2023. szeptember 14., 19:43

Előre menekülnek a határ menti magyar színházak

Az ukrán-orosz háborút kísérő gazdasági válság nem kímélte a magyar színházi életet, így a vidéki színházakat, köztük a határ túloldalán található salgótarjáni és miskolci társulatot sem. De ahogy Susán Ferenc, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház új igazgatója kijelentette, történjen bármi, a színházban este hét óra hét perckor felgördül a függöny, s nem lesz ez másként a Zenthe Ferenc Színházban sem az előttünk álló 2023/2024-es évadban.

határmenti színházak
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

A salgótarjáni társulat a legfiatalabb magyar megyei társulat immár a tizenkettedik évadát kezdi, méghozzá új igazgatóval. Simon Lajos –  aki kezdetektől irányította a lelkes kis csapatot –, elfáradt, így helyét a színház főrendezője, Susán Ferenc vette át.

Nem lesz könnyű dolga, hisz az elmúlt hónapokban sokan megkongatták a vészharangot a színház felett. A kirobbant válság miatt a tél folyamán csak a kamarateremben játszottak, így a nagyszínpadra tervezett ősbemutató, Horváth János Antal A főszereplő című krimivígjátékának a bemutatója januárról szeptemberre csúszott.

határmenti színházak
Susán Ferenc
Fotó:  Zenthe Ferenc Színház

Az előadás ugyan elkészült, a kamarateremben diákok láthatták is már, de az igazi bemutatója szeptember 29-én lesz  Susán Ferenc rendezésében. Az idei évad egyébként már elindult a Zenthe Nyár címet viselő nyári színházi előadás-sorozattal, amely több ezer nézőt vonzott a színház épülete előtt felállított szabadtéri színpadra, ahol nemcsak a saját sikeres tavalyi produkcióikat (Buborékok, Csókos asszony) mutatták be, hanem vendégtársulatok is felléptek, s Boban Marković és zenekara személyében igazi sztárvendége is volt a teátrumnak. A színház – amely Erdélyi Gábor és Gyetvai Viktória személyében losonci illetve füleki taggal is rendelkezik –, négy színháztermi és négy felolvasószínházi bemutatóval készül, de az évad során közel ötven előadásból választhatnak majd a nézők.

A hazai előadások mellett a Déryné Program jóvoltából a színház több előadása is járja a magyarlakta területeket, így a Felvidéken is egyre gyakrabban megfordulnak.

A főszereplő főszereplői Vándor Éva, Mikecz Estilla, Bozó Andrea, Sikó Koppány és Gula Péter lesznek.  Ezt követi Marcel Achard A bolond lány című bűnügyi vígjátéka, amely annak idején Domján Edit, Garas Dezső és Márkus László legendás előadása volt, s amelyben most Litauszky Lilla mellett Ágoston Pétert, Albert Pétert, Bozó Andreát és a szintén felvidéki Házi Anitát láthatjuk majd Szabó P. Szilveszter rendezésében.

Bakos-Kiss Gábor rendezi majd Yasmina Reza Az öldöklés istene című fekete komédiáját Házaspárbaj címmel. Az előadásban Hege Veronika, Gula Péter, Szilvási Judit és Sikó Koppány szerepel majd. Az évad utolsó bemutatója Dés László legendás musicalje, a Valahol Európában lesz Garamvölgyi Andrea rendezésében. Az idén sem maradhat el a Felolvasószínház, amelynek a bemutatóit az új évadban is a kamaraszínpadon mutatják be.

A színház művészei közreműködnek A bolond lány, a Házaspárbaj – Az öldöklés istene, a Kalauz nélkül (Páskándi Géza) és a Szása i Szása (Zalán Tibor) előadásokban, amelyeket a társulat dramaturgja, Sándor Zoltán állít színpadra. Az idén is több magyarországi társulat is ellátogat a városba, így látható lesz a kassai Thália Színház Ájlávjú című előadása is Czajlik József rendezésében, ahogy Mucsi Zoltán címszereplésével a szolnokiak A fösvényje is.

Folytatódnak a már megkedvelt tantermi előadások is, így láthatják a középiskolások a Bánk bánt, az Édes Annát és a Rejtő Jenő-estet is, míg a kisebbek a meseelőadásokból válogathatnak. Az előadásokról részletesen tájékozódhatnak a hamarosan megjelenő évadfüzetben, illetve a www.zentheszinhaz.hu weboldalon.

Augusztus végén ünnepelte megalakulásának 200. évfordulóját a miskolci Nemzeti Színház, mégpedig egy különleges, az alkalomhoz szabott bemutatóval. Szőcs Artúr átdolgozásában és rendezésében ugyanis a 200 évvel ezelőtti első előadást porolták le. Kisfaludy Károly Tatárok Magyarországon című darabját az elmúlt évtizedekben nem igen játszották, mindössze a köztévé porolta le egyes darabkait (A kérők, Csalódások, A pártütők).

határmenti színházak
Fotó:  Miskolci Nemzeti Színház

Az előadás különlegessége a morin khuur nevű hangszer, ami a tradicionális mongol zenei hangzást biztosítja. Az  előadáshoz egyenesen Mongóliából kapott a színház egy kifejezetten erre az alkalomra készített hangszert, amelyet az előadás során Lakatos Attila, színház mélyhegedűse szólaltat meg. Kisfaludy archaikus előadása után ismertebb darabok, A csárdáskirálynő, Az üvegcipő és egy Ibsen-drána, a H-edda Gabler következik a bemutatók sorában.

A csárdáskirálynőre többek között azért is esett az igazgató-rendező Béres Attila választása, mert a librettista Jenbach Béla Miskolc város szülötte volt. A címszerepben Seres Ildikót és Eperjesi Erikát láthatja a közönség. Keszég László rendezésében a Kamaraszínházban mutatja be a teátrum Az üvegcipő című vígjátékot októberben, amely a hatvanas évek elején Domján Edit első nagy budapesti kiugrása volt. Irma szerepében Miskolcon Rudolf Szonja lesz látható, Sipos urat pedig Harsányi Attila formálja meg. Henrik Ibsen színműve alapján Rusznyák Gábor átdolgozásában érkezik szeptemberben a Játékszínbe a H-edda Gabler, Mészöly Annával a címszerepben. Hedda Gabler élete és sorsának alakulása látszatra irigylésre méltó, idilli és tökéletes, de… Hisz mindig van egy: „de”. Mert valahogy mindnyájan hiánnyal születünk, a „szerencséseknél” az élet kitölti, betapasztja ezt a „hiányt”, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknél semmi, de semmi nem képes betölteni ezt a bennünk tátongó ürességet. Rusznyák Gábor átdolgozásában és rendezésében lesz látható Arthur Miller drámája is.

A szálemiek címen futó előadás bemutatója decemberben lesz, az egyik főszerepben a szintén felvidéki Lajos Andrással. A balett-társulat Puskin Anyeginjét mutatja be (Kozma Attila rendezése), míg az operatársulat Bartók A kékszakállú herceg vára bemutatójával kedveskedik a közönségének Szabó Máté rendezésében.

Mindezeken felül a társulat még egy előadással fejeli meg az évadindító premierdömpinget: Lázár Ervin meséje, a Berzsián és Dideki szintén szeptemberben érkezik a Kamaraszínház színpadára Keszég László rendezésében, melyet Lőrinczy Attila alkalmazott színpadra. A két címszereplőt Tegyi Kornél és Rudolf Szonja alakítja.

határmenti színházak
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.