a Felvidéken fogadtak, és csak meghatottsággal tudunk beszélni arról, mennyire szeretnek bennünket és mekkora örömmel fogadtak bennünket. A szülők és gyerekek is hálásak érte, hogy itt vagyunk. Az, hogy a gyerekek táncolnak, mosolyognak, nevetnek, jól érzik magukat, igazolja, hogy érdemes ezt csinálni“ – emelte ki Varga Anita.

A Vaskakas Művészeti Központot otthonának tudó Vaskakas Bábszínház 2018-ban a 27. évadát kezdte meg. A színház szakmailag az egyik legmagasabban jegyezett magyarországi bábszínház: 2002-ben a magyar társulatok közül elsők között kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomáját; történetének húsz éve alatt vendégszerepelt – és díjakat kapott – többek között amerikai, kínai, spanyolországi, törökországi, franciaországi, finnországi, horvátországi, lengyelországi, csehországi és romániai nemzetközi fesztiválokon. A színház művészi arculatát ugyancsak nagy szakmai elismertségnek örvendő művészek határozzák meg: művészeti vezetőként Ujvári Janka Jászai Mari-díjas bábművész, főrendezőként Tengely Gábor Blattner Géza-díjas bábszínész, rendező segíti Kocsis Rozi igazgató munkáját, aki kiemelkedő bábművészeti tevékenységéért maga is elnyerte a Blattner Géza-díjat.
A nyolc főállású színésszel és tizennyolc fős háttérszemélyzettel működő, aprócska társulat közkedveltségét, a város kulturális életében való ismertségét művészeti tevékenysége mellett leginkább annak köszönheti, hogy 2008-ban a Vaskakas Bábszínház hívta életre és szervezte meg a Győrkőcfesztivált, amely az elmúlt kilenc esztendőben évenkénti mintegy ötvenezer látogatójával nemcsak hazánk, de Közép-Európa egyik legnagyobb gyerekfesztiváljává fejlődött.
0 HOZZÁSZÓLÁS