2022. május 15., 14:44

Egy másik Róma – felvidéki turné Jókai Ágival

A Nemes Nagy Ágnes 100 – programsorozat égisze alatt, az Irodalmi Karaván részeként Rómában és Nápolyban mutatták be az Egy másik Róma című kamaraoperát, amelyben Jókai Ági színművész is szerepel. Az előadást május 21-e és 26-a között felvidéki turné keretében Komáromban, Kassán, Rimaszombatban, Galántán és Pozsonyban láthatja a közönség. A darabról, a körútról és más feladatairól is beszélgettünk a komáromi származású tehetséggel.  

Jókai Ági
Fotó: Torma Sándor

Legutóbb 2020 nyarán nyilatkoztál a Magyar7-nek, akkor a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza társulati tagja voltál. Maradtál-e annak kötelékében, s azóta a határ innenső és túloldalán milyen szerepekben bizonyíthattál?

Szabadúszó színész vagyok már egy éve, s ez idő alatt jócskán megváltozott az életem. Ebben az évadban a Komáromi Jókai Színházban volt az első bemutatóm:  Bagó Bertalan rendezte a Csónak, avagy előttünk a vízözön című előadást. Nagyon szerettem az egész próbafolyamatot. Szabó Viktor kollégámmal mindig öröm dolgozni, de említhetném Balla Barnabás egyetemi hallgatót is, aki ugyan nem a vér szerinti fiamat alakítja az előadásban, de azért mégiscsak az első „színházi gyerekem”. Jó látni, hogy ilyen tehetséges emberek járnak manapság a színművészeti egyetemre! Egyébként Bagó Bertalannak a pályám kezdete óta sokat köszönhetek.

Rajongsz Rómáért, ahol a Római Magyar Akadémia jóvoltából már bemutathattad A Meseautó magányos utasa című, a két világháború között tündöklő magyar filmcsillag, Perczel Zita éle-téről született monodrámát.

Rómához valóban számos gyönyörű emlék köt. Legutóbb márciusban jártam ott az Egy másik Róma című kamaraoperával, melynek zeneszerzője Dobri Dániel. Juhász Anna kért fel minket erre a turnéra, aminek szívesen tettünk eleget, hiszen addigra a KultúRecept első, már nem kizárólag az online térre korlátozott produkcióját mi is alaposan előkészítettük.

Jókai Ági
Fotó:  Tóth Fanni

A Blaskó Borbála táncművész által rendezett előadás végül nem csupán kamaraopera, hanem egy összművészeti produkció lett. Nemes Nagy Ágnes versei és Lengyel Balázs esszéje mellett az Egy másik Róma kamaraopera fizikai színházi elemeket is tartalmaz. Az előadásban Tatai Nóra szoprán, Kéringer László énekművész, Grósz Zsuzsanna zongoraművész, Szűcs Péter klarinétművész és Fellinger Domonkos színészkollégám vesznek részt rajtam kívül. Az olasz turné igazi társulattá változtatta a csapatot, így Róma és Olaszország ismét megajándékozott engem.

Miről szól ez a produkció?

A Férfi és a Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól kezdve, a szakításon át az időskorig, illetve a halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy a féléves ösztöndíj és az ´50-es évek elkeserítő kelet-európai körülményei ellenére mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett.

Nagy örömünkre felvidéki turnéra indulunk, május 21-én a komáromi Egressy VMK Kiss Péntek József Kamaratermében, 23-án a kassai Thália Színház Márai Stúdiójában, 24-én a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban, 25-én a galántai Városi Művelődési Központban, 26-án a pozsonyi Liszt Intézetben lépünk fel. Júniusban pedig a szintén öt állomásból álló vajdasági turnénk következik. Mindenkit nagy szeretettel várunk! 

Korábban A pásztor című filmben nyújtott alakításoddal kiérdemelted a legjobb színésznő díját a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon. Azóta, esetleg éppen a díj hatására utolértek újabb filmszerepek?

Tavaly mutatták be a Baleset című rövidfilmet, melynek rendezője Bogdan Herkaliuk ukrán rendező volt, s azt egy amerikai sorozat követte. Tavaly ősztől az Ema és a halálfejes lepke című szlovák–cseh–magyar–osztrák koprodukcióban forgatok, melynek rendezője Iveta Grófová, nemrég pedig Prágában talált meg egy filmes munka. Nagyon élvezem ezeket a feladatokat. Szeretem a forgatások hangulatát, s bízom abban, hogy a jövőben még több ilyen lesz. Sok időt és energiát fordítok mostanában e célomra: angol beszédtechnikát tanultam, folyamatosan képzem magam, az elmúlt két évben pedig – amióta a kultúReceptes videókat vágjuk – kénytelen vagyok nemcsak a beszélgetőpartnereket, hanem önmagamat is visszanézni. Ez eleinte nagyon kellemetlen volt, hiszen ahogyan a legtöbben, én is utáltam látni, visszahallgatni magam. Aztán valamit átállítottam az agyamban, s azóta úgy gondolok erre, mint az arcom, a mimikám, a szemem, a testbeszédem megismerésére, tanulmányozására. Azt hiszem, ennek most jött el az ideje. Jó ütemben történnek a dolgok. Évekig szinte csak a színház létezett az életemben, most itt az ideje, hogy a filmezés kapjon több teret.

Aktív még a Mit főzzek karantén idején? – Jókai Ági receptgyűjtője című facebookos főzőcsoportod, ahová nemcsak recepteket lehetett beküldeni, hanem kihívásokat hirdettetek meg, élő bejelentkezések során főzőcskéztetek, s az elődeink főzési szokásaival, gasztronómiájával kapcsolatos könyvekkel is foglalkoztatok?

Abból a csoportból indult el a Kultú-Recept, vagyis gyakorlatilag annak a helyére lépett az életemben. A csoport tehát nem szűnt meg, de ma már inkább életrecepteket gyűjtök az ételeké helyett. A KultúReceptnél kialakult egy fix munkatársakból álló csapat, s az Egy másik Róma is ennek a része. Tavaly a MagentaKraft mentorprogramjába is bekerültünk, mint a „legígéretesebb kezdő vállalkozás”. Erre rendkívül büszke vagyok, hiszen a csapatommal rengeteget dolgozunk, a szabadidőnk nagy részét ezzel a projekttel töltjük ki. Hiszünk benne, hogy van igény a magaskultúrára, az értékre. Abban viszont nem hiszek, hogy az embereket mindez nem érdekli. Sokat kell vele foglalkozni, rengetegszer érzem nehéznek, de azt hiszem, szépen lassan beépülünk majd a köztudatba. Állandó médiapartnerünk a Papageno és a Színház Online. Két jelentős szakmai portál, amelyek maximálisan támogatják az ötleteinket, kéthetente szombatonként náluk jelennek meg az új tartalmaink. Kell-e ennél jobb visszacsatolás?

Elsősorban a YouTube-ra készítünk tartalmakat: művészportrékat, beszélgetős műsorokat. Nagyon örülünk a feliratkozóknak, s megtalálhatók vagyunk a Facebookon, Instagramon és a Spotify-on is. A legközelebbi portréban, május 21-én az Egy másik Róma énekművésze, Kéringer László lesz látható és hallható, aki énekelni is fog. Két héttel később pedig egy virtuális útinaplóban az öcsémmel, Jókai Mátéval barangoljuk be Franciaországot. Máté ott tanul szakácsnak, tehát egy igazi gasztroblog következik. Az utunk során az öcsém volt az idegenvezetőm, aki az elmúlt egy év alatt alaposan kiismerte a környéket. Gyönyörű helyeken jártunk, jókat ettünk, s azt hiszem, érdemes lesz megnézni! Természetesen a KultúRecept mindkét turnéjának szintén lesznek összefoglaló útinapló adásai, ezért is érdemes lesz követni minket. Igyekszem majd a lehető legtöbb érdekességet, helyszínt, helyi nevezetességet, irodalmi és művészeti vonatkozást bemutatni a követőinknek.

Megjelent a Magyar7 2022/19.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.