2021. július 1., 17:21

E hét végén ekhós-szekérre fel, végállomás Örsújfalu...!

A pandémiás kényszerszünet után június 2-án és 3-án ismét a Kárpát-medence több magyarlakta vidékéről érkező „öröm-színházcsinálók“ népesítik be a nemrég felújított Komárom-Örsújfalu-i kultúrházat. A 9. Ekhós-szekér Fesztivál kulisszatitkait Várady Kornélia, a házigazda ÉS?! Színház Polgári Társulás elnöke árulta el olvasóinknak.   

Részlet az ÉS?! Színház 2019-es évi előadásából
Részlet az ÉS?! Színház 2019-es évi előadásából
Fotó: ÉS?! Színház
Sajnos, a tavalyi Ekhós-szekér Fesztiválunk megrendezését meghiúsította a koronavírus-járvány. Igaz, hogy akkoriban a volt „romkultúrházunk“ felújítási munkálatai még javában folytak, de ez számunkra nem jelentett volna akadályt. Varjú Évával, Csallóközaranyos polgármesterével ugyanis megbeszéltük, hogy ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor majd az ottani kultúrházban kerül sor a fesztiválra. Ember tervez, Isten végez, ezért a rendezvényt ez évre kellett halasztani. Sebaj, így most a megszépült székhelyünket egy ahhoz méltó fesztivállal avatjuk fel. Ahogy eddig, úgy idén is örömszerzés céljából, nem pedig díjakért játszanak a szereplők

– mondta el a Ma7.sk-nak a főszervező.

Várady Kornélia, az Ekhós-szekér Fesztiválok főszervezője
Várady Kornélia, az Ekhós-szekér Fesztiválok főszervezője
Fotó:  ÉS?! Színház

A baráti csoportok péntek reggel a szélrózsa minden irányából érkeznek Örsújfalura. Azt is megtudtuk, hogy Csallóközaranyos önkormányzata a helyi sportcsarnok szobáiban, illetve a Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda tantermeiben szálláshelyekkel, valamint étkezési lehetőséggel támogatja a lelkes színházcsinálókat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ők ez alkalommal milyen produkciókkal örvendeztetik meg egymást és a további nézőket.

A fesztiválnyitányunk július 2-án, pénteken 18 órától a hagyományainkhoz híven profi színházi előadás lesz. A szájon lőtt tigris című, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos, zenés estet élvezhetjük Olt Tamás, a Nemzeti Színház színművészének hiánypótló előadásában. Az eredetileg tervezett Terminál Workhouse-produkció (M/Ámor) betegség miatt elmarad, de az ahelyett meghívott, Rejtő Jenő életét bemutató, felváltva könnyet és kacajt fakasztó összeállítást is érdemes megnézni. Annak egyik különlegessége, hogy a Nemzeti Színház színművésze 14 karaktert jelenít meg, ami önmagában is fajsúlyos teljesítmény

– magyarázta Nellike.

Vasárnap 15 órától pedig a műkedvelők mutatkozhatnak be.

A füleki MeseFigurák tagjai a hozzávetőleg félórás tárgybábozásuk során gyerekeknek és örökifjaknak szánt 3 mesével rukkolnak elő, miközben különféle eszközöket használnak bábokként. Azután az erdélyi Rugonfalva Vadrózsák csapata a sokatmondó Szexuális felvilágosítás című előadását felolvasó színház formájában tálalja a közönségnek. A Veszprémhez közeli Márkóról érkező KamaraTehátRumnak majd az egyszemélyes Cseh Tamás-emlékműsorát élvezhetjük. A körmendi Kastély Színház Társulat - KASZT csoport az előző években kabaréjelenetekkel csalt mosolyt az arcokra. Az idei előadásuk egyelőre maradjon meglepetés!

 – árulta el a további részleteket.

Szabadtéri eszmecserére is sor került a korábbi fesztiválokon...
Szabadtéri eszmecserére is sor került a korábbi fesztiválokon...
Fotó:  ÉS?! Színház

A késő estig tartó fesztivál záróakkordként Matusek Attila, a Komáromi Jókai Színház színművész-rendezője és az intézmény Benkő Géza Stúdiójának vezetője a Laboda Róbert pedagógus-költő-slammer-műkedvelő rendezővel közösen készített Pillanat, amely kilóg az időből című előadást mutatja be mindazoknak, akik az időszerű járványügyi előírások betartásával, védőmaszkot öltve beférnek a régi-új kultúrházba.

A szervezőknek valamennyi néző nevét és telefonszámát fel kell írniuk, és két hétig meg kell őrizniük.

Ezúton is köszönik a Kisebbségi Kulturális Alap, Komárom város és Csallóközaranyos község mindennemű támogatását.

Pénteken tehát induljon a banzáj, (de ne) essen szét a ház...!

Belépődíj nincs, ám a szervezők továbbra is szívesen fogadják a kultúrház külső felújításának befejezésére szánt pénzadományokat. Tartalmas szórakozást és vírusmentes színházi szemlét kívánnak minden résztvevőnek, remélve, hogy a jövő évi jubileumi fesztiváluk már teljesen járványmentes időszakban valósulhat meg.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.