2015. november 9., 19:18

Csütörtökön kezdődik a XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál

SZEPSI. A Csemadok Országos Tanács megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya további társrendezőkkel együtt november 12. és 15. között Szepsiben és Buzitán rendezi meg a XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált, amelynek a Hírek.sk portál is médiapartnere.
201511091717180.egr01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

Az amatőr színjátszók idei országos versenyét, amely célja a megmérettetésen túl anyanyelvünk és kulturális értékeink ápolása, fejlesztése, illetve a résztvevők szakmai-baráti kapcsolatainak elmélyítése, anyagilag a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, valamint a szlovák kormány emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős főosztálya támogatta.

„Az első Egressy-fesztivált Királyhelmecen tartották, majd a továbbiakban szervezési okokból Szepsire esett a Csemadok választása. Én öt éve vagyok a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának a titkára, Szepsiben tevékenykedem. Korábban pedig a fesztivál szervezőbizottsági tagjaként munkálkodtam a rendezvény sikeréért. Hangsúlyoznám: nem csupán a kelet-szlovákiai műkedvelő színjátszóké ez a fesztivál, mert azon minden évben több nyugat- és közép-szlovákiai csoport is megmérettetik. Mindnyájukat szívesen látjuk, egyedüli kikötésünk az, hogy a Jókai Napok győztes csoportja nem versenyezhet, de vendégelőadást tarthat nálunk“ – kezdte tájékoztatását Zborai Imre, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának titkára, a fesztivál főszervezője.

A fesztivál akárcsak az előző években, úgy idén is két színhelyen zajlik. Mivel a térségben Buzitán van a legnagyobb kultúrház, illetve színpad, ott évről évre inkább a népesebb csoportok mutatkoznak be, a többiek pedig Szepsi városi művelődési központjának nagytermében lépnek fel. Zborai Imre elmondta, minden évben más-más jeles magyarországi színházi szakember vállalja a fesztivál fővédnöki szerepét. A szervezők idén Harsányi Gábor kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes művészt hívták meg.

„Harsányi művész úr megígérte, hogy két-három napig a fesztiválunkon marad. Tavaly Eperjesi Károly, azelőtt Balázs Péter színművész, 2012-ben pedig Sára Sándor filmrendező vállalta a fővédnök szerepét, emelve a rendezvény rangját“ – jegyezte meg Zborai.

Kulisszatitkaik közül azt is elárulta, hogy idén 8 versenyprodukciót bírál majd el a négytagú szakmai zsűri, amelyet Havasi Péter, a Kassai Figyelő főszerkesztője, Regős János budapesti színművész-rendező, Pásztó András, a Kassai Thália Színház volt dramaturgja, esztergomi középiskolai tanár és Mázik István, a füleki Zsákszínház vezetője-rendezője alkot. 

„Ez alkalommal 8 előadás lesz versenyben, amelyeken kívül 3 vendégelőadást is megtekinthet a közönség. Nagyon sajnálatos, hogy bár más települések ifjai is hónapokon át készülnek a viadalra, időközben közülük többen külföldön kénytelenek munkát vállalni, ezért a csoportjuk végül nem versenyezhet a fesztiválon. Idén is két bejelentkező csoport járt így. Ellenben láthatjuk majd a kassai KGSZT mesejátékát, a diószegi Hahota színjátszó csoport zenés vígjátékát, a rétei Révisz Vidámszínpad zenés falusi komédiáját, a vezekényi Görbe Tükör Színjátszó Csoport színdarabját, a Bilibicska nevű felsőszeli esztrádcsoport műsorát, a Nánai Színjátszó Csoport vígjátékát, a lévai Garamvölgyi Színpad falusi történetét, illetve a Csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport falusi komédiáját“ – ismertette a várható műsort.

Hagyományosan pénteken délelőttönként az iskolák diákjait szokták megörvendeztetni a nekik szánt előadásokkal. Míg tavaly egy tornai magyar színjátszó csoport szórakoztatta őket, idén két szlovák nyelvű vendégelőadást láthatnak. A felsőmecenzéfi (Vyšný Medzev) színjátszók és a helyi művészeti alapiskola szlovák színjátszó csoportjának előadásán kívül a füleki Zsákszínház magyar nyelvű színpadi játékát is láthatja majd a közönség. A kiegészítő műsorok közül Zborai Imre megemlítette Szabó Ottó festőművész-tanár Ismeretlen ismerősök című kiállítását, amely a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ galériájában lesz látható, továbbá Gecse Attila fényképész tavalyi fesztiválról készített fotókiállítását, amely a szepsi kultúrház alatt működő F-klubban lesz megtekinthető. Ugyancsak érdemes lesz ellátogatni a buzitai kultúrház közelében található, nemrég felújított és átalakított Malommúzeumba is.      

A fesztivál a hagyományokhoz híven most is csütörtökön 15.30 órakor koszorúzással kezdődik Szepsi főterén, a katolikus templom előtti téren. „Előbb megkoszorúzzuk Egressy Béni szobrát, majd Szepsi városi művelődési központjának nagytermében lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója. Ez alkalommal Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja mond majd ünnepi beszédet, Harsányi Gábor színművész úr elszaval egy verset. Három napon át láthatjuk majd a versenyprodukciókat, amelyeket a zsűritagok éjszakába nyúló szakmai értékelései követnek. Mindazokból nagyon sokat tanulhatnak a csoportok. Eredetileg úgy terveztük, hogy a koszorúzáskor Csáky Pál európai parlamenti néppárti képviselő mondja az ünnepi beszédet, de mivel csak pénteken tud Szepsibe jönni, ezért aznap este ő is köszönti a fesztiválozókat. Köteles László, a Csemadok országos alelnöke pedig majd szombaton este, a kultúrműsorral párosuló ünnepélyes eredményhirdetés után meghirdeti a jövő évi színjátszó fesztivált. Előreláthatólag szombaton fél hatkor kezdődik a díjkiosztó ünnepség. A kiosztandó díjakról a szakmai zsűri a látott előadások színvonala alapján dönt majd. A fődíjon kívül több nívódíj és az egyéni teljesítmények jutalmazása is vár a szereplőkre és a rendezőkre“ – fejtette ki.

A főszervező elmondta, hogy sok pénzbe kerül ez a fesztivál, amely megrendezéséhez minden évben főleg pályázatok útján próbálják előteremteni a szükséges anyagiakat. „Hozzávetőleg háromszáz személynek kell szállást, kosztot, útiköltséget, díjakat biztosítanunk. Mivel Egressy Béni zeneszerző,író, színész, a Szózat megzenésítője és a Klapka-induló szerzője 1814-ben a jelenlegi Kazincbarcika melletti Sajókazinc községben született, ezért a fődíjat, ami tárgyi jutalom és elismerő oklevél, idén is a kazincbarcikai önkormányzat adományozza“ – magyarázta.

„Lassacskán megérjük, hogy a felvidéki magyarság Kassa környékén, a Bódva mentén is szórványban lesz. A népszámlálási adatok is azt bizonyítják, hogy egyre fogyunk“ – jegyezte meg Zborai Imre. Leszögezte: a magyarságtudat erősítése céljából a térségben több országos rendezvényt, nyári művelődési tábort szerveznek, ahová Dél-Szlovákia minden tájáról szívesen érkeznek résztvevők. „A szakmai színvonal emelésén túl magyarságmegtartó, közösségépítő, kapcsolat-elmélyítő célt is szolgál az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. Ugyancsak célunk a találkozások elősegítése, az egymás felé történő közeledés és a hit megerősödése, hogy higgyünk abban, amit csinálunk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a magyar anyanyelvű gyerek és fiatal csak a saját anyanyelvén tud igazán kibontakozni, tud örömöt érezni és sikeressé válni az életben“ – húzta alá Zborai Imre.

201511091717180.egr01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.