Döbrentey Ildikó és Levente Péter Rimaszombatban

Virsinszky Tamás 2019. május 11., 10:25

Minek a házasság? címmel Rimaszombatban tartott előadást Levente Péter színművész és felesége Döbrentey Ildikó.

Fotó: Virsinszky Tamás

Csütörtökön a Pósa Lajos Társaság által szervezett Légy Lámpás előadás-sorozat következő részeként közösen tartottak lelkiderű gyakorlatot felnőttek számára a Csillagházban, míg másnap Levente Péter a gyermekeket szórakoztatta.

Fotó: Virsinszky Tamás

A páros saját tapasztalatain keresztül vezette a hallgatóságot a házas élet rejtelmeibe, melynek során sok apró részletre kitértek és hasznos tanácsokat adtak a harmonikus párkapcsolat kialakításához. Ők maguk 51 éve élnek házasságban, s mint elárulták kapcsolatuk szerelem volt első látásra. Beszéltek örömteli pillanatokról és megpróbáltatásokról egyaránt, s hogy azokból miként lehet építkezni az egészséges egyensúly felé vezető úton.

Fotó: Virsinszky Tamás

Levente Péter szerint egy kapcsolatban ugyanis az egyik legfontosabb dolog a kommunikáció, a másik pedig az egyensúlyra való törekvés, ami azt jelenti, hogy lelki, szellemi és testi (materiális) egyensúlyban legyünk magunkkal és a párunkkal is. Levente Péter legnagyobb eredményének az életében a Döbrentey Ildikóval kötött szövetséget, vagyis a házasságot tartja.

Fotó: Virsinszky Tamás

Döbrentey saját megfogalmazása szerint a házasság két ember nagylelkűségének művészete. Legfontosabb, hogy szerelem legyen benne, mert az állandóan jelentkező csalódások, súrlódások, fájdalmak feldolgozásában segít. A házasság ugyanakkor magában foglalja az áldozatvállalást, a lemondást, a felelősségvállalást és az odaadást is. Feltételezi, hogy a másik élete ugyanolyan fontos, mint a saját életem.

Fotó: Virsinszky Tamás

Döbrentey beszélt arról is, hogy életünk megpróbáltatásainak értelme van, s csak akkora csapásokat mér ránk a Jóisten, amekkorát képesek vagyunk elviselni. Ezt saját magánéletük példájával is alátámasztották. Három gyermekük közül ugyanis két fiuk tragikusan korán, még csecsemőként elhunyt, s csak leányukat, Dórát nevelhették fel, aki három unokával ajándékozta meg őket.

Fotó: Virsinszky Tamás

Levente Péter elmesélte, hogyan sikerült felállnia a padlóról és feldolgoznia a történteket. Elmondta, hogy azóta úgy él, hogy neki nem egy Földön élő gyermeke, hanem több százezer magyarul értő és beszélő, olvasó, gondolkodó leánya és fia van, akikért lelki és szellemi felelősséggel tartozik. 

Fotó: Virsinszky Tamás

A páros továbbá küldetésének tekinti, hogy a fiatalok előtt is jó példával szolgáljanak és hogy bebizonyítsák, hogy vannak jó házasságok.

Fontos, hogy a fiatalok lássák azt, hogy ez nem egy avítt életforma, hanem egy izgalmas kaland, mely értelmet ad az ember felnőtt életének

– vélik. 2008-ban Magyarországon ők voltak a Házasság hete rendezvénysorozat arcai, s azóta is minden évben tartanak beszélgetéseket az eseményhez kapcsolódóan.

Fotó: Virsinszky Tamás

A rimaszombati előadást követően dedikálással egybekötött könyvvásár volt és kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség a szerzőkkel. Pénteken pedig a népes gyereksereget szórakoztatta a Zsebtévé Móka Mikijeként és az Égből pottyant mesékből több generáció által jól ismert Levente Péter. Varázsóra című műsorán a bátkai és a rimaszombati óvodák nagycsoportosai, valamint a magyar iskolák alsó tagozatos diákjai vettek részt. A jól felépített, felnőttek számára is szórakoztató produkcióban közreműködött még Török György gitáros és Habók János bűvész is.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

 

0 HOZZÁSZÓLÁS