Elhunyt Benkő Géza színművész

hirek.sk 2017. november 19., 14:03
Tragikus hirtelenséggel elhunyt vasárnap Benkő Géza színművész. Színházi próba közben, Szerencsen érte a halál.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy kiváló színészünk, Benkő Géza 48 éves korában, a mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt a Sári bíró színdarab főpróbahetének első napján. Õszinte részvétünk a családnak” – közölte a megdöbbentő hírt a Külhoni Magyar Nemzeti Színház.

Benkő Géza 1969. október 28-án született Kiskövesden. Királyhelmecen érettségizett, majd színészdiplomát szerzett Pozsonyban. A szlovákiai magyar színházak, a  Komáromi Jókai Színház, a Kassai Thália Színház és a SZEVASZ Színház mellett játszott Győrben, Nagyszombatban és másutt. Több szlovák filmben kapott nagyobb szerepeket is. Beckett Godot-ra várva című abszurdjában nyújtott teljesítményéért a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb alakítás díját, majd az idén a legjobb férfi mellékszereplőét is elnyerte a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház Bányavakság című előadásában nyújtott alakításáért.

Főbb színházi szerepei: Venticello (Peter Shaffer: Amadeus); Csongor (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde); Orgon (Molière: Tartuffe); Bajkhállóy Richard huszárkapitány/Kleisermann Mihály jegyvizsgáló (Parti Nagy Lajos: Ibusár); Portos (Alexander Dumas: A három testőr); Õrnagy (Örkény István.: Tóték); Partjelző, szappan (Egressy Zoltán.: Sóska, sült krumpli), Postás (Örkény István: Tóték), Lucky (Samuel Becket: Godotra várva), Truffaldino (Carlo Goldoni: Két úr szolgája), Ripafratta lovag (Carlo Goldoni: Mirandolina), Billy (Dale Wassermann: Kakukkfészek), Edmund Tyrone (Eugene ONeill: Utazás az éjszakába), Schweizer (Friedrich Schiller: Haramiák), Színész (Milan Lasica–Július Satinský: Barátunk René). Monodráma: Samko Tale (Daniela Kapitáòová: Temetőkönyv).

Bocsárszky Attila, a Külhoni Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója a nagy tehetséggel megáldott színészének, Benkő Gézának délelőtt bekövetkezett halála kapcsán portálunknak elmondta: „Színtársulatunkkal ma tíz óra körül Szerencsen a Sári bíró című darabot próbáltuk, amelynek a címszerepét játszotta Géza. Péntekre időzítettük a bemutatót. Próba közben összeesett, elvesztette az eszméletét. Előbb az édesapám próbálta őt feléleszteni, majd a helyszínre kihívott mentők negyven percen át próbálták őt visszahozni, de sajnos, nem jártak sikerrel. Állítólag tüdőembólia, egy vérrög okozta a halálát. Számunkra annál is megrázóbb mindez, mert nekünk, kollégáinak sosem panaszkodott az egészségi állapotára, sporttevékenységgel is őrizte az erőnlétét és az egészségét. Egy istenadta tehetséggel megáldott színművészt vesztettünk el, akit színházunk a saját halottjának tekint. Részvétünk a családjának!“. 

Benkő Géza színművész portálunknak többször is nyilatkozott. Legutóbb 2016. február 26-án adott nagyinterjút annak kapcsán, hogy másnap a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében mutatta be a Soóky László író, publicista, kritikus által az ő felkérésére írt A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című derűs szomorújátékot. A hazai ősbemutató apropóján a szereplő-rendezőt tizenegy éve tartó „szabadúszása” tapasztalatairól és az előadásról kérdeztük. Akkor örömmel mondta, hogy boldog kétgyermekes édesapa, aki élvezi a szabadúszó színművész státuszt, aminek időnként az árnyoldalait is méltósággal viselte.

A később fergeteges sikersorozatot befutott derűs szomorújátékról elmondta: az előadásba a keserű sorstragédiától a mókázáson át saját csöndjeinkig, lázadásainkig és beletörődéseinkig sok minden belefér. „Mindig is a minimalizmus híve voltam, így felesleges díszletre és jelmezekre sincs szükségem. A közönséghez közeli pódiumon leszek, és nem akarok mást, mint átadni pár gondolatot a nézőknek. Sajnos, az emberek lassacskán leszoknak az egyszerűségről, ahelyett vizuális csodára, látványos, pergő dolgokra várnak! Nos, én csak csendes-elgondolkodtató, néha elszomorító vagy éppen mosolyt fakasztó mesélésben szeretném részesíteni őket. Bízva abban, hogy eközben sokan magukra ismernek, és úgy érzik majd, ez valóban rólunk szól, ez a miénk...“.

Benkő Géza alig több mint két hete töltötte be 48. életévét. Az intézmény megalakulása után boldogan újságolta, ezentúl a Külhoni Magyar Nemzeti Színház is gazdagítja majd a magyar színjátszást, s úgy érezte, annak társulatát, produkcióit is erősítenie kell. Fájó, hogy többé már erre sem lesz lehetősége. Sajátos humorát, mélyről fakadó színészi játékát ugyanúgy hiányoljuk majd, mint továbbgondolásra érdemes tartalmú verseit és novelláit a közösségi portálról.

A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd Benkő Géza életének egyik meghatározó előadása volt. Alább a darab kassai előadásáról készült beszámolót láthatják, ezzel búcsúzunk a színművésztől. Nyugodjon békében, megőrizzük az emlékét!

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS