2021. november 15., 14:07

Csónak, avagy előttünk a vízözön

November 19-én este hét órától kerül sor a Komáromi Jókai Színház bérleten kívüli előadásának, a Csónak, avagy előttünk a vízözön című komédiájának bemutatójára, melyet Bagó Bertalan a Jászai Mari-díjas művész rendez. Ezt követően november 27-én lesz ismét megtekinthető a darab, szintúgy 19 órai kezdettel. 

Csónak
Fotó: Dömötör Ede

A szibériai születésű Oleg és Vlagyimir Presznyakov a kortárs orosz dráma legfelkapottabb alkotói, akiknek kettősük egyfajta márkanévként vonult be az európai színházi világába.

A Csónak, avagy előttünk a vízözön egy modern Noé történet. Jon a történet középkorú főszereplője azonban egyáltalán nem hőstípus, nincs világmegváltó szándéka, sőt, jobban érzi magát az átlagos, szürke hétköznapokban, mint a kiélezett helyzetekben. Amikor azonban egy szupermarketben egy csomag akciós chips segítségével kiválasztottá válik, jobb ötlet és lehetőség híján felvállalja küldetését. A humorban és váratlan fordulatokban, gazdag vígjátékban egy középkorú férfi útját követhetjük nyomon, amint a világvége küszöbén próbálja menteni magát és mindazt, ami neki még számíthat valamit.

Ez a drámaírói stílus az északi, német, szláv, magyar kultúrkörben szólal meg igazán. Mesélték, hogy valahol Olaszországban is műsorra tűzték valamelyik drámájukat, de nem működött, mert nekik más humoruk van.

 

Csónak
Fotó:  Dömötör Ede

De mi értjük. Talán azért is hasonlítják őket Csehovhoz, mert Csehov alapon dolgoznak, megkapargatod a felszínt és van mögötte téma bőven. Vannak darabok, melyeket, ha megkapargatsz, elvékonyodnak, mert a felszín alatt nincs második-harmadik réteg. De itt igen, a szövegnek zenei szerkezete van, nem véletlenül mond ki egy mondatot a színész, később megjelenik másféle összefüggésben is. 

Csónak
Fotó:  Dömötör Ede

Nyelvezetében is olyan, mint egy zenemű: elmondat egy témát egy hegedűssel, és a téma a későbbiekben visszatér, de már egy másik hangszeren. Ha végig elemzed ezt a szöveget, nagyon sok ilyen pókhálószerű ér fut végig benne. Bonyolult, de ha veszed a fáradtságot és rendezőként vagy színészként végigveszed, megtalálod benne ezeket a búvó patakokat, melyek szerint eligazodsz.” – nyilatkozta a darabról az előadás rendezője, a Jászai Mari-díjas Bagó Bertalan színművész és rendező.

Szabó Viktor az előadás főszereplője a következőt nyilatkozta:

Nagyon sok témát és kérdést feszeget, rengeteg bibliai utalás van benne. Hogyan találjanak vissza az emberek az elveszett hitükhöz? Tudnak-e az emberek kezdeni valamit a második eséllyel?

Minden egyes mozdulat az elejétől a végéig nagyon fontos benne. Az lenne a legjobb, ha a nézők visszajönnének, és újra megnéznék az előadást. Annyira mély és sok rétege van, hogy ez egy minimum kétszer megnézendő darab.”

Csónak
Fotó:  Dömötör Ede

Az Csónak főszereplője, Jon Szabó Viktor, de nézőink az előadásban újra láthatják Gubík Ágit, Rancsó Dezsőt, Jókai Ágit, valamint a Jókai Színház társulatának tagjait: Culka Ottót, Balla Barnabást, Olasz Istvánt, Fabó Tibort Skronka Tibort, Matusek Attilát és Holocsy Katalint.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.