2022. február 27., 17:14

Dráma 21’ – pályázat szlovákiai magyar szerzőknek

A Dialóg nonprofit szervezet 2021 tavaszán hirdette meg második drámapályázatát, Dráma 21’ címmel.

díjazottak
Galéria
+6 kép a galériában
A díjazottak
Fotó: Dialóg nonprofit szervezet

A pályázatra, melynek beadási határideje 2021 szeptemberében zárult le, szlovákiai magyar szerzők nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, színpadon még be ne mutatott műveit várták a szervezők, ezúttal két kategóriában.

A gyerekek számára íródott színpadi művek ezúttal külön kategóriába kerültek.

A pályázatot a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta, s a Komáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ is koprodukciós partnerként támogatja a Dialóg nonprofit szervezet célkitűzését: a szlovákiai magyar dráma helyzetének, státuszának megerősítését.

Dráma 21
Fotó:  Dialóg nonprofit szervezet

2021 szeptemberéig tizennyolc pályamű érkezett a felhívásra.

A szakmai zsűri tagjai – Hizsnyan Géza, Lakatos Krisztina, Peter Kováč, Forgács Miklós és Varga Emese – még a 2021-es évben értékelték a pályaműveket, csakhogy a decemberi és januári járványhelyzetből adódó rendeletek nem tették lehetővé a nyilvános eredményhirdetést. 2022. február 26-án 15.00 órától azonban ez a hosszúra nyúlt időszak is lezárul.

Az ünnepélyes díjkiosztón, melynek helyszínéül a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadát választották a szervezők, Hizsnyan Géza, a zsűri elnöke értékelte a pályázatot.

Dráma 21
Fotó:  Dialóg nonprofit szervezet

Bár két kategóriában hirdették meg a pályázatot a szövegek beérkezését követően a bizottság úgy döntött, összevonja a kategóriákat.

A szakmai zsűri ezen az éven kilenc díjat osztott ki, a díjazott drámaszövegekből részletek hangzottak el a Komáromi Jókai Színház művészeinek (Szvrcsek Anita, Molnár Xénia, Culka Ottó, Matusek Attila, és Balal Barnabás) előadásában.

A DRÁMA 21 pályázat díjnyertes alkotásai:

1. helyen végzett A kacagó királykisasszony  - N. Tóth Anikó mesejátéka

Megosztott 2. helyen végeztek: - Jedermann tesztel - Játék a gazdag ember meggazdagodásáról – Gerendás Beáta trash moralitása

  • Istenhegyi történet – Forgács Péter színpadi játéka
  • Lederer György Sár című verses drámája.

3. helyezést érte el A fríg legény Mészáros László komédiája.

A zsűri négy különdíjat osztott ki:

  • Különdíj a társadalmi problémák friss és szellemes bemutatásáért  Jakubecz László részére Vihar előtt  című groteszk játékáért
  • Különdíj a szlovákiai magyar művészsors szuggesztív feldolgozásáért Szászi Zoltán részére Picasso, te piszok  - ide ne ülj le
  • Különdíj a hagyományos mesedramaturgia újragondolásáért  Csóka Ferenc  Viszlát, gyermek című mesedrámáért
  • Különdíj az ifjúságot foglalkoztató témák újszerű  megközelítéséért Jakubecz László részére - Holdfogyatkozás

Az eredményhirdetés zárásaként, Hizsnyan Géza bejelentette, hogy a Dialóg nonprofit szervezet a jövőben drámapályázatát Soóky László drámapályázat néven hirdeti meg, emléket állítva ezzel a két éve elhunyt drámaírónak,

a Dialóg alapító tagjának és a drámapályázat egyik ötletgazdájának, akinek drámai életműve kimagasló a szlovákiai magyar irodalmi életben.

Varga Emese a Dialóg nonprofit szervezet vezetője a bejelentést követően hozzátette, szeretnék, ha nem kéne két évet várni a következő pályázatra, hanem már a 2022-es évben meg tudnák azt hirdetni. Ezúttal külön kategóriát írnának ki a fiatal, pályakezdő szerzők számára, s a díjak mellett mentori segítséget is szeretnének nyújtani a fiatal drámaíróknak.

Dráma 21
Fotó:  Dialóg nonprofit szervezet

Az ünnepélyes díjkiosztó zárógesztusaként Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című monodrámát tekinthették meg az érdeklődők Fandl Ferenc előadásában.

Dráma 21
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.