2012. március 12., 17:41

Egymás mellett a Vénusz és a Jupiter

WASHINGTON. A két legfényesebb bolygó, a Vénusz és a Jupiter "kéz a kézben" halad ezen a héten - olvasható a BBC News hírei között, valamint a Space.com űrkutatási hírportálon.
A páros nem sokkal napnyugta után tűnik fel az égbolt nyugati-délnyugati részén, a Vénusz fényessége körülbelül nyolcszor múlja felül a Jupiterét. Noha a valóságban óriási távolság választja el a két bolygót, néhány napon át az égbolton úgy tűnik majd, hogy csupán 3 fok a helyzetük közötti eltérés. Ily módon hat teliholdat lehetne "felsorakoztatni" a Vénusz és a Jupiter között.

Februárban a Hold is csatlakozott a bolygópároshoz, ez megismétlődik március végén: 26-án a Vénusz, a Jupiter és a holdsarló a Fiastyúk közelében mutatkoznak egymás társaságában.

Az év legnagyobb érdeklődéssel várt csillagászati eseménye a Vénusz átvonulása lesz a Nap előtt június elején. A jelenség kissé hasonlatos a Hold által kiváltott napfogyatkozáshoz; ilyesmire akkor kerül sor, amikor az égitest a Föld és központi csillagunk között halad el. A ritka jelenségre legközelebb százöt év múlva, 2117 decemberében kerül sor. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el. Ezután a ciklus kezdődik elölről.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.