2011. május 20., 12:54

Elhunyt Bugár Béla színművész

KOMÁROM. Életének 80. évében elhunyt Bugár Béla, a komáromi Magyar Területi Színház alapító tagja, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja.

Bugár Béla Pozsonyeperjesen született 1931. április 18-án. 1950-től 1952-ig a pozsonyi Faluszínházban játszott. 1954-től 1991-ig a MATESZ, később a Komáromi Jókai Színház társulatának a tagjaként tevékenykedett.

Emlékezetes szerepe Lucentio A makrancos hölgy című Shakespeare-vígjátékban, George az Egerek és emberek színműben, a Liliom címszerepe, valamint  Eddie Carbone a Pillantás a hídról című drámában. Az idős színész legutóbb 2005 februárjában állt közönsége elé Friedrich Schiller: Ármány és szerelem című drámájában. Akkor erről így vallott: "Annak idején én játszottam Ferdinándot. Örömmel jöttem most is arra a kis szerepre, és jönnék még, ha a lábaim bírnák. Az igazgató javára lehet írni, hogy bármikor, amikor bejövök a színházba, megkérdezi: "Béla bátyám, lenne kedve valami kis szerepet vállalni?" De sajnos olyan az egészségi állapotom, hogy már nem tudok vállalni semmit. Elég baj, mert mondom, szívesen jönnék".

Bugár Béla 2008-ban lett a Komáromi Jókai Színház örökös tagja. "Eddigi igazgatóink ilyesmire nem is mertek gondolni. Olyan változásnak kellett történni, hogy az az elv uralkodjon, próbáljuk meg, és merjünk bátrak, nagyok lenni. Talán közhelynek számít, de tényleg így van. A színpadon is mondtam, hogy örülök ennek a címnek, és nagyon nagyra becsülöm, de mindig is örökös tagnak tartottam magam. Hiszen 1950-től a magyar színjátszás örökös tagja vagyok. Mi nem mentünk el sehova, az összes érát átvészeltük. Hol sírva, hol dalolva, de tettük a dolgunkat, mert tudtuk, hogy ez a küldetésünk" – nyilatkozta a megtisztelő cím átvételekor.

A neves színművészt 2011. május 23-án, hétfőn a révkomáromi római-katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.