2011. június 11., 17:57

Duna Menti Tavasz: kiürült a meseváros

DUNASZERDAHELY. Díjzuhataggal végződött a 38. Duna Menti Tavasz. A négynapos ifjúsági rendezvényen három kategóriában versenyeztek a művészpalánták.

Ahogy a korábbi seregszemléken már megszokhattuk, erősek voltak a bábosok. Ebben a kategóriában még gyémántsávos minősítést is kiosztott a zsűri, ami a kimagasló teljesítmény elismerése. Ezt a díjat az idén a Gömörfalvi Magyar Tannyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportjának és a feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola Meseláda Bábcsoportjának ítélte oda a zsűri.

Szabó Zsuzsanna, a bábos zsűri elnöke elismerően szólt a rendezvény szervezettségéről és az előadásokról. „ Nagyon magas szakmai színvonalat láttunk itt” – mondta a Hírek.sk portálnak. A pedagógusok teljesítményét méltatva külön kiemelte Kecskés Mária és Badin Ádám szakmai útmutatásait. Szerinte oroszlánrészük volt abban, hogy „ két produkció olyan színvonalat ért el, amire azt mondtuk, mindentől függetlenül színházi élményt adott” – hangoztatta a bábos zsűri magyarországi elnöke.

Voltak előadások, amelyek a zsűri és a gyerekek tetszését egyformán elnyerték,  például a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportjának Hapci király című mesejátéka, ami több elismerésben részesült. Díjak jártak az egyéni teljesítményért is. Kiosztásra került számos pedagógus- és rendezői díj, a Meseváros királya pedig a zsűri döntése alapján több előadót a Színjátszás Lovagjává avatott.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

Díjazottak

A szerkesztett játékok kategóriában a Tiszacsernyői Magyar Tannyelvű Alapiskola Tiszavirág Színjátszó Csoportja a Tollfosztó című szerkesztett népi játékával bronzsávos minősítésben részesült, az ipolysági Pongrácz Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Csillag-szóró Színjátszó Csoportja a Családi kör gyerekszemmel című szerkesztett játékáért és a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ Fókusz Gyermekszínpada az Ajtó című szerkesztett játék előadásáért aranysávos minősítést kapott.

Pedagógiai díjban részesült Köteles Judit és N. Tóth Anikó, az ipolysági Pongrácz Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Csillag-szóró Színjátszó Csoportja rendezője, míg a rendezői díjat Jarábik Gabriella kapta. Jarábik Gabriella csapata büszkélkedhet a gyerekzsűri díjával is, az Ajtó című szerkesztett játék előadásáért.

A bábosok körében négy bronzsávos minősítést osztott ki a zsűri, nevezetesen a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola Mazsola Bábcsoportjának a Kacor király című bábjáték előadásáért, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola Virgoncok Bábcsoportjának a Holle anyó című bábjáték előadásáért, az érsekújvári Czuczor Gergyely Magyar Tannyelvű Alapiskola Pinokkió Bábcsoportjának A zöld lific című bábjáték előadásáért és a a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ Gézengúzok Bábcsoportjának Az a középső című bábjáték előadásáért.

Ezüstsávos minősítést jkapott bábosok kategóriában a Pozsonyeperjesi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Községi Hivatal Ugri-Bugri Bábcsoportja a Szépség és a szörnyeteg című bábjáték előadásáért, valamint a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportjja a Kutya - macska szeretet című bábjáték előadásáért.

Aranysávos minősítéssel térhetett haza a 389. Duna Menti Tavaszról a diószegi Petőfi Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda Diócska Bábcsoportja Az oroszlán és az egér "másképp" című bábjáték előadásáért és a galántai Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Gimnázium Manócska Bábcsoportja a Káló és Gilze című bábjáték előadásáért.

A bábosok kategóriában gyémántsávos minősítés is kiosztásra került, ezt a Gömörfalvi Magyar Tannyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportjának ítélte a zsűri a Színek nélkül, szavak nélkül című bábjáték előadásáért és a feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola Meseláda Bábcsoportjának a Király Kis Miklós című bábjáték előadásáért.

Szakmai megújulásért díjat kapott bábosok kategóriában Ágh Erzsébet, a pozsonyeperjesi Ugri-Bugri Bábcsoportja rendezője, bábpedagógiai díjban részesült Farkas Mártának a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportja rendezője, valamint Csörgei Tünde a dunaszerdahelyi Gézengúzok Bábcsoport rendezője. Borsos Beátát, Makó

Kovács Erikát, Molnár Ágnest és Mészáros Andreát rendezői díjjal jutalmazták.
A gyerekzsűri díja a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola Virgoncok Bábcsoportjához vándorolt.

A színjátszók kategória bronzsávos minősítése a galántai Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Gimnázium Handabanda Színjátszó Csoportját illette meg a Hidegvér, avagy bezzeg in America című komédia előadásáért, a Bodrogszerdahelyi Magyar Tannyelvű Alapiskola Sulisok-k Színjátszó Csoportját, A pad című színdarab előadásáért, és a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola Csángálók Színjátszó Csoportját a Három malac farkast győz című zenés mesejáték előadásáért.

Ezüstsávos minősítést kapott ebben a kategóriában a Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda Csupaszín Színjátszó Csoportja A kapzsi kántor című mesedramatizáció előadásáért, a Csemadok Õrösi Alapszervezete és a Községi Hivatal Õrösi Karcsa Kisszínpada a Ravasz Péter című népmese előadásáért, a kassai KAFI Polgári Társulás Bóbita Színjátszó Csoportja az Ami a szívedet nyomja című szerkesztett játék előadásáért, a Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Csemadok Alapszervezet Galiba Színjátszó Csoportja az Óz, a nagy varázsló című mese előadásáért, valamint a Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola Bódva Színjátszó Csoportja a Csupa főszerep című ifjúsági játék előadásáért.

Az aranysávos minősítéssel három társulatot jutalmazott a zsűri: a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola Kincskeresők Színjátszó Csoportját A kiskondás című népmese előadásáért, a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportját a Hapci király című mesejáték előadásáért, és a Nyárasdi Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Tekergők Polgári Társulás Tekergőcök Színjátszó Csoportját A kevély kiskakas című dramatikus játék előadásáért.

A pedagógiai díjat a színjátszók kategóriában Mészáros Piroskának és Okos Zsuzsának ítélte oda a zsűri, a rendezői díjat Kotiers Évának a hetényi Gólyaláb Színjátszó Csoportja rendezőjének, valamint Nagy Irénnek és Magyar Gaál Líviának a nyárasdi Tekergőcök Színjátszó Csoport rendezőinek.

A gyerekzsűri díját a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola Gólyaláb Színjátszó Csoportja kapta a Hapci király című mesejáték előadásáért.

A Meseváros királya a zsűri döntése alapján a Színjátszás Lovagjává avatta Rovensky Emma Máriát, a Galiba Színjátszó Csoport tagját Totó szerepének megformálásáért, Mészáros Nikolát, a Csupaszín Színjátszó Csoport tagját Mariska szerepének megformálásáért, Babus Lindát, a Kincskeresők Színjátszó Csoport tagját a Kiskondás szerepének megformálásáért, Gál Rékát, a Gólyaláb Színjátszó Csoport tagját az Udvari Bolond szerepének megformálásáért, Lucza Leventét, a Gólyaláb Színjátszó Csoport tagját a Hapci király szerepének megformálásáért, Bányácski Bencét, a Sulisok-k Színjátszó Csoport tagját a pad szerepének megformálásáért és Horòák Nikolast, a Csángálók Színjátszó Csoport tagját a Farkas szerepének megformálásáért.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.