Édes álmok apropós köntösben a Jókai Napokon

Szvorák Emese 2019. június 11., 19:54

A Zsibongó Kisszínpad az idei Duna Menti Tavaszon A kis kuruc című előadásáért gyémántsávos minősítésben részesült. Az Apropó Kisszínpad pedig hamarosan a Jókai Napokon mutatkozik be. Karel és Jozef Capek a Rovarok életéből c. művét írták át Édes álmok címmel.

Fotó: Apropó archívuma

A 2019-es évben újból megváltozott az Apropó összetétele. Elbúcsúztak és színidiplomát kaptak a negyedikes diákok, akik bár a próbákon megjelennek, tanácsaikkal segítenek, de az új darabban már nem játszanak. “Nagyon örültünk azonban, hogy az új elsősök beléptek az Apropó Kisszínpad kötelékébe. Régi Zsibongósaink zöme most már a nagycsoport tagja és a Füleki Gimnázium qartás diákjai sem fértek be már a kisgimis csapatba, tehát velük is gazdagodott, színesedett az új csoport összetétele”- nyilatkozta Szvorák Zsuzsa, a csoportok vezetője, rendező.

A próbák még a tavasz folyamán elkezdődtek, hogy a Jókai Napokon a legjobb formájukat nyújtsák a diákok. Idei előadásuk címe Édes álmok. A történet a rovarok világában játszódik, ahová betéved egy vándor, aki az élet értelmét keresve felismeri eddigi életének hibáit. Megjelennek a ganajtúrók, a hangyák, a pillangók, a kérészek, a tücskök, a futrinka, a parazita tulajdonságai, amely különleges lehetőséget adott a színészi játékokra.

Képgalériánk:
Fotó: Apropó archívuma

“Asszisztensem, Endrődi-Mike Attila, már játszott ebben a darabban, ezért elfogadtuk a tanácsát és elolvastuk a darabot. A lehetőségek tárháza ez a mű, ezért a csapatnak is megtetszett, jómagam pedig igyekeztem az Apropó stílusát megtartva megrendezni, tehát minden szereplőnek teret nyújtani, lehetőséget adni egy villanásnyi remekelésre, miközben a tömeg állandó jelenléte különös hangulatot teremt”- avatott be a rendező.

“Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar- tanultuk meg a frazéma jelentését és a különböző rovarok viselkedését, mozgását is eközben. Már többször is játszottunk állatmeséket az apropósokkal, lovak szerepével is megbirkóztak már, de a rovarok bőrébe bújni különleges csemege volt. Próbáltuk vizuálisan is megoldást keresni a szerepekhez, sőt a maszkírozásban is kaptunk tanácsot régi Apropósainktól”- tette hozzá.

Az Apropó munkáját idén is a megszokott felnőtt gárda segíti. Jana Bialová a kellékek és kosztümök kiötlésében, Énekes István a tömegmozgásban, koreográfiában, Gáspárné Burovincz Laura és az Everest zenekar a zenei feldolgozásban, Fero Mráz a hagyományos óriásplakát elkészítésében, Endrődi-Mike Attila a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa pedig sok próbát levezényelve dolgozott a rendezővel s néha helyette is.

“A sikert mindig magunkban kell megélni, önmagunkhoz képest. Hiszen sikernek számít nálunk a folytonosság, ugyanis nem ismerünk más csoportot a felvidéki színjátszásban, amely ennyi éven keresztül folymatosan dolgozott volna, képes volt egy brandet, egy márkát teremteni, annak folytonosan megfelelni, 30 év alatt önmagát sosem ismételni, több mint 10 generációt kinevelni, színházszerető embereket, felnőtteket, több rendezőt, színészt útra bocsátani. Ez az igazi siker! A tény, hogy most ismét új oldalunkról ismerhet meg a közönség, hogy groteszk darabot viszünk ajándékba a komáromiaknak. Mi a szereplőkkel, a felnőtt segítőkkel nem ábrándozunk a sikerről, hanem igyekszünk mindent megtenni érte. Hogy az országos fesztiválon hogyan állunk helyt? Látjuk az idei programkínálatot. Remek előadások vannak kilátásban, kiváló csoportok a mezőnyben, igazi fesztiválcsemege lesz a hét Komáromban”- zárta a rendező, aki bízik benne, hogy a belefektetett energia megtérül és újból a közönségnek is tetsző élményt nyújtanak.

0 HOZZÁSZÓLÁS