2011. június 27., 19:40

Egyre nagyobb hullámokat vet a Taganka-botrány

MOSZKVA. Egyre nagyobb hullámokat vet a moszkvai Taganka színház igazgató-főrendezője, Jurij Ljubimov és a társulat tagjai között pénteken Prágában kitört botrány: Ljubimov hétfőn nem engedte be a színházba a művészeket, akik a sajtó képviselőivel szándékoztak ott találkozni.

A rendező végleg elhagyja az általa alapított Taganka Színházat - ezt maga a 94. évében járó művész jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Ljubimov - aki a felesége (Koncz Katalin - Katalina Ljubimova) révén magyar állampolgár is, s Budapest díszpolgára - azt követően nyilatkozott így, hogy színháza csehországi turnéról tért vissza az orosz fővárosba. Csehországban - Prágában és Hradec Královéban - Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek című darabját mutatta be a társulat, s a vendégszereplés során kirobbant botrány késztette Ljubimovot távozása bejelentésére. A színészek megtagadták a próbákat, pénzt követeltek - öszegzi a rendező feleségének tájékoztatására hivatkozva a fidelio.hu.

Az MTI moszkvai tudósítója hétfőn arról számolt be, hogy a botrány egyre nagyobb hullámokat vet. A színészek azt állítják, nem okoztak botrányt Prágában, csak tisztelettel kérték a pénzt, amely úgymond járt nekik, és nem is lett volna botrány, ha a rendező és felesége nem kezd kiabálni a pénteki nyilvános főpróbára egybegyűlt szakmai közönség előtt. Az egyik színész a Vkontakte orosz honlapon, a Facebook orosz megfelelőjén közzé is tette a történtek hangfelvételét.

Mint arról a lapok Ljubimov és felesége nyilatkozatai alapján beszámoltak, végül kifizették a honoráriumot, a főpróba és az előadás nagy sikerrel lezajlott, de a rendező bejelentette: otthagyja a színházat. Hétfőn Ljubimov közölte, hogy a szezon végén, július 15-én távozik, de a moszkvai önkormányzat illetékes osztályán kérdésre elmondták: nem kaptak kézhez erről hivatalos bejelentést, felmondólevelet.

A társulat tagjai a rögtönzött sajtóértekezleten elmondták: ez Ljubimov részéről nem az első ilyen gesztus, ezzel csak megint felhívja magára a figyelmet, és biztos ezúttal sem fogja otthagyni a színházat.

Ljubimov valóban már többször fenyegetőzött távozással, de a színészek most első ízben szólaltak meg. A hétvégén egymástól függetlenül többen elmondták: Ljubimov főrendezővel szívesen dolgoznak, de Ljubimov igazgatóval nem, s addig nem lesz béke, amíg a színházat a rendező magyar felesége, Koncz Katalin irányítja.

Arra panaszkodnak, hogy a feleség, aki 1997 óta a színház igazgatóhelyettese is, rendszeresen, néha nyomdafestéket nem tűrő szavakat használva megalázza, szidalmazza őket, és teljesen magához ragadta az irányítást. Feliksz Antyipov neves színész szerint a rendező felesége maga alá gyűrte Ljubimovot is, aki szintén az ő útmutatásait követi.

A színészek azt mondják: tisztelik Ljubimovot, és értik, hogy rendezői színházban dolgoznak, de a helyzet olyan, mintha jobbágyszínházban lennének, és ez nem ugyanaz. Több megaláztatást nem akarnak lenyelni.

A hétvégén különböző újságoknak elmondták, hogy véletlenül szereztek tudomást a honoráriumról a cseh vendéglátóktól, ugyanis a vendégszereplések feltételeibe soha nem avatták be őket. A fogadó fél néha fizet honioráriumot is, amely jelen esetben előadásonként összesen 8000 dollár volt, de a Taganka színészei mint mindig, ezúttal is csak a kötelező napidíjat kapták, és az anyagi kérdések egyébként is feszültségeket okoztak a színházban.

Nem feltételezik, hogy Ljubimovék maguknak akarták volna megtartani a pénzt, de úgy gondolják, a Ljubimov-alapítványba akarták volna tenni, amely számos módon támogatja a színházat.

Az orosz sajtóban is hatalmas hullámokat ver Jurij Ljubimov bejelentése. Az értékelő írások mind egyetértenek abban, hogy Ljubimov a rendezői színház híveként a Tagankát mindig kemény, tekintélyelvű alapon, sőt, zsarnoki módon irányította, nem hagyott semmi alkotói szabadságot színészeinek, ezzel sokakat elűzött, és a nem annyira kiváló színészek maradtak ott. Mindezzel együtt a Szovjetunió leginkább közéleti töltésű, harcos, formailag legérdekesebb színházát teremtette meg és tette világhírűvé. Igaz, több kritikus arra is rámutat, hogy a Taganka már nem a régi: a mester rendezései ma is látványosak, de kiveszett belőlük a közéleti töltés.

A legtöbb írás szerzője úgy látja, a társulat türelme végleg elfogyott. A cikkek elismerik, hogy Ljubimov és neje igen kemény karakter, de tragikusnak tartják, hogy a kiváló rendező maga rombolja le a színházat, amelyet létrehozott.

Feltűnő, hogy míg eddig a hatóságok mindig kiálltak Ljubimov mellett, és most is hangsúlyozzák, hogy biztosítani kell a mesternek a lehetőséget, hogy dolgozzon, a moszkvai önkormányzat ezúttal a hírek szerint Valerij Zolotuhintól, a színház talán legismertebb színészétől kért tájékoztatást a helyzetről.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.